Skeptiske til norsk Burma-dialog

Burmakomiteen frykter det blir for mye tomprat hvis Norge tar Aung San Suu Kyis oppfordring om å involvere seg med militærjuntaen i Burma. Men utviklingsministeren sier de har en tøff tone.

Aung San Suu Kyi holdt sin første tale etter løslatelsen.

Opposisjonslederen i Burma Aung San Suu Kyi ber Norge snakke med militærjuntaen i landet, uten å anerkjenne de militæres handlinger.

Foto: Khin Maung Win / Ap

– Det har vært for mye jatting fram til nå. Norge har hatt mange prosesser i denne saken, men det har aldri ført til noe. Vi bør skifte kurs, men det må føre til noe mer, sier daglig leder i Burmakomiteen Inger Lise Husøy.

Inger Lise Husøy

Inger Lise Husøy håper at Norge tar Aung San Suu Kyis oppfordringen, men frykter samtidig at arbeidet ikke vil føre noe med seg.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I et eksklusivt intervju med NRK ber opposisjonslederen i Burma Aung San Suu Kyi Norge snakke med militærjuntaen i landet, uten å anerkjenne de militæres handlinger.

Hun sier hun er glad for det Norge har gjort for demokratikampen i Burma, men håper landet vil fortsette å utøve press på militærdiktaturet.

– Men glem ikke å ha kontakt med oss, den politiske opposisjonen, sier Aung San Suu Kiy til NRK.

Vil snakke dem til fornuft

Burmakomiteen håper at Norge tar denne oppfordringen, men frykter samtidig at arbeidet ikke vil føre noe med seg.

– Militærjuntaen har lang erfaring med at folk vil snakke dem til fornuft, men General Than Shwe har vist at han ikke har tenkt å innføre demokratiske reformer, sier Husøy.

Hun mener norske myndigheter nå må inngå en ny målrettet og resultatorientert prosess overfor militærjuntaen.

– Det blir ingen løsning på dette uten militæret. Jeg tror en løsning vil være basert på folkelig motstand, og at noen i militæret går over til demokratisiden. Det er en viss uro i militæret ganske høyt opp, men historisk sett har ikke det ført til noe, sier Husøy.

– Militæret er løsningen, men da kan vi ikke bare jatte med dem. Hvis norske myndigheter bruker Aung San Suu Kyi som rådgiver, kan de ha en sjanse, tror hun.

– Vi er harde

Utviklingsminister Erik Solheim er uenig i kritikken fra Burmakomiteen, og mener de har vært hard i forhold til militærjuntaen.

Han påpeker at han er en av få vestlige ministere som har vært i dialog med militærjuntaen i Burma. Senest i sommer snakket han med en serie statsråder.

– Vi kan ha dialog om temaer hvor det er felles interesser som i å bekjempe klimaendringer som rammer Burma i stor grad, men så har vi en mye tøffere meningsutveksling om temaer som vi ikke er enig om, som for eksempel demokratiets vilkår, sier han.

En helt ny situasjon

Solheim sier at regjeringens arbeid med Burma vil få en helt annen form nå som Aung San Suu Kyi er løslatt etter nærmere 20 år i fangenskap .

– Nå som Aung San Suu Kyi tar til orde for en videre og forsterket dialog har vi en helt ny situasjon. Utenriksminister Jonas Gahr Støre og regjeringen vil nå ta stilling til hvordan vi skal videreføre vårt arbeid.

Hvordan vil dette arbeidet bli?

– Det vil jo få en helt annen form når Suu Kyi kan operere i frihet, og etter hvert forhåpentligvis selv kan ha dialog med juntaen. Vi må hjelpe burmeserne selv med å finne løsninger, og med bistandsmidler, sier Solheim.

Video Solheim til Burma

VIDEO: Solheim møter minstre i Burma.

SISTE NYTT

Siste nytt