Hopp til innhold

Norge har fått formell utleveringsbegjæring for Krekar

Justisdepartementet har mottatt en formell utleveringsbegjæring for mulla Krekar og en medsiktet 42-åring fra italienske myndigheter.

Mulla Krekar i Oslo tingrett

Mulla Krekar står i fare for å bli utlevert til Italia.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, og den irakiske 42-åringen bosatt i Drammen blir fremstilt for forlenget fengsling i Oslo tingrett i morgen. De to er siktet for å ha planlagt terror.

PST vil be om at de to blir varetektsfengslet i fire nye uker, bekrefter politiadvokat Signe Aalling i PST overfor NRK.

Hun opplyser samtidig at oversettelsen av utleveringsbegjæringen ikke er klar, og at PST derfor ikke har mottatt dokumentene selv ennå.

Frist i morgen

Krekar og 42-åringen ble varetektsfengslet i åtte dager forrige torsdag. Den korte fengslingsperioden skyldes at italienske myndigheter hadde frist på seg til i morgen, fredag, på å levere enn formell utlveringsbegjæring. En slik begjæring må være sendt innen 30 dager.

Den italienske påtalemyndigehten mener mulla Krekar er lederen for terrornettverket Rawti Shax. Han ble pågrepet på cella i Kongsvinger fengsel i november, der han sonet en trusseldom fra tidligere i år.

Samme dag ble den irakiske 42-åringen og en 38 år gammel norsk statsborger med kurdisk bakgrunn pågrepet i henholdsvis Drammen og Fredrikstad. 38-åringen er norsk statsborger, og kan derfor ikke utleveres. Pågripelsene var en del av en internasjonal politiaksjon mot Krekars angivelige terrornettverk.

Totalt er 17 personer siktet i saken som har forgreininger til blant annet Storbritannia, Finland og Sveits.

Mulla Krekars norske kontakter

To personer ble pågrepet sammen med Krekar i Norge. 38-åringen fra Fredrikstad er norsk statsborger, og kan derfor ikke utleveres.

Foto: Mari Grafsrønningen / Grafikk

Må møte i ny rettssak

Både Krekar og de to andre som ble pågrepet i saken nekter straffskyld. Krekar sier det ikke er snakk om et terrornettverk, og Rawti Shax i bare består av ham selv.

– Rawt er ingen organisasjon. Det er jeg som er Rawti, sa 59-åringen da han ble framstilt for forlenget varetekt i Oslo tingrett forrige torsdag.

Hans forsvarer Brynjar Meling har tidligere sagt til NRK at Rawti Shax er en ideologisk plattform, som skal danne rammene for et demokratisk parti i Kurdistan.

I en SMS til NRK opplyser Meling at det allerede er klart Krekar skal møte i en ny rettssak neste år. Krekar har anket dommen for trusler fra oktober, og saken er antatt til behandling i lagmannsretten. Saken er foreløpig ikke berammet, opplyser Meling.

Krekars forsvarer har ikke vært tilgjengelig for ytterligere kommentarer torsdag.

Najmuddin Faraj Ahmad til de fremmøtte da han ankom retten i dag.

SE VIDEO: – Norge taper mer på dette en meg. Norge er den som taper, og jeg er vinneren uansett, sa Krekar da han entret tingretten forrige torsdag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ