Norge har fått formell utleveringsbegjæring for Krekar

Justisdepartementet har mottatt en formell utleveringsbegjæring for mulla Krekar og en medsiktet 42-åring fra italienske myndigheter.

Mulla Krekar i Oslo tingrett

Mulla Krekar står i fare for å bli utlevert til Italia.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, og den irakiske 42-åringen bosatt i Drammen blir fremstilt for forlenget fengsling i Oslo tingrett i morgen. De to er siktet for å ha planlagt terror.

PST vil be om at de to blir varetektsfengslet i fire nye uker, bekrefter politiadvokat Signe Aalling i PST overfor NRK.

Hun opplyser samtidig at oversettelsen av utleveringsbegjæringen ikke er klar, og at PST derfor ikke har mottatt dokumentene selv ennå.

Frist i morgen

Krekar og 42-åringen ble varetektsfengslet i åtte dager forrige torsdag. Den korte fengslingsperioden skyldes at italienske myndigheter hadde frist på seg til i morgen, fredag, på å levere enn formell utlveringsbegjæring. En slik begjæring må være sendt innen 30 dager.

Den italienske påtalemyndigehten mener mulla Krekar er lederen for terrornettverket Rawti Shax. Han ble pågrepet på cella i Kongsvinger fengsel i november, der han sonet en trusseldom fra tidligere i år.

Samme dag ble den irakiske 42-åringen og en 38 år gammel norsk statsborger med kurdisk bakgrunn pågrepet i henholdsvis Drammen og Fredrikstad. 38-åringen er norsk statsborger, og kan derfor ikke utleveres. Pågripelsene var en del av en internasjonal politiaksjon mot Krekars angivelige terrornettverk.

Totalt er 17 personer siktet i saken som har forgreininger til blant annet Storbritannia, Finland og Sveits.

Mulla Krekars norske kontakter

To personer ble pågrepet sammen med Krekar i Norge. 38-åringen fra Fredrikstad er norsk statsborger, og kan derfor ikke utleveres.

Foto: Mari Grafsrønningen / Grafikk

Må møte i ny rettssak

Både Krekar og de to andre som ble pågrepet i saken nekter straffskyld. Krekar sier det ikke er snakk om et terrornettverk, og Rawti Shax i bare består av ham selv.

– Rawt er ingen organisasjon. Det er jeg som er Rawti, sa 59-åringen da han ble framstilt for forlenget varetekt i Oslo tingrett forrige torsdag.

Hans forsvarer Brynjar Meling har tidligere sagt til NRK at Rawti Shax er en ideologisk plattform, som skal danne rammene for et demokratisk parti i Kurdistan.

I en SMS til NRK opplyser Meling at det allerede er klart Krekar skal møte i en ny rettssak neste år. Krekar har anket dommen for trusler fra oktober, og saken er antatt til behandling i lagmannsretten. Saken er foreløpig ikke berammet, opplyser Meling.

Krekars forsvarer har ikke vært tilgjengelig for ytterligere kommentarer torsdag.

Najmuddin Faraj Ahmad til de fremmøtte da han ankom retten i dag.

SE VIDEO: – Norge taper mer på dette en meg. Norge er den som taper, og jeg er vinneren uansett, sa Krekar da han entret tingretten forrige torsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger