Hopp til innhold

Dette er Krekars angivelige terrornettverk

Her er de 17 personene som italiensk politi mener er sentrale i Krekars nettverk. – Jeg kjenner bare til fem av dem, og hovedmannen har jeg ikke snakket med siden mars 2012, svarer Krekar.

Torsdag ble mulla Krekar og en terrorsiktet 38-åring bosatt i Fredrikstad varetektsfengslet på nytt. De to ble sammen med en 42-åring bosatt i Drammen pågrepet i november, siktet for å være en del av det italienske myndigheter mener er et internasjonalt terrornettverk, kalt «Rawti Shax».

I løpet av den neste uken er det ventet at italienske myndigheter vil sende sin formelle begjæring om utlevering av Krekar og 42-åringen. 38-åringen er norsk statsborger, og PST vurderer om han skal straffeforfølges i Norge.

Krekar (59) nekter blankt for at Rawti Shax er et terrornettverk, slik italiensk påtalemyndighet hevder.

– Rawti er ingen organisasjon. Det er jeg som er Rawti, fastholdt 59-åringen da han ble framstilt for forlenget varetekt i Oslo tingrett torsdag.

Krekar hevdet i retten at han kun kjenner fem av de siktede i nettverket. Dette er de to medsiktede i Norge, svigersønnen i England, en annen siktet i England og det politiet mener er hovedmannen i Italia. Sistnevnte er sett sammen med Krekar på en demonstrasjon foran Stortinget i 2012.

– Jeg møtte ham kun på en demonstrasjon i Oslo. Jeg kan ikke huske at han besøkte meg. Vi har ikke hatt kontakt siden, sa Krekar.

Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, har tidligere sagt til NRK at formålet med Rawti Shax har vært å danne en plattform for et politisk parti i Kurdistan.

Under følger en oversikt over de siktede i Krekars angivelige terrornettverk.

Mulla Krekars norske kontakter
Foto: Mari Grafsrønningen / Grafikk

Norge

Najmuddin Faraj Ahmad (bedre kjent som mulla Krekar).

Kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Han har vært fengslet en rekke ganger, og ble i 2012 dømt for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn. Aldri terrordømt, men utvist fra Norge siden 2003 av hensyn til rikets sikkerhet. Kan ikke returneres fordi det ikke er trygt for ham i Irak. Satt fengslet for trusler, da han

42-årig kurdisk mann, irakisk statsborger bosatt i Drammen.

Skal etter det NRK erfarer være et ubeskrevet blad for PST før pågripelsen natt til 12. november. Besøkte Krekar i fengselet. Skal ha kommunisert med en iraker i Italia som Krekar utpekte til hovedmannen i nettverket, ifølge italiensk politi. Forsvareren til 42-åringen, Elise Gedde Metz, har tidligere sagt at hennes klient har hatt kontakt med Krekar, men at han nekter straffskyld. Metz har beskrevet bevismaterialet i saken som «vagt».

38 år gammel norsk statsborger, bosatt i Fredrikstad.

Mannen har de siste årene vist støtte til Krekar gjennom sin åpne Facebook-side. NRK har tidligere snakket med kilder som følger miljøet rundt mullaen. Disse har omtalt forholdet mellom Krekar og Fredrikstad-mannen som «tett». Etter det NRK forstår skal 38-åringen også, gjennom politiske partier i Kurdistan, ha engasjert seg i forhandlingene om å få Krekar utlevert til Irak. 38-åringen stiller seg uforstående til terrorsiktelsen.

Krekars nettverk i Storbritannia
Foto: Mari Grafsrønningen / Grafikk

Storbritannia

33-åring bosatt i Birmingham.

En britisk kurder som opererte under flere alias, skriver VG. Han har tidligere bodd i Tyrkia. Ble kastet ut fra Finland. Han skal være en bekjent av den britiske jihadistiske predikanten Anjem Choudary. Choudary har tidligere sagt til NRK at han oppfordrer britiske muslimer til å gå fysisk til verks for å få mulla Krekar ut av fengsel.

38-åring bosatt i Hull.

Ble pågrepet hjemme i boligen. Hull har en stor kurdisk befolkning. Hull Daily Mail skriver at 38-åringen ikke har gjort seg bemerket som ekstrem.

32-åring bosatt i Derby.

Krekars svigersønn, besøkte ham i fengselet og skal være ett av Krekars viktigste ledd for formidling av informasjon. Har norsk oppholdstillatelse. I en samtale i Kongsvinger fengsel 25. mai som TV2 gjengir fra italienske politidokumenter hyller han sammen med Krekar kjøttøks-drapet på den britiske soldaten Lee Rigby. Svigersønnen ler og sier det eneste drapsmannen glemte var å kutte av soldatens tunge, slik sharia krever.

52-åring bosatt i Sheffield.

Italienske myndigheter har trukket arrestordren tilbake, men forblir i varetekt etter utlendingsloven i påvente av immigrasjonsstatusen er avklart.

De fire skal ha flyktningstatus i Storbritannia, ifølge The Telegraph.

Krekars nettverk i Italia
Foto: Mari Grafsrønningen / Grafikk

Italia

Pågrepet i Merano og Bolzano (Fire i Merano, tre i Bolzano)

36-åring som beskrives som hovedmannen i nettverket.

Bosatt i Merano, nord i Italia. Pågrepet i fengsel. Han ble arrestert i januar for et brutalt overfall i 2008, skriver Sydtyrol news. Ifølge politiet hadde hovedmannen i nettverket opplæringsmateriale for jihadisme hjemme i leiligheten. Mannen demonstrerte sammen med Krekar foran Stortinget i Oslo i mars 2012. Krekar skal ifølge italiensk politi ha utpekt mannen som leder av den operative delen i Rawi Shax. I en Skype-samtale sier han Norge kan bli et nytt Libanon og at menn kan frakte missiler til Norge.

Krekar i retten, siktet for terrorvirksomhet

DEMONSTRERTE SAMMEN I 2012: Krekar i retten, siktet for terrorvirksomhet. Italiensk politi mener Krekar har utpekt en kurder bosatt i Italia som hovedmann i et terrornettverk. Mannen demonstrerte sammen med Krekar i Oslo i mars 2012 (innfelt).

Foto: NRK/SCANPIX

36-åring som skal ha vært en slags student hos hovedmannen.

Skal ha blitt overbevist til å delta i væpnet angrep eller selvmordsaksjon, men har ikke omsatt dette i handling.

26-årig mann med kosovoalbansk opprinnelse.

Hovedmannen i Italia skal gjennom Rawti Shax ha finansiert turen for denne 26-åringen til Syria. Dro 1. januar 2014 til Istanbul og videre inn i Syria der han sluttet seg til en treningsleir under svart flagg, en farge som beskriver både Jabhat al-Nusrah og IS. I midten av februar 2014 kom mannen seg tilbake til Italia, gjennom Sveits. Politiet mener han igjen planla å dra til Syria, dele erfaring i Italia og bli et eksempel til etterfølgelse. Bosatt i Merano.

29-åring, innrømmer å ha vært en tilhenger av Krekar.

Bekrefter kontakt med de øvrige siktede, men sier han har tatt avstand fra deres synspunkter og støtten til IS. Bosatt i Merano, nord i Italia.

38-åring som snakker med hovedmannen i Italia på en Skype-samtale.

31-åring med kallenavnet «Hitler» på grunn av sin fascinasjon for lederen.

Slo seg først ned i England, deretter Italia, ifølge Dagbladet. Skal ha spredt og fremmet jihadistisk propaganda, og snakket om behovet for terrorhandlinger i Europa eller mot europeiske interesser, også for å frigi Krekar. Skal ha kjempet med IS i 2012. Bodde i Bolzano. Offisielt arbeidsledig.

30-åring som jobbet som sjåfør for et transportselskap.

Skal ikke ha skjult sin sympati for IS.

Krekars kontakter i Finland
Foto: Mari Grafsrønningen / Grafikk

Finland

Leder av den finske delen.

Dro til Irak via Tyrkia i mars 2014, sluttet seg til IS. Drept i kamp i desember 2014. Møtte ifølge italiensk politi Krekar under demonstrasjonen mot koranbrenning i Oslo sentrum 2. mars 2012. Han skal også ha besøkt mullaen i fengselet etter at PST pågrep Krekar i slutten av mars. Han skal ha fått en sentral rolle i Rawti Shax i januar 2013, skriver TV2.

Mann i den finske gruppen.

Var del av IS i Syria siden midten av 2013. Døde sannsynligvis i kamp 27. mars 2014.

Mulla Krekars kontakt i Sveits
Foto: Mari Grafsrønningen / Grafikk

Sveits

Sveitser, har dratt til Syria.

Skal ha blitt rekruttert i Rawti Shax, og ankom Syria i juni 2014. Han sluttet seg til Jund al-Rahman, en væpnet gruppe som tilhører terrororganisasjonen Jabhat al-Nusra. Skal ha spredt jihadistisk propaganda, og skal ha blitt bedt om å skaffe våpen.

Bakgrunn: Norsk politi har vært klar over Krekars «terrornettverk» i en årrekke

Italienske myndigheter har overvåket Skype-samtaler i Krekar-nettverket, og mener det beviser terrorrelatert virksomhet.

I denne videoen, frigitt av den italienske påtalemyndigheten, snakker fire av de terrorsiktede om mulige angrep mot Norge på Skype. De fire snakker blant annet om muligheten for en «eksplosjon» dersom noe skulle skje med Krekar.

AKTUELT NÅ