Hopp til innhold

Nordmenn trenger mer jod

Nasjonalt råd for ernæring anbefaler at alt salt blir tilsatt jod. Årsaken er at mange nordmenn, og spesielt unge kvinner og gravide lider av jodmangel.

Salt i kokende vann

MER JOD: Nasjonalt råd for ernæring anbefaler at alt salt blir tilsatt jod, også salt som brukes i matindustrien. Arkivbilde.

Foto: Colourbox.com

Nordmenn får i seg altfor lite jod. Det gjelder særlig personer som spiser lite fisk og meieriprodukter, som er de to beste jodkildene.

Derfor anbefaler Nasjonalt råd for ernæring at alt salt blir tilsatt jod, også det som brukes i matindustrien.

– Behovet for tiltak er akutt – spesielt blant unge kvinner og gravide, sier leder Liv Elin Torheim i rådet, professor i samfunnsernæring ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

I Norge har vi ikke et program som overvåker og sikrer jodinntaket. Kun noen få typer bordsalt er beriket.

Påvirker barns utvikling

Torheim sier det kan få alvorlige konsekvenser at unge kvinner drikker lite melk.

Det er fordi gravide og ammende trenger mer jod enn andre. Jodmangel påvirker produksjonen av skjoldbruskkjertel-hormoner som er en viktige i stoffskiftet.

– Selv mild og moderat jodmangel før og under et svangerskap kan ha negative konsekvenser for et barns utvikling. Det kan ha påvirkning på barns mentale utvikling, redusere barns IQ og også forsinke språkutviklingen, sier hun.

Torheims råd å spise mer meieriprodukter og fisk. Men det er likevel ikke det beste rådet hennes.

– Det mest effektive tiltaket som når alle, er å berike salt med jod, sier Torheim.

Skal vurdere forslaget

Også Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet, synes forslaget fra Torheim er det mest virkningsfulle.

Men Granlund innrømmer at det kan være et vanskelig budskap å selge, så lenge myndighetene ønsker at vi skal spise mindre salt.

– Det gjelder å finne en måte kommunisere det på, sånn at vi får frem begge sidene av saken, sier hun og lover at Helsedirektoratet skal nå vurdere forslaget fra ernæringsrådet.

Verdens helseorganisasjon anbefaler også at norske myndigheter overvåker at befolkningen får i seg nok jod, og har gode planer for å sikre et tilstrekkelig inntak av dette næringsstoffet.

AKTUELT NÅ