Samarbeid med industrien er helt nødvendig hvis vi skal få ned saltinntaket, mener Ernæringsrådets leder Haakon Meyer.
Foto: Anne Lene Solbakken / FolkehelseinstituttetPå 80-tallet var det mye fokus på salt og blodtrykk. Men fortsatt spiser nordmenn dobbelt så mye salt som vi burde.
– Saltnivået gir høyere blodtrykk i befolkningen, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, forteller leder Haakon E. Meyer i Ernæringsrådet til NRK.no.
Ernæringsrådet har nylig levert anbefalinger til hvordan saltinntaket kan halveres innen 2025.
– Urealistisk uten industrien
Tre fjerdedeler av det saltet vi spiser, kommer fra halv- eller helfabrikata. Med andre ord mat som industrien har saltet for oss.
– Vi vet at folk flest salter maten mindre hvis de lager den selv, forteller Haakon Meyer.
Men de færreste av oss lager det meste av maten vår selv fra bunnen av.
– Derfor er det urealistisk å tro at vi kan redusere saltinntaket uten å ha matindustrien med på laget. Det er helt avgjørende at vi får dem med på en gradvis reduksjon, selvsagt i tillegg til at folk er villig til å kjøpe produkter med mindre salt, mener han.
- LES OGSÅ:
Kan motvirke effekten med frukt og grønt
Meyer understreker at det er en del man kan gjøre selv for å redusere effektene av et høyt saltinntak - selv om man fortsetter å kjøpe ferdigmat.
– Salt påvirker blodtrykket negativt, men det finnes også en del matvarer som påvirker blodtrykket gunstig. Frukt og grønt har en slik effekt, forteller han.
Dette skyldes blant annet innholdet av kalium.
– Hvis man er veldig glad i salt mat, som fenalår, kan man godt fortsette med det. Men da er det lurt å redusere mengden og heller spise en salat ved siden av eller en frukt til dessert, foreslår Meyer.
– Det kan kanskje være en idé når julematen skal på bordet også?
– Ja, definitivt. Skal du spise noe som er skikkelig salt, som for eksempel pinnekjøtt, bør du øke mengden grønnsaker og poteter, råder han.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Gjør det gradvis
Men et plutselig kutt i saltet kan være vanskelig å gjennomføre.
– Det handler om saltsensitivitet. Hvis du reduserer gradvis på saltet, vil du venne deg til å spise mat som er mindre salt uten at den blir smakløs, forklarer han.
– Nedgangen bør skje relativt langsomt for å få hele befolkningen med.
– Men har du noen triks å lære bort til de som måtte ønske å bruke mindre salt i maten?
– Man kan erstatte saltet med andre slags krydder. Da vil du ikke tenke over at maten er mindre salt i samme grad, sier Meyer.
Se etter nøkkelhullsmerket
Hvis man ønsker å redusere saltinntaket i halv- og helferdige produkter, er det lurt å gå etter nøkkelhullsmerket, mener Meyer.
– Gjennomgående har disse produktene lavere saltinnhold enn andre, forklarer han.
– Men også flere av disse produktene bør redusere saltinnholdet på sikt, fortsetter Meyer.
Meyer anbefaler å også lage noe av maten selv, fra grunnen av,.