- De siste ti årene økte kjøttforbruket med sju prosent.
- Kjøttforbruket gikk noe ned i 2014, men økte i 2015.
- Vi får i oss vesentlig mer mettet fett enn anbefalt.
Tallene kommer fram i den årlige statusrapporten «Utvikling i norsk kosthold» fra Helsedirektoratet.
Tre ganger i uka
Dårlig kosthold kan medvirke til utvikling av livsstilsykdommer som overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft.
– Det er god dokumentasjon for at man kan redusere risikoen for hjertesykdom ved å bytte ut en del av det mettede fettet med flerumettet fett, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.
– Enkle måter å gjøre dette på er å velge magre meieri- og kjøttprodukter og å bytte ut smør med myk margarin eller planteoljer.
En undersøkelse utført av Norsk Spisefakta viser at 52 prosent av de spurte oppga at de spiser kjøtt til middag minst tre dager i uken.
Helsedirektoratet anbefaler derimot at mengden rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter begrenses til 500 gram i uka.
Doblet kjøttforbruket
Nordmenns kjøttforbruk mer enn doblet seg fra 1950-tallet til 2010-tallet, ifølge tall fra Helsedirektoratet.
I 1989 spiste vi i gjennomsnitt 53 kilo kjøtt årlig, 23 kilo mindre enn i dag. De siste årene har mengden ligget ganske stabilt på rundt 76 kilo per person årlig.
Forbruket av kjøtt har økt over lang tid. I de siste ti årene har kjøttforbruket økt med ca. 7 prosent. Kjøttforbruket gikk noe ned i 2014, men økte noe igjen i 2015
Helseminister Bent Høie er bekymret over utviklingen:
– De smittsomme sykdommene var den største trusselen før. I dag er det i all hovedsak livsstilsykdommene som truer helsa vår, sa Høie under framleggelsen av rapporten i dag.
– I 1950 hadde norske kvinner og menn verdens høyeste forventede levealder. I dag ligger vi ikke engang på topp ti, sier Høie.
Sukkerforbruket går ned
Sukkerforbruket minsket fra 43 til 27 kilo per person fra år 2000 til 2015. Men ifølge Helsedirektoratet har vi et høyere inntak enn anbefalt. Et høyt inntak av brus og sukkerholdig drikke kan øke risikoen for overvekt, skriver de i rapporten.
Saltinntaket vårt er dobbelt så høyt som anbefalt. En gjennomsnittlig nordmann har et inntak av 10 gram salt hver dag. Det er dobbelt så høyt som anbefalt.
Forbruket av grønnsaker og frukt har økt over tid, men bør fortsatt øke, slås det fast i rapporten.
Det samme gjelder grove kornprodukter.
– Må ikke ta livet av kundene
Høie ble utfordret på hvordan myndighetene skal nå kostholdsmålene dersom matvarebransjen ikke bidrar med å redusere bestanddelene i produktene sine på en ordentlig måte.
– Jeg opplever at vi kjemper med de store organisasjonene, og ikke imot dem. Tine har for eksempel redusert sukkerinnholdet i sine produkter, forklarte Høie.
– Jeg har tro på at vi får til noe sammen med bransjen. På vårt første møte sa jeg at det var en dårlig forretningside å ta livet av kundene.