Hopp til innhold

Nordmenn mer usikre på egen økonomi

Spesielt blant nordmenn med høy utdannelse er det nå større usikkerhet om egen økonomisk framtid. Det viser ferske tall fra Forventningsbarometeret.

Mynter

PERSONLIG ØKONOMI: Forventningsbarometeret legger fram undersøkelsen for første kvartal 2016.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Idar Kreutzer

-MER USIKKERHET: Idar Kreutzer forteller om de nye funnene i Forventningsbarometeret.

Foto: CF Wesenberg

– Vi har gjennom en del kvartaler sett at nordmenns tillit til landets økonomi har falt. Den tendensen begynner å smitte over på egen økonomi, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge.

I Forventingsbarometeret blir folk spurt om forventningene til landets økonomi, egen økonomi og om de planlegger større anskaffelser den nærmeste tiden. De forskjellige punktene blir satt sammen til en hovedindikator. Den indikatoren har ikke vært lavere siden bank- og boligkrisen tidlig på 90-tallet og er den tredje laveste i Forventningsbarometerets historie.

– Mange er nok preget av nyhetsbildet som domineres av konsekvensene med lav oljepris og omstillingen i oljesektoren, tror Kreutzer.

Mange har mistet jobben

Også blant personer med mer enn fire år utdanning begynner troen på egen økonomi å bli svakere. I tidligere undersøkelser har denne gruppen hatt høyest tillit til egen økonomi og opplevd stor jobbtrygghet.

– Dette er noe nytt og et tegn på at mange høyt utdannede i oljesektoren har fått permitteringsvarsel eller mistet jobben, forklarer Kreutzer.

Knut Aarbakke

FÅR TILBAKEMELDINGER: Knut Aarbakke forteller at bekymringene sprer seg.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Knut Aarbakke, leder i Akademikerne, merker at mange medlemmer ser mørkere på egen økonomi.

– Høyt utdannede merker jo nedgangstidene. Det påvirker særlig de det gjelder, som mister relativt gode lønninger, men det gir også ringvirkninger ved at kolleger begynner å bli engstelige for at de også skal bli rammet, forteller Aarbakke.

– Dette gjelder særlig på Vestlandet. Bedrifter i samme område merker noe av det samme, og så brer det seg.

Flertallet er fortsatt positive

Men situasjonen skal ikke svartmales. Selv om undersøkelsen viser at nordmenns tro på egen økonomi blir mer negativ, er det likevel fortsatt et flertall som svarer at de har tro på en bedre økonomi neste år.

– Folk flest i Norge har en trygg jobb. Selv om arbeidsledigheten har økt er den fortsatt på et lavt nivå i Europeisk forstand. Norske forbrukere har større finansiell buffer enn noen gang før i historien, sier Kreutzer.

Han tror noe av det mer negative bildet er en overreaksjon. Men det kan likevel få konsekvenser hvis nordmenns usikkerhet fører et mer forsiktig forbruksmønster.

– Vi ser et fall i kjøp av ny bil, hvitevarer, brunevarer og reiser. Det er en tendens til at folk i større grad lar eget forbruksmønster bli påvirket av disse forventningene. Hvis folk endrer forbruksmønster vesentlig er det bekymringsfullt. Da kan vi få en selvoppfyllende profeti.

AKTUELT NÅ