Hopp til innhold

Nordmenn i krig for Al Shabaab

Ti nordmenn deltar i kamper for terrororganisasjonen Al Shabaab i Somalia. PST er bekymret, men har ingen direkte mulighet til å følge med på hvem som reiser.

al-shabab

Al Shabaab står på lista over terrorgrupper både i USA og hos PST i Norge.

Foto: MOHAMED DAHIR / Scanpix/AFP

Én nordmann har allerede ofret livet i kamp for terrororganisasjonen Al Shabaab - som støtter terrornettverket Al Qaida. Men han er kanskje ikke den siste.

I et eksklusivt intervju med NRK bekrefter en person i toppledelsen for Al Shabaab i Mogadishu at ti nordmenn deltar i krig for militsen.

– Jeg har ikke sett dem eller snakket med dem, men jeg har spurt andre medlemmer av Al Shabaab. De vil ikke si hva de heter eller hvor gamle de er, men det er snakk om ungdommer under 30 år, sier mannen.

– Troverdig

Stig Jarle Hansen

Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen mener utsagnene fra Al Shabaab er troverdige.

Foto: Truls Alsens Antonsen / NRK

Lederen ønsker ikke at NRK offentliggjør navnet hans, men Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen kjenner godt til mannen. Hansen har nettopp skrevet en rapport om Al Shabaab for Forsvarets forskningsinstitutt.

Han tror lederens utsagn er troverdig.

– Jeg tror ikke de bestandig har helt oversikten over hvor mange de er, men dette er relativt troverdig. Denne mannen jobber i mediaseksjonen til Al Shabaab. Jeg vil tro at han har god oversikt, Hansen.

Al Shabaabs talsperson forteller at overbevisningen om å være en del av organisasjonen først og fremst kommer fra Gud. Soldatene tjener rundt 200 kroner i måneden. Men den store lønnen for hellige krigere venter i himmelen, lover de.

– Hvordan får dere kontakt med dem?

– Ofte er det slik at personer som har vært med i disse positive aktivitetene i Somalia er i kontakt i ungdommene i form av vennskap eller slektskap. De forteller dem om de positive forandringene som Al Shabaab har fått til, og det gjør at de blir overbevist. De velger selv å komme hit, sier han.

– Kan utgjøre en trussel for Norge

Ifølge Stig Jarle Hansen kanaliseres trolig noe av rekrutteringen gjennom Sverige.

– Mine kontakter i det mer radikale miljøet forteller at Göteborg er veldig sentralt. Omreisende aktivister fra Göteborg prøver å aktivisere folk rundt omkring i Norge.

Jon Fitje

Jon Fitje er analysesjef i PST.

Foto: NRK

PST er bekymret over at også nordmenn blir rekruttert til terrororganisasjonen.

– De får en opplæring i våpenbruk og kanskje også i framstilling i eksplosiver. De deltar i kamper, og tar også liv. Det gjør at man flytter grenser for aksept av voldsbruk, sier analysesjef i PST, Jon Fitje.

– Når de da returnerer til Norge eller andre europeiske land, får de også en annen status. De kan i verste fall utgjøre en trussel for sikkerheten her, sier Fitje.

PST har ingen direkte mulighet til å følge med på hva som skjer i Somaila, men sier de har ulike kilder til informasjon.

– Det er en stor utfordring å ha noen form for kontroll over personer som reiser ut, sier Fitje.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ