Hopp til innhold

Al-Shabaab nekter menn å flykte fra tørkekatastrofen i Somalia

I Somalia blir menn hindret av opprørere i å flykte fra tørkekatastrofen. De blir nå rekruttert til Al Shabaab-geriljaen. Uten beskyttelse av sine menn og fedre risikerer kvinner og barn å bli angrepet og voldtatt i overfylte flyktningleirer.

Tre ganger ble Nor Ibrahim angrepet og banket opp før han klarte å flykte fra Somalia til Kenya.

– De tok meg til fange og banket meg opp, sier 20-åringen til nyhetsbyrået AFP.

Da han ankom flyktningleieren i Dadaab var han helt naken. Bandittene hadde stjålet alt, til og med klærne hans.

– Hvis jeg nektet å slutte meg til dem, ville de drepe meg, sier Ibrahim.

Han er en av få menn som har klart å komme seg unna.
Militsen frykter at mennene som får slippe ut av områdene de kontrollerer, skal bli trent til å slåss mot dem, ifølge hjelpeorganisasjonene.

Verdens største flyktningleir

Hver dag strømmer rundt 1.300 somaliere til flyktningleieren i Dabaad, ifølge AFP. I juli ankom rundt 40.000 flyktninger til det som nå er verdens største flyktningleir.

En av de få mennene som har tatt seg frem til Dabaad er Abdile. Abdile, hans kone, deres fire barn og deres bestemor forlot sitt hjem i Somalia på leting etter mat og vann etter at tørken hadde fratatt dem både avlinger og husdyr, skriver UNICEF.

Da familien kom frem til flyktningleiren i Dadaab, Kenya, var Aden, Abdile tre år gamle sønn, så svak at han verken hadde krefter til å løfte hodet eller svelge.

Han veide bare 5 kilo. Nå har han fått hjelp ved sykehuset Hagadera og han klarer med litt hjelp stå på egne bein.

Legene forteller meg at siden Aden ble innlagt, har Abdile vært et fast innslag ved sengen hans.

FN har erklært hungersnød i fem områder i det sørlige Somalia. Hungersnød betyr at det i snitt dør to voksne eller fire barn per 10.000 per dag og over 30 prosent av befolkningen er akutt underernærte.

Ifølge FNs barnefond UNICEF er rundt 2,3 millioner barn på Afrikas Horn akutt feilernært. En halv million av disse er døden nær, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Til nå har sultkatastrofen i Somalia tatt livet av i underkant av 30.000 barn under fem år.

Få menn

I den somaliske byen Doolow, sør i landet, hvor flere hundre personer har ankommet på flukt fra tørken, er situasjonen veldig alvorlig.

Uten beskyttelse av sine menn og fedre venter kvinner og barn på mat fra lokale hjelpere.

– Mindre enn to prosent av de som oppholder seg her er menn, sier Adan Shiek fra en lokal hjelpeorganisasjon.

For kvinnene og barna som må dra videre uten mennene, blir situasjonen enda vanskeligere enn før.

De blir enda mer utsatt for angrep og seksuelle overgrep.
Kvinnene strever også med å få med seg alle barna på egen hånd. Noen mødre må la enkelte av barna bli igjen langs veien fordi de ikke klarer å bære dem.

– Jeg måtte reise hit uten mannen min, sier Habiba Isaac.

Den 30 år gamle kvinnen gikk i ni dager før hun nådde frem til Doolow. Hun var sikker på at hun ville dø av sult på veien.

– Jeg måtte bære barna mine hele veien, sier hun.

Eldre får dra

Over 12 millioner mennesker trenger hjelp på grunn av den ekstreme tørken i Somalia Kenya, Etiopia, Uganda, Djibouti og Eritrea.

Hjelpeorganisasjonene opplyser at 70–80 prosent av de nyankomne i flyktningleirene er kvinner og barn. Blant mennene som kommer, er det mange eldre, skriver NTB.

En av dem er 80-åringen Adan Ali.

– Vi dro fra stedet hvor vil holder til. Men det kom menn med våpen og sa vi ikke kunne dra. Jeg kom meg ut av bilen, gikk mot dem og sa «drep meg, drep meg», og så lot de meg gå, sier Ali.

Han gikk i flere uker før han kom til Dadaab.

Bønn fra USA

Lederen for Demokratene i Representantenes hus, Nancy Pelosi, appellerte torsdag kveld til hele verdenssamfunnet om å yte mer i kampen for Afrikas horn.

– USA og det internasjonale samfunnet må gjøre mer. Vi kan begynne med å gi støtte til organisasjonene som tar risikoen det er å bringe mat og annen humanitær hjelp inn til de som trenger det, sa Pelosi.

SISTE NYTT

Siste nytt