Hopp til innhold

Ni av Venstres ti ordførere sier nei til søndagsåpent

TROMSØ (NRK): Venstre har programfestet at kommunene selv skal bestemme om de vil ha søndagsåpne butikker, men ni av partiets ti ordførere er i mot.

Ni av ti Venstreordførere er imot søndagsåpne butikker - men ledelsen er for. På landsmøtet ønsket flere å endre partiets standpunkt, men det ble stanset av partileder Trine Skei Grande.

Venstre-ordførere mot søndagsåpne butikker. F.v.: Hallvor Lilleslett i Gol, Olav Kasland i Bø i Telemark og Alfred Børlo i Eid.

– Personlig ser jeg ingen grunn til å ha søndagsåpne butikker.

Det sier Halvor Lilleslett, Venstre-ordfører i Gol, som allerede i dag har muligheten til å holde butikkene i kommunen åpen på den tradisjonelle hviledagen.

Men hverken han eller det store flertallet av Venstres ordførere, ønsker liberaliseringen som partiet tar til orde for. Nemlig at hver kommune selv skal få bestemme om de vil ha søndagsåpent.

– Vi vil ha den loven som gjelder nå, og så langt i debatten har det kommet frem at de fleste vil ha søndagsstengt. Både næringa og forbrukerne, sier Olav Kaasland, Venstre-ordfører i Bø i Telemark.

KrF håper

Regjeringa sendte før påske et forslag på høring om full liberalisering av søndagen, den skal være en handledag som hvilken som helst annen.

Venstre ønsker altså ikke et fullt frislipp, mens KrF ser forslaget som en brannfakkel.

– Vi har vært tydelige med en bønn til Venstre om i alle fall å ta høringa seriøst og også revurdere sitt standpunkt, sier nestleder i KrF, Dagrunn Eriksen.

Da forslaget om å forkaste Venstres standpunkt ble debattert på landsmøtet i Tromsø i helga, gikk Venstre-lederen selv på talerstolen for å avverge at partiet skulle endre syn.

Likevel ser Eriksen et lite lyspunkt.

– Vi har vært tydelige på at Venstre selv skal få stå helt fritt til å bestemme hvilke saker de vil behandle, men jeg registrerer at hun vil lytte til høringa. Det gir håp om at vi kan unngå hele forslaget.

– Ikke sans for søndagsåpent

Coop Extra og Rema 1000 i Sogndal

STRID: Venstre vil la kommunene bestemme om butikkene skal være søndagsåpne. Krf er provosert over forslaget.

Foto: Montasje: Geir Bjarte Hjetland / NRK

Og det er det altså flere i Venstre som også ønsker. Blant andre kommunalpolitisk talsperson på Stortinget, André Skjelstad.

– Personlig har jeg ikke noe voldsom sans for søndagsåpne butikker, men jeg forholder meg til programmet.

Selv om hverken han eller ordførerne har dette som sin kampsak, ser de at det blir vanskelig for en kommune å si nei om nabokommunen sier ja.

– Det er lokalt man gjør de gode vedtakene på hvilke handlingsrom man vil ha, svarer Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun vil hverken høre på sine egne ordførere eller sentrumskamerat KrFs bønn.

– Dette handler om å skape gode lokalsamfunn, så stemmer velgerne på de kommunepolitikerne og løsningene de vil ha.

AKTUELT NÅ