Nettmøte: Psykologen svarte på spørsmål om selvmord

550 mennesker begår selvmord hvert år i Norge. Svært mange av dem er under 25 år. Psykolog Heidi Tessand svarte på spørsmål om temaet i et nettmøte her på NRK.no.

Røde Kors Ungdom, Røde Kors, Unge Leve og stiftelsen Olafs minnefond har i samarbeid med produksjonsselskapet Klikkmonster og regissør Fred Heggland laget filmen «LEVE» for selvmordsforebygging blant unge. Filmen vises på NRK2 i kveld, i programmet Aktuelt, kl.2015.

FIRE HISTORIER: I forbindelse med den internasjonale dagen for forebygging av selvmord (10. september) lanseres filmen «Leve», hvor vi får høre Lise, Torbjørn, Oddvar og Cathrine fortelle om da de forsøkte å ta livet sitt, og hvilke tanker de har gjort seg i ettertid.

I forbindelse med den internasjonale dagen for forebyggelse av selvmord, viser NRK filmen «Leve» (se den øverst i denne artikkelen).

Her forteller fire unge mennesker: Lise, Torbjørn, Oddvar og Cathrine om sine selvmordsforsøk, og hvilke tanker de har gjort seg om dette i ettertid.

Filmen er laget av Røde Kors Ungdom, Røde Kors, Unge Leve og Stiftelsen Olafs minnefond sammen med produksjonsselskapet Klikkmonster og regissør Fred Heggland.

Temaet ble også diskutert i NRK Aktuelt. Etter sending svarte psykolog Heidi Tessand på generelle spørsmål om selvmord her i et nettmøte på NRK.no.

Hvis du ønsker å snakke med noen personlig etter nettmøtet, så har Mental Helse ekstra bemanning på sin hjelpetelefon i kveld. Tilbudet er gratis og døgnåpent. Ta kontakt på telefonnummer: 116 123.

Det går også an å chatte med mentalhelse via http://www.sidetmedord.no/

Nettmøte om selvmord

  Jeg tror ikke at jeg tenkte så mye. Jeg bare handlet. Det var en impuls, og den impulsen kunne ha gått skikkelig galt...heldigvis så gjorde det ikke det.

  Jeg følte meg bare rett og slett mislykka.

  Tessand er samfunnspsykolog, og har fordypet seg i forebygging av selvmord. Hun sier alt ikke kan forklares ved psykiske lidelser.

  – Selvmord er også kulturelt betinget. Land der familie betyr mye, som i middelhavslandene, har lavere rate enn Norge, påpeker Tessand.

  Lars Mehlum, som er professor i psykiatri og leder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging sier vi ikke alltid kan fjerne tanken på selvmord:

  Det er det som var så skummelt fordi det var en trygghet i det. Det var på måte en trygghet i å tenke at det er en mulighet å avslutte livet.

  – Men vi kan hjelpe pasienten med å overleve med at de er suicidale, sier han til NRK.

  – Hva skal pårørende gjøre hvis de har mistanke om at noen går med selvmordsplaner?

  – Det kan være ubehagelig å ta opp, men det er helt nødvendig – livsviktig. Prøv å være så direkte som mulig. Spør rett ut, råder Mehlum.

  Jeg var jo sett på som relativt skoleflink, ressurssterk, hadde mange venner, drev aktivt med idrett (...) så det var liksom forventet at jeg skulle bli noe. Istedenfor satt jeg med tankene om at dette her går ikke.

  Aktuelt om selvmord

  Se del en av debatten om selvmord i NRK Aktuelt.

  Debatt i aktuelt om selvmord

  Se del to fra NRK Aktuelt om selvmord.

  AKTUELT NÅ

  SISTE NYTT

  Siste meldinger