Nesten femti vitner innkalt i rettssak mot overgrepstiltalt eks-lege

Den omfattende rettssaken mot den tidligere legen som er tiltalt for blant annet å ha dopet ned og forgrepet seg mot flere unge gutter, starter i Oslo tingrett mandag.

Oslo tingrett

Etter 596 dager i varetekt må den tidligere legen møte i Oslo tingrett mandag 3. februar. Han skal ved flere anledninger ha dopet ned ungdommer og gjennomført grove seksuell overgrep mot dem.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Den 57 år gamle mannen er tiltalt for voldtekt og overgrep mot åtte gutter og ei jente, og ble først anmeldt i februar i 2012.

Aktor Johan Øverberg

Aktor Johan Øverberg sier at flere av de grove overgrepene skal ha skjedd etter at den tiltalte dopet ned flere av de fornærmede.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Etter det NRK.no kjenner til ble han først pågrepet av politiet 17. juni 2012. Siden har han vært i politiets varetekt. Når rettssaken starter mandag vil han ha sittet varetektsfengslet i 596 dager.

Etterforskningen mot den tidligere legen har medført til 44 vitner under rettssaken som er berammet til den 7. mars, hvorav ni er de fornærmede i saken.

Politiet holdt innledningsvis etterforskningen av saken hemmelig, men svært mange av etterforskerne ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo skal på ett eller annet tidspunkt ha vært involvert. Rundt 70 personer er blitt avhørt.

– Mange av vitnene det er snakk om er personer som har vært til stede på festene hos den tiltalte, og mange av dem som kommer til å forklare seg er bekjente av de fornærmede, forteller statsadvokat Johan Øverberg, som er aktor i saken, til NRK.

Dopet ned ofrene på fest

For det var i 57-åringens leilighet på Majorstuen i Oslo at overgrepene skal ha funnet sted. Ifølge tiltalen skal han ha hatt mange ungdommer på besøk i festsammenheng. Der skal den tidligere legen ha skjenket dem med sprit, og ved noen anledninger skal han ha blandet det narkotiske stoffet flunitrazepam i drinkene til flere av ofrene. Da ofrene ble bevisstløse, skal mannen ha forgrepet seg mot dem.

Flunitrazepam går også under navnet Rohypnol, og er et kjent voldtektsstoff.

– Dette er en svært alvorlig sak som gjelder flere tilfeller av voldtekt og seksuelle overgrep, og omfatter flere fornærmede, sier Øverberg.

– Det har vært i festsammenheng der de fornærmede til ulike tider har vært på besøk. Det ble nytt alkohol, og overgrepene skal ha skjedd etter at den tiltalte dopet ned flere av de fornærmede.

Johnny Veum

Den tiltaltes forsvarer, Johnny Veum, sier 57-åringen nekter straffskyld og ser frem til å få forklare seg i retten.

Foto: NRK

Gikk gjennom 15 000 bilder

57-åringen er tiltalt for voldtekt av tre bevisstløse menn og for to tilfeller av seksuelle overgrep mot to bevisstløse menn.

Han er også tiltalt for seksuelle handlinger uten samtykke, seksuell omgang med bevisstløse og ulovlig overdragelse av narkotika.

Da mannen ble pågrepet var det etter at en 15 år gammel gutt anmeldte ham for voldtekt. Det ble også funnet seksualiserte bilder av en 15 år gammel gutt på den tidligere legens PC. Dermed er han også tiltalt for oppbevaring av barneporno.

Mannen, som er svensk statsborger, er tidligere dømt for lignende forhold i Sverige, og har etterpå gått i terapi ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Politiet har beslaglagt ett digitalkamera, ett speilreflekskamera, en harddisk og to bærbare PC-er fra den tiltalte. Det er gått gjennom rundt 15.000 bilder som er på en minnebrikke og minnepenn, og politiet fant en rekke seksualiserte bilder av enkeltpersoner. Disse hjalp dem med å identifisere ofrene.

Nekter straffskyld

Selv om mannen er utdannet lege, var han ikke praktiserende da overgrepene skal ha funnet sted.

– Overgrepene har ikke skjedd på legekontoret eller i utøvelse av noen legevirksomhet, men i den tiltaltes private bopel, sier Øverberg.

NRK har tidligere vært i kontakt med 57-åringens forsvarer Johnny Veum, som sier hans klient ikke erkjenner straffskyld.

Birgit Vinnes

Belastningen på de fornærmede er forskjellig fra person til person ettersom enkelte har opplevd grovere overgrep enn andre, forteller bistandsadvokat Birgit Vinnes.

Foto: Magnus Brattset Drabløs

– Min klient mener fortsatt at han ikke har begått disse gjerningene overfor noen og mener at han er helt uskyldig, sa Veum til NRK i oktober, og la til at mannen ser frem til å forklare seg i retten etter så lang tid i varetekt.

Belastende lengde

Birgit Vinnes, som er bistandsadvokat til fire av de fornærmede, sier at hennes klienter har det vanskelig foran rettssaken, noen mer enn andre.

– Belastningen er stor, for det er en alvorlig sak. Hver enkelt reagerer forskjellig, fordi noen har vært utsatt for grovere overgrep enn andre. Hvordan man takler slike ting er individuelt, sier Vinnes.

Hun sier også at lengden på etterforskningen heller ikke har lettet på belastningen til de fornærmede.

– At etterforskningen i sedelighetssaker tar lang tid, ser vi ofte. Det er klart at det ofte medfører en stor belastning for ofrene, sier hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger