Hopp til innhold

– Bedre helikopterberedskap på Rygge kunne ha reddet liv på Utøya

Minst ett militærhelikopter burde til enhver tid stå på 15 minutters beredskap i Sør-Norge, sier tidligere operasjonsoffiser og Frp-politiker Tom Jacobsen.

Video Bedre beredskap på militære helikopter kunne reddet liv på Utøya

Se TV-reportasjen

I dag ble det kjent at Oslo-politiet uformelt ba forsvaret om helikopterbistand 20 minutter før massakren på Utøya hadde startet. Forsvarets helikopter var likevel ikke i lufta før etter at terroristen var pågrepet.

Tidligere operasjonsoffiser på Rygge flystasjon og Frp-politiker Tom Jacobsen er ikke imponert.

Han mener minst ett militærhelikopter burde til enhver tid stå på 15 minutters beredskap på Rygge flystasjon.

Da vil man ha tilnærmet samme reaksjonstid som Sea King-redningshelikoptrene og Luftforsvarets jagerfly.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tom Jacobsen

Tidligere operasjonsoffiser og Frp-politiker Tom Jacobsen vil ha døgnberedskap.

Foto: Håvard Wien / NRK

– I lufta på 10 minutter

– I dag har vi faktisk ingen beredskap i det hele tatt. Norge har heller ingen historie for å bruke militærhelikoptre heller. 720-skvadronen Rygge og selvsagt 339-skvadronen på Bardufoss har kapasitet og kompetanse, men slik det er i dag kan de ikke rykke ut på kort varsel, sier Jacobsen til NRK.no.

Den tidligere offiseren mener liv kunne vært reddet på Utøya med en døgnberedskap slik han beskriver.

– I forbindelse med Utøya-tragedien kunne man ganske sikkert spart liv. 412-helikopteret på Rygge ville vært i lufta på ti minutter og hatt en flytid til Utøya på under 15 minutter. Helikopteret kunne da vært benyttet av Delta-troppen, sier Jacobsen, som mener sivile og militære myndigheter må komme sammen for å vurdere situasjonen.

LES OGSÅ:

– Vanskelige vurderinger

Svein Roald Hansen fra Arbeiderpartiet er nestleder i forsvarskomiteen på Stortinget.

Han sier det er vanskelig vurderinger som nå må tas og viser til at regjeringens 22. juli-kommisjon snart skal sette seg ned og gå gjennom alt som skjedde.

– Beredskapen må vurderes i lys av det som har skjedd. Både når det gjelder politihelikopteret og når det gjelder forsvarets helikopter. Forsvarets kapasitet er til disposisjon for politiet ved naturulykker og andre alvorlige hendelser, så er spørsmålet hvor kort responstid man skal ha, sier Hansen til NRK.no.