NCC får 165 millioner i bot

Asfaltselskapet NCC får et gebyr på 165 millioner kroner etter ulovlig prissamarbeid i Midt-Norge og Møre og Romsdal.

NCC asfalterer

Asfaltselskapet NCC har fått en av tidenes største bøter for brudd på konkurranseregelene etter å ulovlig ha avtalt priser med hovedkonkurrenten Veidekke.

Foto: Jenny Gaulitz / NCC

Selskapet er blitt gransket av Konkurransetilsynet etter at det kom fram at datterselskapet NCC Roads ble mistenkt for ulovlig samarbeid med konkurrenten Veidekke om priser.

Konkurransetilsynet har i sin foreløpige konklusjon i den pågående asfaltsaken lagt opp til at NCC skal betale et gebyr på165 millioner kroner for brudd på konkurranseloven.

Bruddene gjelder asfaltarbeid i to geografiske områder, Trøndelag og Møre og Romsdal.

Peter Gjørup

Peter Gjørup, landansvarlig for NCC i Norge.

Foto: Sten Jansin / NCC
Odin Kringen

Tidligere distriktssjef Odin Kringen i Veidekke valgte å ta bladet fra munnen og fortalte hvordan de hadde trikset med prisene.

Foto: NRK

NCC er enig i omstendighetene i Trøndelag, men mener gebyret er alt for høyt, skriver de i en pressemelding.

– Det er sterkt beklagelig at en tidligere medarbeider helt bevisst har handlet i strid med selskapets verdier og regelverk. Handlingene risikerer å skade selskapet og hele bransjen på en alvorlig måte, sier Peter Gjørup, landansvarlig for NCC i Norge i pressemeldingen.

NCC sier de skal gå igjennom Konkurransetilsynets foreløpige konklusjon. Det har de seks ukers på før de må gi en tilbakemelding. Deretter skal tilsynet ta en endelig konklusjon i saken, som senere kan prøves rettslig.

Konkurrenten Veidekke skal også ha brutt konkurranseloven ifølge tilsynet, men de slipper en bot på 270 millioner kroner.

Dette fordi de selv gikk til myndighetene og har samarbeidet med Konkurransetilsynets etterforskning, kommer det fram i en børsmelding fra Veidekke.

Les også: Veidekke brøt loven, men slipper bøter

Avtalte priser for å lure staten og andre kunder

I januar stod den tidligere distriktssjefen Odin Kringen i Veidekke fram hos NRK, og fortalte om ulovlig prissamarbeid mellom Veidekke og NCC Roads.

Les alt om: Ulovlig prissamarbeid i asfaltbransjen

Konkurransetilsynet startet sin etterforskning av saken i januar 2010 etter at konkurrenten Veidekke selv hadde varslet tilsynet om det de mente kunne være ulovligheter knyttet til selskapets asfaltvirksomhet i Midt-Norge. Noe selskapet også informerte kort om i ei børsmelding.

Et år senere stod tidligere distriktssjef Odin Kringen fram i NRK og fortalte hvordan han og en kollega i NCC Roads gjennomførte det ulovlige prissamarbeidet for å ha kontroll med asfaltmarkedet, og for å tjene mer penger på kontrakter med det offentlige.

Les også: Innrømte prissamarbeid på asfalt

Dette bekreftes også av NCC selv når de i dag sender ut pressemelding om Konkurransetilsynets beslutning.

– NCCs interne granskning bekrefter at det har foregått uregelmessigheter i dette området. Det er en enkelt tidligere ansatt som helt bevisst har handlet i strid med NCCs verdigrunnlag og etiske retningslinjer, skriver selskapet i sin pressemelding.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger