Hopp til innhold

Nato-lederen måtte avbryte under TV-innspillingen

Det tok flere år fra ideen om å samle Norges seks mektigste personer til «Da vi styrte landet» ble unnfanget, til premieren søndag. – Det skulle veldig lite til for at en av dem ikke kunne, forteller programskaperne.

Anne Marte Blindheim og Tommy Gulliksen

NERVERPIRRENDE INNSPILLING: – En flom for eksempel, så ville en statsminister være indisponibel for en tv-innspilling, sier en av programskaperne, Tommy Gulliksen.

– Nå koser jeg meg, men jeg var helt ødelagt da vi endelig fikk på plass en felles middag, forteller en av programskaperne, Tommy Gulliksen til NRK.

NRK-serien om våre seks siste statsministre som møtes for å snakke om det helt spesielle livet som statsminister, hadde premiere på NRK1 søndag.

I tillegg til fem, seks separatintervjuer over flere timer hver, var programskaperne avhengige av å finne en dato hvor de kunne samle alle de travle tidligere statsministrene til en middag rundt samme bord.

Tidligere statsminister Kjell-Magne Bondevik forteller om sin opplevelse av innspillingen av serien Da vi styrte landet.

– VIKTIG POLITISK HISTORIE: Tidligere statsminister Kjell-Magne Bondevik (KrF) var en av de første som takket ja til å være med i serien.

– Beklager, men russerne har satt ut noen mellomdistanseraketter

– Det tok litt tid. Vi kunne ikke lage et program med bare tre av dem. Planene ble blant annet langt på hold fordi en av dem ble Nato-leder i 2014, mimrer den andre programskaperen Anne Marte Blindheim.

– Det skulle veldig lite til for at de ikke kunne komme. En flom for eksempel, så ville en statsminister være indisponibel for en tv-innspilling, poengterer Gulliksen, og fortsetter:

– Vi hadde Jens Stoltenberg i studio for å gjøre et langt intervju, og da måtte vi avbryte fordi hans militære rådgiver tok ham til side. Da de kom tilbake etter en halvtime beklaget Jens og sa: Uff, nå ha russerne satt ut noen mellomdistanseraketter, det er ikke bra, vettu, flirer Gulliksen.

Ifølge Gulliksen var hans beste øyeblikk fra innspillingen da han og Kåre Willoch delte et Gullbrød over en kaffe i en pause.

– Det sitter igjen. Det var veldig stas.

Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland om forventningene til den nye NRK-serien «Da vi styrte landet» der seks statsministere er samlet rundt samme middagsbord og mimrer om den gang de styrte landet.

PÅ FORNAVN I DAG: Det var god stemning mellom tidligere bitre politiske motstanderne da Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland møttes til premierefest for NRK-serien «Da vi styrte landet».

Kåre til Gro: – Skal vi bli enige om å være på fornavn?

Det var god stemning mellom tidligere bitre politiske motstanderne da Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland møttes til premierefest for NRK-serien «Da vi styrte landet».

Brundtland innrømmet at hun var spent på resultatet av de mange timene med intervjuer.

– Det tok mye tid. Jeg tror jeg var på NRK to ganger i fire timer, pluss denne middagen som tok fire timer, det og. Nå er jeg spent, for jeg vet ikke hva de har tatt med fra intervjuene.

Ifølge Brundtland var motivasjonen for å delta i programmet å bidra til at flere kunne bli opptatt av politikk, og av hvordan landet styres.

Da vi styrte landet

NORGES MEKTIGSTE: Da vi styrte landet er fortellingen om de mektigste personene i vår tid. Våre seks siste statsministre møtes for å snakke om det helt spesielle livet som statsminister Øverst fra venstre: Kjell-Magne Bondevik (KrF), Erna Solberg (H), Jens Stoltenberg (Ap), Kåre Willoch (H), Gro Harlem Brundtland (Ap) og Thorbjørn Jagland (Ap).

Foto: Agnete Brun/Norsk Fjernsyn

– For en gangs skyld er jeg enig med deg, flirte Kåre Willoch til sin tidligere argeste motstander, før han senere la til:

– Du kaller meg stadig Kåre Willoch, skal vi bli enige om å bruke fornavn?

Brundtland trakk på smilebåndet, men følte behov for å presisere at det var noe helt annet i gamle dager da de to styrte landet:

– Han var den eldre erfarne, og statsråd i mange år, og jeg ny partileder og statsminister. Jeg hadde ikke den treningen og erfaringen, og Kåre Willoch var en tradisjonell, høflig, eldre mann, og det ble ikke direkte personlig og en hyggelig tone. Nå er det jo det.

Første episode handler om Gro Harlem Brundtland da hun var Norges første kvinnelige statsminister. Hun forteller om at prisen var høy for å bane vei for norske kvinner og forandre Norge til et mer likestilt samfunn.

AKTUELT NÅ