Hopp til innhold

Nancy Herz (20): – Netthatet forsterker terrorfrykten

Antallet islamkritiske tweets har eksplodert i sommer, viser ferske tall fra tenketanken Demos. – Terroristene oppnår akkurat det de vil, sier samfunnsdebattant Nancy Herz.

Nancy Herz

ADVARER MOT HETS: Aktivist og samfunnsdebattant Nancy Herz sier terroristene får det som de ønsker dersom de klarer å skape fremmedfrykt og hat i befolkningen. Herz har selv blitt utsatt for hets etter et debattinnlegg i Aftenposten.

Foto: Vincent Larsen

– Vi må få en slutt på polariseringen i kommentarfeltene. Den dyrker hatet og fremmedfrykten, sier Nancy Herz til NRK.

Haugesund-jenta med libanesisk bakgrunn ble for alvor kjent i april i år, da hun skrev en kronikk i Aftenpostens ungdomsdebatt Si;D. Der oppfordret hun arabiske jenter til å stå opp for sine meninger, være fryktløse og bryte med æreskultur. Selv har hun brutt med islam, og betegner seg som ateist.

Senere har 20-åringen mottatt flere hatmeldinger for oppfordringene. Hun har blitt kalt «hore» og «skamløs». Men hun har også fått også ros, støtte og mer mot til å ytre seg.

Når hun får høre at det har vært en sterk økning i islamkritiske tweets, reagerer hun. Herz mener vi får et samfunn med motpoler.

Terrorister vil skape frykt. Hvis vi svarer med en polarisert debatt, bidrar vi til det de ønsker.

Nancy Herz, samfunnsdebattant
Laster Twitter-innhold

Uro og engstelse

På oppdrag fra BBC har den britiske tenketanken Demos ført oversikt over antall islamkritiske ytringer på Twitter. Mens det i april ble registrert 2500 engelskspråklige muslimhetsende meldinger per dag, økte det daglige antallet til rundt 7000 i juli.

Totalt registrerte Demos over 215.000 islamkritiske tweets i juli.

Herz mener vi bygger opp under terroristenes egne ønsker.

– Terrorister vil skape frykt. Hvis vi svarer med en polarisert debatt, bidrar vi til det de ønsker. Netthatet forsterker terrorfrykten, sier hun.

Deeyah Khan vant pris

UTFORDRER: Dokumentarfilmskaper Deeyah Khan sier det er behov for kunnskap for å moderere debatten.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det får hun støtte i av Carl Mille i Demos. Til BBC sier han at tallene er urovekkende, fordi det vitner om at meningsmotstandere ikke bare er sinte på radikaliserte islamister, men også på en videre muslimsk verden.

– Når vanlige muslimske mennesker får skylden for ekstreme terroristers handlinger skapes uro og engstelse i befolkningen, sier Herz.

Den norsk-pakistanske dokumentarfilmskaperen Deeyah Khan mener det er behov for mer kunnskap for å forebygge fordommer og frykt.

– Muslimer har lidd under disse barbariske gruppene i flere tiår. Det er en historie som ikke blir fortalt like ofte, sier hun til BBC.

Nancy Herz Byline

ØNSKER KONSTRUKTIV DEBATT: Nancy Herz sier det er menneskelig å legge skylden på andre, men håper hets og hatmeldinger kan byttes ut med konstruktiv meningsutveksling.

Foto: Vincent Hansen

– Ingen autoritet

Demos rapporterer at det høyeste antallet isklamkritiske tweets kom under terrorangrepet i Nice og kuppforsøket i Tyrkia. Da ble det twitret over 30.000 meldinger som ifølge tenketanken bestod av fraser med muslimhets.

– Netthatere må utfordres med med fakta. Det viser seg ofte at tankerekken ikke har logikk, men er konspirasjonsteorier blandet med frykt, hevder Herz.

Et voksent menneske som skriver med falskt navn på internett har ikke mye autoritet, og mangler mot til å stå for sine meninger

Nancy Herz, samfunnsdebattant

Samtidig sier hun det kan være en påkjenning med hatmeldinger, og frykter netthatere vil «skremmer vekk» personer fra den offentlige samtalen.

– Vi må vise at vi tør å utfordre. Et voksent menneske som skriver med falskt navn på internett har ikke mye autoritet, og mangler mot til å stå for sine meninger. Vi skal aldri tvinges til stillhet, sier Nancy Herz.

AKTUELT NÅ