Hopp til innhold

Nancy (20) ba om like rettigheter - ble kalt hore

Nancy Herz (20) skrev i et leserinnlegg at de som dømmer andre burde skamme seg. Da ble hun kalt hore.

Nancy Herz

KREVER RETTFERDIGHET: «Vi er ikke et konsept. Vi er vår egen person, og vi krever å bli tatt på alvor: Både på norsk og på morsmålet vårt», skriver Nancy Herz (20) i et leserinnlegg. På sosiale medier har hun blitt møtt med kraftige reaksjoner.

Foto: Vincent Larsen

«Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå.» Slik åpner leserinnlegget i Aftenposten, som de siste to dagene har spredt seg hurtig på sosiale medier.

– De som er trangsynte og dømmende ødelegger rett og slett livene til andre mennesker. De undertrykker. Men det er også en ukultur blant de som er tause om det, sier Nancy Herz (20) til NRK.

I innlegget skriver hun om skam, religion, ytringsfrihet og kvinnerettigheter. Selv er hun norsk ateist med libanesiske røtter.

– Jeg vil slå et slag for jenta som ikke lar seg begrense av konsepter som skam, ære og fordommer, sier hun.

Ble kalt hore

Skjermdump

BLIR HETSET: Nancy (20) mener de negative kommentarene bare er et bevis på at dette temaet må snakkes om.

Foto: SKJERMDUMP

Reaksjonene på innlegget har vært kraftige.

– Noen sier at jeg er hore og løssluppen. Det er også dette som skjer i virkeligheten, når arabiske og muslimske jenter hever stemmen. Det fører til at mange trekker seg fra debatten, sier Herz.

«Bare så det er sagt, du er virkelig skamløs og du burde skamme deg», skriver en mann på Facebook. Senere antyder han at hun kler seg som en hore og lar menn sikle etter henne.

Men det har også strømmet inn med positive tilbakemeldinger. Innlegget har blitt delt mange ganger på Facebook og Twitter.

Laster Twitter-innhold

Vil være skamløs

Bakgrunnen for innlegget er tanker som har frustrert henne lenge. Først nå klarte hun å sette ord på det.

Ny venn

NYE VENNER: Nancy (20) er overveldet av alle positive kommentarene hun fikk etter innlegget. Hun er glad flere kjenner seg igjen.

Foto: SKJERMDUMP

– Det handler mye om jenter i muslimske miljøer som bryter stereotypiene og er seg selv. Og de som skammer seg, som ikke skal det, for eksempel jenter som blir «shamet» når de deltar i samfunnsdebatten.

Hun sier at det gjelder både jenter og gutter. Og ikke bare muslimer. Hun snakker også om homofile, ateister og kvinner generelt.

I innlegget skriver hun at hun vil være skamløs. Og at det skal være en bra ting.

– Å være skamløs er ikke noe negativt. Det er fint. Jeg vil ta dette ordet tilbake, sier hun.

– Må snakke om det

De siste fem årene har hun vært engasjert i arbeidet for menneskerettigheter. Til høsten skal hun studere juss ved Universitetet i Oslo.

20-åringen vil kjempe for arabiske og muslimske minoritetsjenter som går i mot samfunnet rundt seg og bryter fordommer - til tross for fordommer, hat, trusler og vold.

– Da jeg var 13 år blogget jeg om å forandre verden. Jeg har alltid hatt en sterk rettsferdighetssans. Det er på høy tid å snakke om disse temaene, sier hun.

AKTUELT NÅ