Hopp til innhold

NAF vil innføre «veiprising»

NAF vil spore hvor du kjører, hva du kjører og når du kjører med bombrikken. – Vi har teknologien til å innføre veiprising, nå er det snakk om å ville bruke systemet, mener organisasjonen.

Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

NYTT SYSTEM: Inger Elisabeth Sagedal i NAF etterlyser et bedre avgiftssystem fra regjeringen.

Foto: Erik Norrud

Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF ønsker at regjeringen innfører et prissystem der man betaler ut fra hvor stor belastning bilen utgjør og om det finnes alternativer til å reise med bil.

– Vi må få ned bilbruken. Men det skal ikke være straffbart å eie en trygg og miljøvennlig bil. Vi må bruke avgiftene mer fornuftig. Vi vil at regjeringen skal løfte blikket og utrede et nytt system. Vi har teknologien, nå er det snakk om å ville bruke systemet. Veiprising er løsningen og vil treffe mer riktig, sier hun.

NAF mener drivstoffavgiften treffer så ulikt at regjeringen må finne et mer rettferdig system.

Spores med bombrikken

NAF mener det er på tide at regjeringen utreder dette og ikke «bare diskuterer symbolsk avgiftspolitikk». Bensinavgiften som diskuteres nå vil irritere mer enn den får folk til å parkere bilen, mener Sagedal.

Hun forteller at systemet skal fungere slik at det legges inn mer informasjon i bombrikken slik at den vet hvor du har kjørt og hvor lenge.

– Vi ønsker et system som treffer bredere og som bruker teknologien som finnes i bombrikken. Dette bør komme på plass så fort som mulig, sier Sagedal.

Hun mener det er fullt mulig å få til en slik løsning med bombrikken uten at det strider med personvernet. I prinsippet vil brikken fungere som i dag, bare med flere dimensjoner, forklarer hun.

Ikke dyrere

Det vil ikke være like dyrt å kjøre på en landevei i Hallingdal med få muligheter for kollektivtransport og kø, som i hovedstaden i rushtid. Slik mener NAF at avgiftene blir mer rettferdig.

Sagedal presiserer at veiprising ikke skal føre til høyere kostnader enn i dag. Det vil bli dyrt å kjøre biler med stort utslipp, men det vil koste mindre å eie bil.

Dette skal koste, mener NAF:

  • Om du reiser i rushtiden og står mye i kø, vil du måtte betale mer, mener NAF.
  • Om du kjører mye på et sted med gode alternativer til bilen, som for eksempel fine sykkelveier og kollektivtransport.
  • Om du ofte bruker bilen på steder med veldig traffikerte veier.

  • Om du kjører en bil som ikke er bra for miljøet. Det skal lønne seg å kjøre elbil.

  • Les også: Solvik-Olsen setter bompengerekord

– Skeptisk

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sier til NRK at han generelt er skeptisk til nye avgiftsformer, fordi det ofte ender med at de kommer i tillegg til andre avgifter.

Ketil Solvik-Olsen (Frp)

SKEPTISK: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen tror ikke NAFs løsning er den beste.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Selv om intensjonen kan være god, ønsker jeg ikke økte avgifter for bilistene. Og det er ofte slik det ender, sier han.

Han er enig i at det er naturlig at de som forurenser mest betaler mer, men mener drivstoffavgiften løser det på en god måte. Samtidig anerkjenner han at det er naturlig å se på mulighetene teknologien gir.

– Rent teknisk kan veiprising la seg gjøre, men det krever programmering og informasjon om hver bilist, samt at politikere må vurdere for bilistene hva det er verdt å kjøre hit eller dit. Det gjør meg skeptisk, sier Solvik-Olsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger