Hopp til innhold

Nå kan Norge starte tvangsutsending til Etiopia

Rundt 800 etiopiere er i Norge uten lovlig opphold. Etiopia har tidligere nektet å ta imot statsborgere som blir tvangsutsendt, men har nå snudd.

mor uten lovlig opphold mens sønnen er norsk statsborger

Genet Dinkneh har vært i Norge i 13 år og tror hun har fått seks avslag om opphold. Likevel har hun ikke blitt sendt ut av landet og frykter nå for at det vil skje.

Foto: Christian Kråknes

Genet Dinkneh løfter opp sønnen og gir ham en varm klem. I en uke har 4-åringen vært hjemme fra barnehagen fordi han er syk.

– Kan jeg legge puslespill? spør han på klingende norsk.

– Han har norsk pass, forteller Genet Dinkneh. Selv er hun ulovlig i landet.

13 år og mange avslag

Genet Dinkneh kom til Norge for 13 år siden. Bare to år senere fikk hun det første avslaget om opphold. Siden har det blitt mange flere uten at hun har reist tilbake til Etiopia.

– Hvorfor har du ikke reist frivillig? Hvorfor har du ventet så mange år når du har fått avslag på oppholdstillatelse?

– Jeg har vært politisk aktiv her i Norge og kjempet for et nytt regime i hjemlandet.

Når du er politisk aktiv så kan du ikke reise tilbake fordi du blir overvåket, sier hun.

Brudd på returavtale

Norge fikk en returavtale med Etiopia i januar 2012. Men det folkerike landet har nektet å ta imot dem som ikke vil reise frivillig. Dette mener Norge er brudd på avtalen.

Jøran Kallmyr har fått bekreftelse fra høyeste hold i Etiopia

Jøran Kallmyr reiste til Etiopia i forrige uke rett før han gikk av som statssekretær. Der fikk han garantier på at Etiopia vil ta imot alle som ikke har lovlig opphold i Norge.

Foto: NRK

Noe av det siste Jøran Kallmyr gjorde som statssekretær i justisdepartementet var å reise til Etiopia.

– Vi har ikke fått returnert noen til Etiopia på en lang stund, og det betyr at flere tror at de kan bli i Norge. Så lenge de ikke blir sendt ut har de en opplevelse av å kunne bli, sier Kallmyr.

Etiopias utenriksminister garanterte for at de nå vil sende dokumenter på alle som har fått avslag i Norge. Kallmyr mener det er all grunn til å tro at dette vil skje:

– Utenriksministeren, som også er kandidat til å bli generalsekretær i Verdens Helseorganisasjon, har sagt at de vil følge opp dette. Vi har et bredt samarbeid med Etiopia på en rekke bistandområder, og da forventer vi at de tar imot egne innbyggere, sier han.

Kallmyr i samtale med Etiopias utenriksminister

Etiopias myndigheter lovde under et møte i Addis Ababa i forrige uka å utstede dokumenter på dem norske utlendingsmyndigheter ber om.

Foto: Justisdepartementet

Lengeværende barn

Kallmyr lokker de som søker om å reise frivilllig med «atskillige pengesummer,» mens de som blir tvangsutsendt nesten ikke vil få noenting.

Men mange etiopiere har vært her i en årrekke, og rundt 60 barn som nå risikerer å bli sendt ut opplever Norge som sitt hjemland.

– Utlendingsmyndighetene har vurdert til nå at de ikke skal få opphold, men vil også vurdere omgjøringsbegjæringer, sier Kallmyr.

Genet Dinknehs sønn Jonathan er norsk statsborger fordi han har norsk far, som hun ikke bor sammen med.

Hun frykter for å måtte velge å dra ifra ham:

– Jeg kan ikke minste barnet mitt, jeg kan ikke dra til Etiopia, sier Dinkneh.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger