Hopp til innhold

Nå går det mot lysere tider

Søndag 21. desember var vi på det punktet i Jordas bane hvor den nordlige halvkula heller lengst bort fra sola. Klokken 13.04 «snudde sola».

Sola snur
Foto: The Scottish Science & Technology Roadshow og NASA

Denne søndagen er årets mørkeste dag, og er på Østlandet nesten 13 timer kortere enn ved sommersolverv.

Lenger nord er det mørketid, og forskjellen er på hele 24 timer på grunn av at det er midnattsol om sommeren.

Natten kortere, dagen lenger

– Noen vil kanskje synes det er rart at vi nå, en kald vinterdag er nærmest sola, og at midt på sommeren, når det er varmest, er vi lengst vekk fra sola. Grunnen til at det likevel er varmere om sommeren er selvfølgelig at jordaksen peker mot sola om sommeren slik at vi får mer sol på den nordlige halvkule, forteller rådgiver Pål Brekke ved Norsk romsenter.

Søndag 21. desember kommer sola bare 6,5 grader over horisonten i Oslo.

Les på yr.no: Når står solen og månen opp?

– Nord for polarsirkelen er den helt borte. Når sola så gradvis kommer høyere på himmelen igjen, blir natten kortere og dagen lenger, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til NTB.

Først i februar

De første dagene etter vintersolverv blir dagen bare noen minutter lenger. Fram til nyttår blir den seks minutter lenger i Oslo og tolv minutter i Trondheim.

Les: I år snur sola på svartsøndag

Men så skjer ting fortere. I løpet av januar blir dagen 1 time og 55 minutter lenger i Oslo, 2 timer og 29 minutter i Trondheim og i Tromsø hele 4 timer og 59 minutter lenger.

Tromsø får sola tilbake 16. januar, mens de i Longyearbyen må smøre seg med litt mer tålmodighet. Der kommer sola først tilbake 17. februar.

Flere nyheter fra NRK finner du her

AKTUELT NÅ