Hopp til innhold

Mystisk sykdom: To nye hunder er døde

To nye hunder er døde av den ukjente hundesykdommen i Norge. Mattilsynet ber folk ikke spre løse rykter.

MARIANNE ONO NJØTEN

Assisterende direktør Marianne Ono Njøen i Norsk Kennel Klub med den belgiske fårehunden Nyx. Også hun ber folk ikke spre rykter nå.

Foto: Privat

Da nyheten om den ukjente hundesykdommen ble kjent, falt hjemmesiden til Norsk Kennel Klub ned på grunn av den store pågangen.

Fire nye tilfeller

Søndag morgen melder Mattilsynet at de har mottatt melding om fire nye tilfeller fra Møre og Romsdal, Vestfold, Buskerud og Nordland. En av hundene ble avlivet, mens en annen døde av sykdommen. Til nå har hunder i 14 fylker blitt syke.

I Norge er det et sted mellom 500.000 og 600.000 hunder. Nå er de mange eierne deres alvorlig bekymret for sine firbente venner.

– Da nyheten om hundesykdommen ble kjent, falt nettsiden vår ned. Nå ser vi at rundt 120.000 er innom daglig for å lese nyhetsoppdateringer, sier assisterende direktør Marianne Ono Njøen i Norsk Kennel Klub til NRK.

Hun sier at det også er svært mange som ringer for å få siste nytt og for å få råd om hvordan de skal håndtere den blodige sykdommen. De syke hundene har hatt blodig diaré, redusert allmenntilstand og kastet opp.

Ber folk ikke spre rykter

Ifølge Veterinærinstituttet er det ingen opplysninger som peker i retning av fôr eller fôrprodusenter. Dette er én av flere ting som nå undersøkes i tillegg til vann, sopp, parasitter, bakterier og virus.

Mattilsynet viser til rykter som verserer på sosiale medier, og sier meldinger om at sykdommen skyldes visse fôrtyper ikke har rot i virkeligheten. De skriver:

«Vi ser at det spres rykter på Facebook om at noen har fått informasjon fra kilder i Mattilsynet og ved Veterinærhøgskolen om at sykdommen skyldes ett bestemt fôr. (..) Mange ringer også til oss og er bekymret og sinte fordi de tror vi holder tilbake informasjon. Vi understreker at dette ikke har noen rot i virkeligheten.»

Skjønner at mange syns det er skummelt

Også Norsk Kennel Klub ber folk være tilbakeholdne med å spre slike påstander:

– Vi ber folk om å ikke spre rykter. Det viktigste nå er å forholde seg til den jobben Veterinærinstituttet og Mattilsynet gjør nå. Vi bør være nøkterne, ingen er tjent med at situasjonen hauses opp unødvendig, sier Marianne Ono Njøen.

Hun sier det er mye usikkerhet nå og skjønner at mange syns dette er skummelt.

– Men vi har tett kontakt med Mattilsynet og Veterinærinstituttet og har tiltro til at de vil finne ut av dette.

Nye obduksjoner

I dag blir tre nye hunder obdusert i forbindelse med hundesykdommen som kan ha tatt livet av flere enn 20 hunder i Norge den siste tiden. De første undersøkelsene har vist at dyrene har hatt en blodig tarmbetennelse, og Veterinærinstituttet har utelukket de vanligste årsakene som salmonellainfeksjon. Det er heller ingen tegn på at hundene er blitt forgiftet.

Hundene som blir undersøkt er fra Hedmark, Larvik og Oslo.

Prøvesvarene fra obduksjonene blir klare neste uke.

Hund som skal obduseres

Veterinærinstituttet har obdusert flere hunder i jakten på årsaken til sykdommen.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Medlemmer i Norsk Kennel Klub har avlyst alle arrangementer der hunder kunne kommet i kontakt med hverandre denne helgen. Det skulle vært over 60 treff med 4–5000 hunder. Klubben vurderer fortløpende hva som skal skje med planlagte arrangementer fremover.

AKTUELT NÅ