Hopp til innhold

Mulla Krekar varetektsfengsles i fire uker

OSLO TINGRETT (NRK): Mulla Krekar hevder dommen mot ham i Italia er en politisk sak og mener seg utsatt for falske anklager. I dag ble han varetektsfengslet i fire uker.

Mulla Krekar sier dette er en politisk sak, og avviser at han har noen tilknytning til terrororganisasjonen Rawti Shaw: – Jeg tilhører ingen terrororganisasjon eller noen annen gruppe, sier Krekar.

Krekar ble fremstilt for varetekt i Oslo tingrett klokken 13. Ved 18.30-tiden onsdag kveld kom kjennelsen. Der kommer det frem at Krekar blir varetektsfengslet i fire uker.

Kjennelsen er i tråd med det PST la ned påstand om.

mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, ble funnet skyldig i terrorplanlegging og dømt til tolv års fengsel i Italia mandag denne uken.

Han erkjente seg ikke straffskyldig for den norske siktelsen eller den italienske domstolen, og begjærte seg løslatt.

Krekars forsvarer, Brynjar Meling, sier til NRK at han er skuffet over kjennelsen. Han sier at den vil bli anket i løpet av kvelden.

Oslo tingrett Najumuddin Faraj Ahmad Mulla Krekar

SKUFFET: Forsvarer Brynjar Meling sier til NRK at han er skuffet over Oslo tingrett, og at fengslingskjennelsen vil bli anket.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Jeg er svært skuffet over at vi har en tingrett i Norge som mener det er italiensk ansvar å i retteføre og domfelle en person for eventuelle handlinger som er begått i Kongsvinger fengsel mens han var i varetekt og under etterforskning av PST i Norge, sier han.

Forsvareren sier at de også vil be PST om en rekke nye etterforskningsskritt for å kaste lys over det han mener er et politisk spill for å få klienten hans ut av landet.

– Det her har vært en hestehandel for å få mulla Krekar ut av landet, sier Meling.

Frykter for sin egen sikkerhet

Krekar tok til motmæle da han ankom rettssalen i Oslo tingrett til fengslingsmøtet tidligere i dag. Krekar smilte og vinket da han kom inn i rettssalen.

– Hei, hei, her er mulla Krekar igjen. Jeg er 63 år nå, og dette er 63. gang jeg kommer i retten i deres demokratiske land. Italia sier at mulla Krekar har en terrororganisasjon, men jeg tilhører ingen terrororganisasjon eller noen annen gruppe, sier Krekar og betegner saken i Italia som falsk.

– Dette er en politisk sak. Jeg har ingen kontakt med Italia, hevder han.

Under fengslingsmøtet uttale Krekar at han frykter for sin egen sikkerhet i Italia dersom han blir utlevert.

– Islam kommer til Norge enten man liker det eller ikke

Krekar er utvist fra Norge på grunn av rikets sikkerhet. Han mener også det er basert på falske anklager.

– Jeg skjønner ikke hvorfor noen er redd meg. Jeg har vært her i 28 år, jeg er ingen trussel mot rikets sikkerhet.

– PST vil prøve å sende meg ut av landet. Jeg er i veien, sier Krekar.

Da mulla Krekar ble pågrepet mandag kveld, ropte han «islam kommer til dere!» mens han ble ført inn i politibilen, samtidig som han ble filmet:

Pågripelsen av mulla Krekar. Foto: NRT

Pågripelsen av mulla Krekar. Foto: NRT

Dette budskapet gjentok Krekar i retten i dag.

– Islam er ikke som andre religioner. Vi har også et politisk program. Sharialoven var vår grunnlov. Jeg tror islam kommer til Norge enten man liker det eller ikke. Det kommer, sier han.

Ba om fire uker

Politiadvokat Line Nyvoll Nygaard bekrefter overfor NRK at PST ber om at Krekar varetektsfengsles i fire uker.

Krekars forsvarer Brynjar Meling ber på sin side om løslatelse.

– Vi kommer til å be om løslatelse, i utgangspunktet uten betingelser, fordi vi mener at vilkårene for varetekt ikke er oppfylt. PST har ikke sannsynliggjort en unndragelsesfare, sa Meling til NRK i forkant av fengslingsmøtet.

– Men subsidiært kan han godta meldeplikt. Han har jo ikke noe reisedokumenter å levere inn, dem tok politiet fra ham i mars 2003, så dem har han vært uten i 16 år. Og jeg tror ikke at han har tenkt til å ta skjegget eller gjøre om på bekledningen, så han vil være et kjent ansikt for folk der ute hvis han skulle prøve å unndra seg.

Advokat Brynjar Meling i Oslo tingrett

BER OM LØSLATELSE: Forsvarer Brynjar Meling ber om full løslatelse for mulla Krekar, mens PST ønsker at Krekar skal varetektsfengsles etter terrordommen i Italia.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Har fortsatt ikke bedt om utlevering

Bakgrunnen for fengslingsmøtet er at retten i den italienske byen Bolzano mandag kjente mulla Krekar skyldig i terrorplanlegging og dømte ham til tolv års fengsel.

Han ble pågrepet av PST samme kveld, etter at norsk politi hadde mottatt en arrestordre fra Italia.

Pågripelsen skjedde i påvente av en utleveringsbegjæring fra italienske myndigheter.

Norge har imidlertid ikke mottatt noen slik begjæring om utlevering ennå. Det bekrefter både Justisdepartementet og Utenriksdepartementet overfor NRK i formiddag.

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling har kritisert den italienske dommen kraftig og betegnet den som «tull, fjas og bare oppspinn».

Kan utleveres

I rettssaken i Italia ble mulla Krekar dømt sammen med fem andre, hvorav to av dem også bor i Norge. En mann i 40-årene, bosatt i Østfold, ble dømt til ni års fengsel, mens en mann i 40-årene, bosatt i Buskerud, ble dømt til sju år og seks måneder i fengsel.

PST har opplyst at det ikke er grunn til å pågripe de to mennene. Årsaken er at de, i motsetning til mulla Krekar, er norske statsborgere og er dermed i henhold til Utleveringsloven beskyttet mot utlevering.

Borgarting lagmannsrett har derimot slått fast at mulla Krekar, som ikke er norsk statsborger, kan utleveres, og Høyesterett har opprettholdt den kjennelsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ