Ap-topp advarer egen regjering mot statsstøtte til Islam Net

Ap og Frp advarer mot å gi statsstøtte til Islam Net. – De kan selvfølgelig nekte oss midler hvis de mener det er viktigere å forebygge islam enn tvangsekteskap.

Håkon Haugli (Ap)

– UFORENELIG: Håkon Haugli (Ap) mener verdiene Islam Net representerer bryter med integreringsmålene, og at det er feil å gi dem legitimitet gjennom offentlig støtte.

Foto: Arbeiderpartiet

islam net Fahad Qureishi

BESKYLDNINGER: Fahad Qureishi misliker at Frp kaller Islam Net for ekstreme, og svarer med å beskylde partiet for å spre ekstreme holdninger.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Slik reagerer organisasjonens leder, Fahad Qureshi, på at stortingsrepresentanter fra Frp og Ap er kritiske til at Islam Net får 100.000 av staten til å forebygge tvangsekteskap.

Morten Ørsal Johansen

BEKYMRET: Morten Ørsal Johansen (Frp) hevder Islam Net ønsker å innføre sharia i Norge.

Foto: NRK

– Det skal veie veldig tungt før jeg synes det er greit å gi pengestøtte til en organisasjon som jeg oppfatter som ekstrem, sier stortingsrepresentant Håkon Haugli (Ap).

– Selv om de er imot tvangsekteskap, klarer jeg ikke se at denne ekstreme gruppen fører til bedre integrering av muslimer i Norge, istemmer Frps innvandringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen.

Islam Net: Frp er ekstreme

Islam Net slår kraftig tilbake mot anklagene.

Fahad Qureshi sier til NRK.no at han reagerer spesielt sterkt på at en Frp-politiker beskylder Islam Net for å være ekstreme.

– Med tanke på at den kristenistiske terroristen Breivik er fostret på Frps islamofobe politikk, anser jeg ikke det ekstremistiske partiet Frp sin uttalelse om at vi er «ekstreme» som seriøs. Deres politikk bygger tross alt på å skape et fiendebilde av islam i Vesten, sier Qureshi.

Denne uttalelsen får Frp-politikeren til å rase.

– Hva sa du at han sa? nærmest roper Johansen inn i røret da NRK ringer for et tilsvar mandag kveld.

– Dette er noe av det verste jeg har hørt. Og dette kommer fra en som leder en islamistisk organisasjon som ønsker sharia i Norge, sier Johansen.

Frp-politikeren viser til at Breivik forlot partiets ungdomsorganisasjon fordi han mente de ikke gikk langt nok, og avviser på det sterkeste at Frp sprer holdninger som fører til hat eller vold.

– Denne uttalelsen fra Qureshi viser hvor useriøs denne organisasjonen er, sier Johansen.

Reagerer på sterk sosial kontroll

Nå krever både han og Ap-politiker Haugli at SV-statsråd Inga Marte Thorkildsen tar en ny vurdering av om organisasjonen fortjener penger.

– De er kanskje mot tvangsekteskap, men de er for kvinneundertrykking, hevder Johansen.

Også Håkon Haugli stiller spørsmål ved om Integrerings- og mangfoldsdirektoratet satte seg nok inn i Islam Nets verdier før de ga dem 100.00 kr til å arrangere en temadag mot tvangsekteskap.

– Hvis alt man ellers gjør bidrar til å støtte opp under et system der sosial kontroll og religiøse tekster går foran den enkeltes valgmuligheter, så stiller jeg spørsmål ved hvor effektive de er i kampen mot tvangsekteskap, sier Haugli.

Ap-representanten reagerer blant annet på at Islam Net på sine nettsider har oversatt en islamsk lovsavsigelse som advarer menn mot å snakke direkte med kvinnen de ønsker å gifte seg med.

– Kvinnen må ikke snakke i myk tone

I stedet bør kommunikasjonen foregå gjennom voksne slektninger. Dersom det ikke er mulig, må kvinnen ha heldekkende hijab eller gjemme seg bak ei dør.

Det må være andre tilstede, og kvinnen har ikke lov til å «snakke med en myk tone».

Se alle kravene her:

Islam net siterer fatwa om hvordan friere skal gå fram

FATWA: «Burde jeg først snakke med henne for å bli kjent, uten å gå over Allahs grenser, eller skal jeg fri med en gang?» spør en gifteklar mann. Islam Net har oversatt en islamsk domsavsigelse som gir dette svaret.

Foto: Skjermdump

Stortingsrepresentant Haugli tviler på at disse strenge religiøse tolkningene gir rom for at kvinner og menn kan ta egne, frie valg om hvem de skal gifte seg med.

– Hvor går grensene? Jeg oppfatter at Islam Net er i ytterkant av det som skal inngå i et offentlig virkemiddelapparat mot tvangsekteskap, sier Haugli.

– Islam Net er i en unik posisjon

Men ifølge Fahad Qureshi viser dette at politikerne er mer opptatt av å motarbeide islam enn tvangsekteskap.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Fahad Qureshi, leder Islam Net

REAGERER: Fahad Qureshi i Islam Net reagerer sterkt på at politikere fra Ap og Frp mener det er feil å gi organisasjonen støtte.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Han mener Islam Net er i en unik posisjon til å kjempe mot tvangsekteskap fordi de kan nå ut til mennesker som hører mer på sin egen religion enn samfunnets normer.

– Hvis du kan bevise fra koranen og profeten sin levemåte at det å tvinge en datter eller søster inn i ekteskap mot deres vilje er galt og ikke er tillatt ifølge religionen, så vil det ha en mye større tyngde enn bare at noen ukjente statsråder eller departementer sier noe, sier han.

Vil ikke svare om giftemål med ikke-muslimer

Samtidig forstår han at muslimske foreldre råder barna sine til å gifte seg med en praktiserende muslim.

– Men hva om barnet ikke ønsker å følge det rådet?

– Du lever i et fritt samfunn, du kan gjøre hva du vil her i Norge.

– Hvis det kom en muslimsk kvinne til deg som sa hun ville gifte seg med en ikke-muslimsk mann mot sin families vilje, hva ville du ha rådet henne til?

– Jeg ville rådet personen til å snakke med noen lærde om det.

– Det er jo Islam Net som har søkt og fått midler til en temadag mot tvangsekteskap, hva ville ditt råd vært?

– Mitt råd er at hun må forhøre seg med lærde.

– Hvorfor er det ditt råd?

– Fordi jeg ikke er kompetent til å svare på alle spørsmål om islam, svarer Qureshi.

Blir tema i Stortinget

Spørsmålet om det er riktig å gi offentlige penger til Islam Nets arbeid mot tvangsekteskap blir nå et tema i Stortinget.

– Jeg kommer til å sende et skriftlig spørsmål til statsråd Thorkildsen, sier Johansen.

Haugli i Arbeiderpartiet sier han vil ta opp saken direkte med integreringsministeren fra SV.

Inga Marte Thorkildsen

MÅ SVARE: Inga Marte Thorkildsen (SV) kan vente seg et skriftlig spørsmål fra Frp om statsstøtten til Islam Net.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Statssekretær Ahmad Ghanizadeh i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet sier i en e-post til NRK at departementet legger til grunn at regelverket som Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) forvalter er fulgt i denne saken.

Mener direktoratets krav er urettferdig

Direktoratet har blant annet stilt som krav at Islam Net lar tilhørerne på temadagen mot tvangsekteskap sitte hvor de vil i møtesalen. Bakgrunnen er at organisasjonen tidligere har holdt kjønnsdelte møter på Høgskolen i Oslo med egne innganger for kvinner og menn.

– Det opplever vi som urimelig, og det kan også grense mot diskriminering. Det har vi sagt til Islam Net, at en slik praksis vil stride mot grunnverdier i vårt samfunn, sa seksjonsleder Morten Tjessem til NRK.no søndag.

Dette betyr i praksis at Islam Net må påse at ingen, på grunn av sitt kjønn, nektes å sitte hvor man ønsker. Bakgrunnen for dette vilkåret er at IMDi ikke finner det riktig å benytte offentlige midler til å arrangere et åpent møte hvor personer fra motsatt kjønn ikke kan velge å sitte sammen, da vi anser at det vil stride mot grunnverdier i samfunnet.

Tilskuddsbrev fra Imdi, 04.07.12

Men ifølge Qureshi ønsker flertallet av både mennene og kvinnene som deltar på Islam Nets møter å sitte på hver sin side under samlinger.

– Om menn sitter på en side og kvinner på en annen, hvem av dem er det som blir diskriminert når ingen av dem mener at de blir diskriminert, men snarere ser på det som et privilegium? Hvilken autoritet har man som utenforstående til å si at dette er diskriminerende, spør han.

Blir beskyldt for å selge sin religion

Organisasjonen har likevel godtatt kravet, og Qureshi sier til NRK.no at de som deltar på møtet som staten sponser kan sitte hvor de vil.

– De som er religiøst overbevist om at dette er riktig kommer til å sette seg sånn, likevel, så i praksis ser ikke vi på det som et problem. Men i prinsippet er det diskriminerende av staten å ikke gi støtte til en forening for å forebygge tvangsekteskap fordi foreningen tilrettelegger for de kvinnelige deltagernes ønske å sitte adskilt fra menn, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

islam net 29 oktober

SINNE: Flere har uttrykt sinne og skuffelse på Islam Nets Facebook-sider etter at NRK skrev at de hadde godtatt statens krav. Andre støtter ledelsen i organisasjonen.

Foto: Skjermdump

Qureshi kommer med lignende synspunkter på Facebook-siden til Islam Net, der flere anklager organisasjoner for å ha solgt sine religiøse prinsipper for penger.

Mens Frp og Ap mener Islam Net er for ekstreme, hevder enkelte muslimer at de ikke går langt nok.

«Vi bryr oss ikke om kuffar (vantro, red. anm) eller muslimer sier at vi gjør kompromiss eller at vi er ekstremister, vår sak ligger KUN hos Allah SWT,» skriver han på Facebook.AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger