Sykehuset trodde hun hadde astma, mor og ufødt barn døde

Sykehuset Asker og Bærum sendte hjem en gravid kvinne med pusteproblemer. De trodde hun hadde astma. Neste dag døde både hun og det ufødte barnet.

Janicke Smith

Janicke Smith og hennes ufødte barn døde som følge av en sykehustabbe ved Sykehuset Asker og Bærum.

Foto: NRK

- Livet blir liksom aldri slik som du planlegger, sier Tone Smith. En septemberdag i fjor ble livet snudd på hodet.

Datteren Janicke og hennes ufødte barn døde på Sykehuset Asker og Bærum.

- Frisk og oppegående

Tone Smith

Tone Smith mistet sin datter og hennes ufødte barn

Foto: NRK

- Det aller verste å tenke på, var at vi hadde en frisk og oppegående datter. Hun hadde gjennomgått to uproblematiske svangerskap.

Denne gangen endte hun opp med å dø av en blodpropp som ikke ble oppdaget, verken av legevakten ved Sykehuset Asker og Bærum, eller av fødeavdelingen, sier moren.

Hadde blodpropp

Janicke B. Smith, som var gravid med sitt tredje barn, fikk pusteproblemer en fredag i september i fjor. Hun dro til legevakten i den tro at det var et astmaanfall.

Hun ble undersøkt, men de fant egentlig ingen symptomer på astma. Likevel ble hun medisinert som om det var det. Hun fikk reise hjem om kvelden.

Neste dag besvimte hun flere ganger, og ble til slutt fraktet tilbake til sykehuset i ambulanse. Der døde både mor og barn som følge av at moren hadde blodpropp i lungene.

Sykehuset har erkjent at de ikke stilte riktig diagnose.

Vi mener at symptomene pasienten hadde, og de funnene man gjorde ved undersøkelsen, ikke stemte med astma. Pasienten burde ha vært utredet med tanke på lungeemboli, eller blodpropp i lungene.

Sykehuset Asker og Bærum

- Alvorlig sak

Det er ikke første gang Sykehuset Asker og Bærum har vært i søkelyset denne vinteren.

LES: Alt om sykehusskandalen i Vestre Viken

Pasient- og brukerombudet

Janne Hjelm Gabrielsen hos pasient- og brukerombudet i Akershus

Foto: NRK

- Disse dødsfallene er en av de mer alvorlige sakene vi har, sier Janne Hjelm Gabrielsen hos pasient- og brukerombudet i Akershus. Men hun hevder at den ikke er unik.

- I noen saker opplever vi at sykehus og helsepersonell ikke bruker den informasjonen de har, og i noen tilfeller bruker de den feil. Pasient og pårørende skal bli hørt, men de må ikke stille diagnosen selv, sier Janne Hjelm Gabrielsen.

Saken granskes

Ved sykehuset Asker og Bærum ønsker de ikke å kommentere saken, siden den er til granskning hos Helsetilsynet.

- Vi er i gang med utredningen og har sendt saken til en sakkyndig, sier Helga Arianson, fylkeslege ved Helsetilsynet i Hordaland.

Papirene må med

- Det må være nok helsepersonell. De må ta seg god tid. All elektronisk pasientinformasjon må være på plass for at helsepersonell kan stille en riktig diagnose, sier Janne Hjelm Gabrielsen.

Noe av det siste Janicke gjorde var å sørge for at hun hadde alle pasientpapirene med seg i en plastmappe på magen. For oss ser det ut som om feil ikke rammer tilfeldig. Flere kan rammes av noe tilsvarende. Det er vi opptatt av at må unngås.

Tone Smith

SISTE NYTT

Siste meldinger