Hopp til innhold

Monika mistet sønnen i selvmord: – Han kunne vært reddet

RAUFOSS (NRK): Eirik Eng Haugen skulle følges opp i psykiatrien, men tok sitt eget liv. Hver tredje dag begås et selvmord i psykisk helsevern.

Eirik Eng Haugen skulle følges opp av kommunen, men tok sitt eget liv. Hver tredje dag begås et selvmord i psykisk helsevern.

VIDEO: Eirik Eng Haugen ble bare 17 år gammel. I en kommunal tilsynsleilighet truet han med å ta sitt eget liv, men verken politi eller helsepersonell rykket ut. To døgn senere ble han funnet død.

– Han var en gutt med glimt i øyet. Han hadde en herlig latter som nådde deg langt inn i hjerterota, sier Monika Eng.

Fire år har gått siden sønnen Eirik tok sitt eget liv. I dag sliter hun med en bunnløs sorg. Samtidig er hun oppgitt over det hun mener er svikt og likegyldighet hos helsevesenet, og etterlyser handling for å få ned selvmordstallene.

I fjor tok 159 personer selvmord mens de var i psykiatrisk behandling, ifølge tall fra helsedirektoratet. Eksperter frykter mørketallene er store.

Stolte på systemet

Mistet sønnen i selvmord

MISTET SØNNEN: – Jeg får aldri Eirik tilbake, sier Monika Eng. Hun mener det må gjøres mer for å få ned selvmordstallene i psykisk helsevern.

Foto: NRK / NRK

NRK har tidligere fortalt historien om Eirik Eng Haugen. Han ble innlagt på psykiatrisk flere ganger etter flere selvmordsforsøk. Som 17-åring fikk han en bolig av kommunen og skulle følges opp daglig. Familien pustet ut.

– Jeg følte at nå får han den hjelpen han trenger, der jeg som mamma ikke hadde den kunnskapen jeg trengte for å forstå sykdommen hans, sier Eng.

Hun sier hun stolte på at helsepersonellet ville følge opp sønnen.

Jeg ble sendt fra psykiatrien til politiet, som ba meg ringe tilbake igjen til psykiatrien.

Monika Eng

Føler seg sviktet

Eirik Eng Haugen tok sitt eget liv som 17-åring

DET SISTE BILDET: Eirik Eng Haugen tok sitt eget liv som 17-åring.

Foto: Privat / NRK

Slik gikk det ikke. Bare en måned etter at sønnen hadde flyttet inn, slo han alarm om forverring av egen tilstand. Han truet med å ta sitt eget eller morens liv.

– Jeg ringte til psykiatritjenesten i kommunen. De ba meg ringe til politiet, som igjen ba meg om å kontakte kommunen, sier Eng.

Så gikk det et helt døgn med telefoner fram og tilbake uten at noen gjorde noe. Etter et døgn ringte ansatte i kommunen på i leiligheten hans, men fikk ikke svar.

Jeg føler det som et tillitsbrudd. Hadde de rykket ut tidligere, ville livet hans vært reddet

Monika Eng

Først to døgn etter at moren varslet, brøt hjelpeapparatet seg inn i leiligheten. Der ble Eirik funnet død.

– Jeg føler det som et tillitsbrudd. Hadde de rykket ut tidligere, ville livet hans vært reddet, sier Eng.

Det får hun støtte ifra offentlig hold. I en rapport fra 2014 konkluderte Fylkesmannen med at Eirik fikk uforsvarlig og manglende oppfølging. Kommunen lovte i et tilsvar å forbedre helsetjenestene.

Eirik tok sitt eget liv som 17-åring

GLADGUTT: Monika Eng sier sønnen alltid var blid i barndomsårene. – Han hadde en herlig latter som nådde deg langt inn i hjerterota, sier Eng.

Foto: Privat / NRK

– Kan ikke redde alle

På landets største akuttpsykiatriske avdeling på Ahus vurderer de risiko for selvmord daglig, men har flere ganger mistet pasienter. Ifølge avdelingslederen kan ikke psykiatrien redde alle.

Marianne Kvamsdahl ved akuttpsykiatrisk avdeling

VANSKELIG: Marianne Kvamsdahl ved akuttpsykiatrisk avdeling ved Ahus sier det er umulig å redde alle som tar selvmord.

Foto: NRK / NRK

– Et selvmord er alltid et for mye. Men spørsmålet som må snus, er om vi skal og kan forhindre alle, sier Marianne Kvamsdahl.

Hun mener det ikke ville vært forsvarlig å holde pasienter innesperret for at de ikke skal ta sitt eget liv. Samtidig er hun opptatt av at dødstallene i psykisk helsevern må ned.

– Å skulle si at ikke skal miste noen innebærer en for stor inngripen i pasienters liv, som heller ikke ville vært god behandling, sier Kvamsdahl.

Å skulle si at vi ikke skal miste noen vil innebære en for stor inngripen i pasienters liv

Marianne Kvamsdahl, avdelingsleder ved akuttpsykiatrisk avdeling på Ahus

På sønnens grav fortviler Monika Eng over sønnen som hadde livet foran seg, men som endte det tidlig. Hun frykter psykiatrien ikke har lært av hennes og mange andres tap.

– Det er vel ingen andre deler av helsetjenesten der man ville godtatt at det dør mer enn en pasient hver tredje dag uten å gjøre noe med det, sier Eng.

AKTUELT NÅ