Hopp til innhold

Mjøs Persen om spørretime-kritikk: – Ikke blitt spurt

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar sin pressede olje- og energiminister i forsvar. – Jeg er stolt av henne, sier han.

Pressekonferanse om satsing på havvind

ANSVARLIG: Kalenderen til olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) har vært fylt opp av strømtrøbbel siden hun overtok.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) har fått kritikk fra flere hold for at hun ikke har møtt i Stortingets muntlige spørretime én eneste gang etter regjeringsskiftet. Det til tross for at høye strømpriser har vært den store saken.

Jeg er veldig glad i å snakke om feltet mitt, så det skulle jeg gjerne gjort. Så er det andre enn meg som bestemmer når statsrådene skal møte i spørretimen, sier Mjøs Persen til NRK.

Så hva er grunnen til at du ikke har møtt da?

Jeg har rett og slett ikke fått spørsmål om å møte i spontanspørretimen. Jeg kommer til å stille når det blir min tur.

Det er Statsministerens kontor som i forkant melder fra til Stortinget om hvilke av regjeringens medlemmer som skal møte i den muntlige spørretimen.

Vil du be statsministeren om anledning til å komme?

Jeg er helt sikker på at jeg får anledning av statsministeren til å stille, sier Mjøs Persen.

Kritikk

På Stortinget har flere partier kritisert Mjøs Persen for fraværet, ikke minst fordi strømprisene har vært vinterens store politiske sak, i tillegg til koronahåndteringen. Også spørsmål knyttet til havvind, utenlandskabler, kraftforsyning og vannkraft har vært brennbare politiske temaer.

SVs energi- og miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken.

KRAV: SVs Lars Haltbrekken mener statsråd Marte Mjøs Persen (Ap) må stille i Stortingets muntlige spørretime.

Foto: Kristian Skårdalsmo / NRK

– Vi vil at olje- og energiministeren skal komme og svare på spørsmål om den pågående strømpriskrisen, og om hva regjeringen har tenkt til å gjøre på lengre sikt for å sikre at ikke vi kommer i en slik situasjon igjen.

Det sa stortingsrepresentant Lars Haltbrekken fra SV nylig til E24.

Han sørger nå for at Mjøs Persen må forklare seg for Stortinget gjennom i en såkalt interpellasjon, som er en annen spørsmålsform en den muntlige spørretimen.

Samtidig har kommentatorer både i Aftenposten og Dagsavisen kritisert Mjøs Persens fravær i spørretimen.

Saken ble ikke minst satt på spissen da klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) sist uke måtte svare på en rekke spørsmål om de høye strømprisene.

Ikke mistillit

Mens statsministeren og ni statsråder har møtt i den muntlige spørretimen flere ganger, er olje- og energiministeren blant fire statsråder som ennå ikke har stilt.

De andre er næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) og samferdselsminister Jon Ivar Nygård (Ap).

– At du ennå ikke har vært i den muntlige, tolker du det som mistillit på noen måte?

Det gjør jeg ikke. Jeg deltar i de debattene som jeg blir spurt om å stille i, og ser fram til å gjøre det også i fortsettelsen, sier Mjøs Persen.

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen besøker Fosen.

VINDKRAFT: Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) møter demonstranter nylig.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Støre: – Stolt av Marte

Stavanger Aftenblad har på lederplass gått svært hardt ut mot olje- og energiministeren.

«Statsminister Jonas Gahr Støre gjorde en tabbe i utnevnelsen av olje- og energiminister. Nå er det på tide å snu», skriver avisa.

Det manglende besøket i den muntlige spørretimen, som Dagens Næringsliv først omtalte, trekkes fram i lederartikkelen:

«Når statsministeren har valgt å skjerme den ministeren som er ansvarlig for det mest diskuterte politikkområdet siden regjeringen tok over, sier det sitt.»

strømprisen

STOLT: Statsminister Jonas Gahr Støre forsvarer sin olje- og energiminister Marte Mjøs Persen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Men statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser blankt kritikken mot energiministeren overfor NRK.

Jeg er veldig stolt av jobben Marte gjør og måten hun håndterer sitt ansvarsområde i en veldig krevende tid, sier han.

Hun har også ledet arbeidet med å utvikle en strømstøtteordning på rekordtid, en jobb den forrige regjeringen ikke hadde gjort noe med på tross av en varslet strømkrise, uttaler statsministeren.

– Rullerer

Om manglende opptredener i spørretimen, har Støre følgende å si:

Marte har vært i Stortingets ordinære spørretime sju ganger og svart på alle 14 spørsmålene fra opposisjonen har stilt. Hun var også klar til å svare Frp under onsdagens spørretime, men da ble spørsmålsstiller syk, sier Støre, og tilføyer at Mjøs Persen også har stilt opp i TV-debatter og intervjuer.

Når det gjelder den muntlige spørretimen rullerer dette mellom alle statsråder. Vi forsøker å få det til slik at statsrådene over tid er omtrent like ofte i muntlig spørretime. I likhet med flere andre statsråder i regjeringen som ennå ikke har vært der, vil Martes tur komme, sier statsministeren og fortsetter:

Hun vil selvfølgelig besvare alle spørsmål opposisjonen måtte ha.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT