Publiserer Muhammed-karikaturen

Det konservative tidsskriftet Minerva publiserer i dag den mye omtalte Muhammed-karikaturtegningen.

Minerva publiserer Muhammed-karikaturene

Samfunnsredaktør i Minerva Nils August Andersen sier de publiserer karikaturen i solidaritet.

Foto: Erlend Aas/Skjermdump / Scanpix

Tidskriftet publiserer karikaturen i en artikkel der det rettes kritikk mot norske redaktører, fordi så få aviser trykket tegningen samtidig som de skrev om drapsforsøket på Jyllands-Postens tegner Kurt Westergaard 1. nyttårsdag.

Jan Arild Snoen, skribent i Minerva

Jan Arild Snoen, skribent i Minerva

Foto: Marit Hverven / NRK
Hilde Haugsgjerd, redaktør i Aftenposten

Hilde Haugsgjerd, redaktør i Aftenposten

Foto: Marit Hverven / NRK

Kommentator Jan Arild Snoen spør om ikke et drapsforsøk på tegneren, knyttet til tegningen, er tilstrekkelig konkret nyhetsbegrunnelse for å trykke tegningen.

– Den har veldig sterk tilknytting til aktuelle hendelser, og derfor er det riktig å bruke den som illustrasjon nå, uansett hva man måtte mene om den første publikasjonen i Jyllandsposten i 2005, sier Snoen til NRK.

– Solidaritetshandling

Han kaller trykkingen av karikaturen er en solidaritetshandling.

– Det er viktig at alle skrivende mennesker nå står sammen og er solidariske med Westergaard. På en måte kan man si at vi må gi ekstremistene og terroristene så mange mål som mulig, for da gjør vi det mindre farlig for hver enkelt.

Snoen retter blant annet kritikk mot Aftenposten, men avisens redaktør, Hilde Haugsgjerd, avviser ovenfor NRK at hun føler seg truffet.

– Vi trykket karikaturene som en av de første avisene da tegningene kom. Og da debatten i Danmark startet så trykket vi en faksimile av de omdiskuterte tegningene, sier Haugsgjerd.

Andre hensyn

Minervas redaktør, Nils August Andresen, bruker solidaritetstanken som et argument for publisering, når han i siste tidsskrift gir en lang begrunnelse for hvorfor de velger å publisere karikaturene nå.

Haugsgjerd er ikke er enig i at den eneste solidaritetshandlingen man kan gjøre, er å trykke tegningene på nytt kun for å vise at man tør.

– Det er også to andre hensyn til Aftenposten vektlegger, det ene er også å ta hensyn til menneskers religiøse følelser og det andre å være med å bygge bro og forståelse mellom religioner.

– Flere burde trykket

Blant norske aviser som har publisert tegningen etter drapsforsøket, er Bergens Tidende. Ifølge redaktør Trine Eilertsen ikke for å provosere, men for å illustrere og informere.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sa i helgen at flere norske medier burde trykket tegningene i solidaritet med de involverte, men understreket at han ikke tok til orde for noen felles aksjon.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger