Hopp til innhold

- Et angrep på ytringsfriheten

Vebjørn Selbekk mener terrorangrepet på kunsteren Kurt Westergaard er et alvorlig angrep på ytringsfriheten.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk

Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Jeg er dypt rystet over dette. Det er bare tilfeldigheter som gjør at vi ikke står foran det første drapet i denne saken. Dette er det alvorligste angrepet på ytringsfriheten siden attentatet mot William Nygaard, sier Selbekk.

LES: Skjøt mann med øks

LES. Selbekk anmeldt for blasfemi

LES: Selbekk beklager

Hva tenker du om din egen sikkerhet?

- Det er ubehagelig og skremmende. Men ifølge Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) er det ingen grunn til å frykte for min egen sikkerhet.

Selbekk forteller at han jevnlig er i kontakt med PST, og at han regner med å snakke med de senere i dag.

- Dette angrepet viser hvor viktig det er å verne om våre vestlige verdier. Dette er et angrep mot hele vårt samfunnssystem og ytringsfriheten er i stor fare.

Selbekk ble landskjent da han som sjefredaktør for den kristne avisen Magazine trykket faksimiler av 12 karikaturtegninger av Muhammed fra Jyllands-Posten i Danmark. Han mottok i ettertid flere drapstrusler.

Ikke overrasket

- Jeg er ikke overrasket over det som skjedde. Det viser at dette ikke er over og, at det fortsatt finnes krefter som ønsker å ta livet av tegneren og redaktørene, sier generalsekretær i norsk presseforbund Per Edgar Kokkvold.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Per Edgar Kokkvold

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Kokkvold mottok drapstrusler etter at han gikk ut og støttet Magazine i avgjørelsen om å trykke Muhammed-tegningene.

- Vi vet at en stor del terroranslag blir avverget i siste liten, og hadde ikke Westergaard hatt politibeskyttelse hadde han vært drept. Men jeg går ikke rundt og tenker på at dette representerer en trussel mot meg. Jeg ble truet, men mest skjelt ut fordi jeg forsvarte tegningene, sier Kokkvold.

- Tar avstand

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

- Det er viktig at vi alle tar tydelig avstand fra alle angrepet på ytringsfriheten, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Stoltenberg mener voldshandlinger alltid er alvorlige, men at det er ekstra alvorlig når motivet bak er at man ikke akspeterer ytringsfriheten.

- Ytringsfriheten er noe av det fineste og viktigste vi har i det åpne demokratiske samfunn, understreker Stoltenberg.

Hadde kniv og øks

Det var i 22-tiden fredag kveld at 28-åringen kom seg inn i boligen til Muhammed-tegneren Kurt Westergaard. Mannen hadde både en kniv og en øks, og forsøkte å angripe Westergaard som berget seg ved å flykte inn på et sikringsrom.

Politiet kom raskt til stedet. Mannen kastet øksen etter en av betjentene, som så avfyrte to skudd mot ham. Det ene traff mannens venstre hånd og det andre mannens høyre kne. 28-åringen ble kjørt til sykehus med skuddskader i den ene armen og det ene beinet.

LES OGSÅ: - Angriperen er tilknyttet Al Qaida

SISTE NYTT

Siste nytt