Hopp til innhold

Ropstad får kjeft etter utspill om miljøbevegelsen

Kjell Ingolf Ropstad med knallhardt angrep på miljøbevegelsen, som han mener likestiller dyr med mennesker. Erna Solberg (H) er taus, men miljøbevegelsen, Venstre og Ap er kritiske.

Kjell Ingolf Ropstad møtte MDGs Une Bastholm i Politisk kvarter for å diskutere menneskeverd.

Kjell Ingolf Ropstad møtte MDGs Une Bastholm i Politisk kvarter for å diskutere menneskeverd.

Ketil Kjenseth (V) er blant dem som reagerer på KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstads påstand om at deler av miljøbevegelsen har gått til angrep på det kristne menneskesynet.

I en melding på twitter skriver Kjenseth:

Laster Twitter-innhold
Ketil Kjenseth

TIL ANGREP: Ketil Kjenseth i Venstre er lite imponert over utsagnet til KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Une Bastholm i Miljøpartiet de Grønne (MDG) er heller ikke imponert over Ropstads utsagn. Hun har én kommentar til utspillet:

– Vrøvl.

Ropstad om deler av miljøbevegelsen: – Farlig tankegods

Bråket startet etter at Ropstads tale til KrFs landsstyre fredag. I foredraget sa han blant annet:

– Det kristne menneskesynet er under angrep fra miljøbevegelsen. Deler av den mener mennesket ikke er noe annet enn et litt intelligent dyr.

Så fortsatte han:

– Den grønne bevegelsen har bidratt med enormt mye bra, men deler av den grønne bevegelsen i Europa kommer med et farlig tankegods med på kjøpet: En total avvisning av tanken om at mennesket er skapt med iboende egenverdi.

Kjell Ingolf Ropstad deltok i debatt hos Politisk kvarter i NRK etter at Dagen først omtalte saken.

Ropstad trekker frem et eksempel der en talsperson for Grønn Ungdom i en kronikk i Klassekampen skrev at menneskeverdet er et ekskluderende begrep. KrF-lederen mener Teodor Bruu langt på vei hevder at mennesker og dyr er like mye verdt.

Ropstad frykter hva et slikt menneskesyn kan gjøre med politikken på områder som bioteknologi, aktiv dødshjelp eller tiltak for å begrense befolkningsveksten.

Miljøpartiet De Grønnes talsperson slår tilbake mot påstander fra Kjell Ingolf Ropstad om at partiet sidestiller mennesker og dyr.

Miljøpartiet De Grønnes talsperson slår tilbake mot påstander fra Kjell Ingolf Ropstad om at partiet sidestiller mennesker og dyr.

– I Kina gikk det dramatisk utover særlig jenter, men også de mest sårbare, de som var uønskede, og man fikk et sorteringssamfunn, sier Ropstad til Politisk kvarter.

– Dersom man går vekk fra at mennesket er skapt med en iboende egenverdi, så må det erstattes med noe annet. Da blir det fort egenskaper, prestasjoner og utseende som blir viktigst, og da taper de mest sårbare av oss.

Rasende MDG

– Har du hørt sånt vrøvl? Ropstad påstår at vi likestiller dyr med mennesker. Det har ingen rot i sannheten, svarer nasjonal talsperson i MDG og stortingsrepresentant Une Bastholm.

Bastholm sier miljøvernere som ikke mener at menneskevernet skal stå sterkt er svært marginale og at hun selv aldri har møtt noen av dem.

– Det her er temmelig hårreisende, uredelig og en splittende retorikk som vi ikke har sett fra KrF på veldig lenge. Man kan jo ikke bare konstruere en fiende bare for å komme med et poeng. Den grønne bevegelsen i Europa har jo knust de kreftene som mener at mennesker ikke har høy verdi.

MDG-politikeren tar kronikken til sin kollega Teodor Bruu i forsvar og sier den stiller spørsmål ved om fokuset på menneskeverdet begrenser vår empati med dyr, men at den i tillegg argumenterer for hvorfor det er så viktig å holde fast på menneskets ukrenkelighet.

– Det at MDG ønsker å gi dyr egenverdi betyr jo ikke at vi er mindre opptatt av menneskeverdet og menneskerettigheter. Vi er den bevegelsen i Europa som har stått sterkest på for menneskerettighetene, sier Bastholm.

Ropstad svarer at han er glad for at Bastholm er så tydelig på at hun ikke mener dyr har samme verdi som mennesker.

– Men jeg leser jo nok av eksempler på det særlig i Europa og at mange unge lar seg inspirere av filosofer som sammenligner menneskeverdet med rasisme, fordi man skiller mellom mennesker og dyr.

KrFs landsstyre

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad da han holdt sin tale under KrFs landsstyre fredag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun ikke kan kommentere utspillet.

– Jeg liker både mennesker og dyr. Men jeg har ikke hørt Politisk kvarter og da blir det feil å kommentere på innholdet, sier Solberg til Dagbladet.

Kobler Ropstads utspill opp mot homoterapi

Ap-leder Jonas Gahr Støre og SV-leder Audun Lysbakken krever ifølge Dagbladet nå en redegjørelse fra statsminister Erna Solberg (H) på om hun deler synet til Ropstad. Men Solberg sier til avisen at hun ikke vil svare fordi hun ikke har hørt Politisk kvarter i dag.

Laster Twitter-innhold

Forholdet mellom KrF og Høyre har fått et skudd for baugen de siste dagene etter at statsministeren støtter en utredning om et eventuelt lovforbud mot såkalt homoterapi. Kjell Ingolf Ropstad har vært tydelig på at han ikke ønsker en slik utredning, som han mener er «unødvendig».

Flere gjør nå koblinger mellom homoterapi-saken og Ropstads utspill om miljøbevegelsens menneskesyn. Èn av dem er Kjenseth

– Det handler jo i høyeste grad om menneskesyn, men det vil ikke KrF være med på å utrede et forbud mot. Da bør Ropstad ligge litt stille i debatten om menneskeverd. Jeg håper KrF tar seg en tur innom mørkerommet og kommer ut igjen i fullt lys og forklarer hvilken debatt de egentlig vil ha, sier Kjenseth til NRK

AKTUELT NÅ