Hopp til innhold

Mer bevegelse tross strenge korona-tiltak

Vi beveger oss langt mer enn under starten av korona-tiltakene, viser nye tall. Færre sier også at de unngår sosial kontakt. – Det er litt bekymringsfullt, sier Geir Stene-Larsen i Helsedirektoratet.

Mange folk tilbrakte fredag ettermiddag i Sofienbergparken på Grünerløkka i Oslo

PARKLIV: Mange folk tilbrakte fredag ettermiddag i Sofienbergparken på Grünerløkka i Oslo.

Foto: Ola Mjaaland

Fortsatt er Norge på tiltak som er de mest inngripende den norske befolkning har opplevd i fredstid. Folk må holde fysisk avstand til hverandre, er den klare oppfordringen fra regjeringen som har gått for «slå-ned strategien» i kampen mot koronasmitten.

Mandag åpner barnehager, men allerede nå har folk begynt å bevege seg mer.

– Vi ser en sakte, men stabil økning i mobilitet for den norske befolkningen nå. Nivået er imidlertid fortsatt svært lavt, og det må minst en dobling til før vi er tilbake på vanlige nivåer, sier Marte Ruud Sandberg, markedssjef for stordata i Telenor.

Første uken etter tiltakene reduserte vi reiser med rundt 65 prosent, ifølge tall fra Telenors mobilkunder. Nå, en måned senere, viser de samme kildene at flere beveger seg som normalt igjen.

  • Mandag 16. mars: reduksjon på ca. 65 prosent fra en normal dag
  • Mandag 13. april (2. påskedag): reduksjon på 52 prosent fra en normal dag
  • Tirsdag 14. april: reduksjon på 38 prosent fra en normal dag
  • Onsdag 15. april: reduksjon på 34 prosent fra en normal dag

Ifølge Telenor var mobiliteten dermed nede i 35 prosent den første uken etter at myndighetene tok grep i midten av mars, mens den onsdag denne uken var oppe i 66 prosent av en vanlig dag.

– Vi registrerer når signaler fra mobiltelefoner beveger seg fra en basestasjon til neste, med grupper på minst 20 personer. Tallene viser hvordan folk i Norge beveger seg nå sammenliknet med en tilfeldig uke før korona, sier Ruud Sandberg i Telenor.

Viktig fase

Geir Stene-Larsen, assisterende direktør i Helsedirektoratet.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Geir Stene-Larsen sier vi ikke kan gå tilbake til slik livet var før tiltakene ble satt inn.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

– Det viser det man kanskje kan frykte, at nå tenker mange at det verste er over og at man kan begynne å slakke av igjen, sier assisterende direktør Geir Stene-Larsen i Helsedirektoratet.

Han sier vi nå går inn i en viktig fase. Folk må kanskje bevege seg mer samtidig som vi fortsetter å holde avstand.

– Er du bekymret over at det er mer aktivitet?

– Ja, det er litt bekymringsfullt. Det er i hvert fall noe vi må følge nøye med på. For vi ønsker ikke nå at det skal slippes helt opp. Vi kan ikke gå tilbake til slik livet var før tiltakene ble satt inn, sier Stene-Larsen.

Mange mennesker i Tøyenparken i Oslo fredag ettermiddag. Men folk klynget seg med god avstand mellom hver.

MAKS FEM: Spill og avslapning i Tøyenparken i Oslo fredag ettermiddag. Folk klynget seg, men med god avstand mellom hver og i flokker på under fem personer.

Foto: Ola Mjaaland

Færre er bekymret

Også data fra Statens vegvesen viser at vi er mer på farten. Det er en sterk økning i trafikken i alle landets største byer denne uken sammenlignet med uken før påske, viser tall NRK har hentet inn fra vegvesenet.

– Det som er viktig er at vi ikke fyller opp arbeidsplassene slik at det er trangt der eller fyller opp offentlig kommunikasjon, poengterer Stene-Larsen.

Grafen viser økning i trafikk fra uka før påske til uka etter påske.

Søylene viser økningen i trafikkpasseringer dag for dag, på Ring 2 i Oslo, før og etter påske.

Grafen viser økning i trafikk fra uka før påske til uka etter påske.

Søylene viser økningen i trafikkpasseringer dag for dag, i sørgående retning ved Fløyfjellstunnelen på E39 i Bergen, før og etter påske.

Grafen viser økning i trafikk fra uka før påske til uka etter påske.

Søylene viser økningen i trafikkpasseringer dag for dag, på E18 mot Kristiansand, før og etter påske.

Grafen viser økning i trafikk fra uka før påske til uka etter påske.

Søylene viser økningen i trafikkpasseringer dag for dag, på E39 i Stavanger i begge retninger, før og etter påske.

Grafen viser økning i trafikk fra uka før påske til uka etter påske.

Søylene viser økningen i trafikkpasseringer dag for dag, på E8 i Tromsøysundtunnelen mot Tromsøya, før og etter påske.

Grafen viser økning i trafikk fra uka før påske til uka etter påske.

Søylene viser økningen i trafikkpasseringer dag for dag, på E6 i begge retninger i Trondheim, før og etter påske.

Markedsanalysebyrået Opinion har spurt nordmenn hver eneste dag siden nedstengningen fredag 13. mars om de har unngått sosial omgang med nær familie og venner.

I løpet av mars økte andelen jevnt og trutt og var på sitt høyeste helt i begynnelsen av april. Etter dette har den falt, spesielt etter påske. Fallet har vært på ca. 10 prosentpoeng, det vil si at omtrent 8 av 10 gjør dette i dag, mot ca. 9 av 10 i begynnelsen av måneden.

I løpet av dagene etter påske oppgir færre at de er bekymret for at noen i familien skal bli smittet av koronaviruset. Nå sier ca. 6 av 10 at de er bekymret for dette, mot 7 av 10 som gjennomsnitt for hele perioden siden nedstengningen.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener det er helt naturlig at folk beveger seg mer nå. Han viser til myndighetenes signaler om kontroll på epidemien og at været på Østlandet er fint og varmt.

Vi skal åpne litt opp samtidig som folk skal holde avstand. Det kan være et krevende budskap, men jeg er veldig optimistisk. Selv om mange er ute, ser jeg at folk holder avstand i parkene og at folk går i stor bue når de passerer hverandre i skauen, sier Johansen.

I en tidligere versjon av denne saken, skrev NRK at 66 prosent hadde normal mobilitet onsdag denne uken. Det riktige er at mobiliteten denne dagen var på 66 prosent av en vanlig dag. Dette er nå rettet. En uttalelse om hvordan Telenor måler mobilitet er også lagt til i artikkelen.

AKTUELT NÅ