Hopp til innhold

Ber regjeringen bruke mer penger på privat behandling

Mens helsekøene vokser øker pågangen hos private. Men langt færre får dekket privat behandling av staten hos den største private helseaktøren nå enn før pandemien.

Kirurgisk inngrep på operasjonsstue på St. Olavs Hospital i Trondheim

Mange planlagte behandlinger og operasjoner i sykehusene er utsatt under pandemien. Illustrasjonsbilde.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Mange planlagte behandlinger og operasjoner i sykehusene er utsatt under pandemien. Illustrasjonsbilde.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Kirurg Anton Langebrekke styrer instrumentet mot cysten. Snart er både den og eggstokken fjernet. Spesialisten i gynekologi har fulle dager på operasjonssalen ved det private sykehuset til Aleris. Pågangen gjør at han har gått fra deltidsstilling til å jobbe 100 prosent.

– Det har vært en stor økning, spesielt det siste halvåret, sier Anton Langebrekke.

operasjon på Aleris

LANGE DAGER: Kirurg Anton Langbrekke (t.h.) jobber fulltid grunnet stor pågang av pasienter.

Foto: Åse Marit Befring / Nrk

Pasienten betaler av egen lomme for operasjonen, som det er lang ventetid på ved offentlige sykehus. Når sykehusene nå er i gul beredskap, øker ventetiden ytterligere. Det merker de hos Norges største private helseaktør.

Aleris driver 14 sykehus over hele landet og har aldri hatt flere pasienter enn nå.

– Andre sykehus har avlyst en rekke planlagte operasjoner og behandlinger. Folk sier til oss at de er lei av å stå i kø, sier administrerende direktør i Aleris Helse, Anita Tunold.

Økningen er på over 30 prosent så langt i år, og bare i november behandlet de over 40 prosent flere pasienter sammenlignet med november i fjor.

Færre får dekket behandlingen

Men under pandemien har andelen som får betalt behandling av staten ved sykehusene til Aleris gått ned.

Mens Aleris tjente 290 millioner kroner på offentlige pasienter i 2019 står staten for 165 millioner av inntektene så langt i år. I 2017 betalte staten 400 millioner kroner til Aleris for å dekke behandling av pasienter.

– Før pandemien fikk over 30 prosent betalt behandlingen av staten ved våre sykehus, men nå er vi helt nede i 15 prosent. Jeg tror at det å utnytte de private helsetilbudene er beste medisinen mot et todelt helsevesen, mener Tunold.

cyste

OPERASJON: På en skjerm følger kirurgen med mens han fjerner cysten og den ene eggstokken.

Foto: Åse Marit Befring / Nrk

– Øker forskjeller mellom folk

Hun får støtte fra Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson, Bård Hoksrud.

– Det er trist, for det blir større forskjeller mellom folk, sier Hoksrud. Fremskrittspartiet foreslår å bruke en milliard kroner på å kjøpe folk ut av helsekøene.

Bård Hoksrud

ØKTE FORSKJELLER: Regjeringen bidrar til økte forskjeller, mener Frps helsepolitiske talsmann Bård Hoksrud.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

– Når de offentlige sykehusene må bruke kapasiteten på intensivbehandling, må vi jo ta i bruk annen ledig kapasitet. Det er mange i kø, og de kommer til å vente lenge, sier han.

Han etterlyser nasjonale føringer, men regjeringen mener det må være opp til helseforetakene å bestemme.

– I motsetning til den forrige regjeringen har ikke vi et politisk prosjekt om å bygge opp private helsetjenester, sier statssekretær i helsedepartementet, Karl Kristian Bekeng.

Han mener det må være opp til helseforetakene om de vil ta i brukt privat kapasitet.

– Når vi øker sykehusbudsjettene med 700 millioner kroner mer enn Solberg-regjeringen, mener vi sykehusene må prioritere hvordan pengene skal brukes. Vi vil ikke pålegge dem til å kjøpe privat kapasitet, sier han.

statssekretær Bekeng

STYRKE SYKEHUSENE: Statssekretær Karl Kristian Bereng vil heller styrke den offentlige helsetjenesten enn å øremerke midler til å kjøpe tjenester hos private.

Foto: Åse Marit Befring / Nrk

Hoksrud kaller det ansvarsfraskrivelse.

– Regjeringen sier at den ønsker å redusere forskjeller, men bidrar til det motsatte. Nå er det bare dem som har råd til å kjøpe seg ut av køen som får hjelp, mener han.

I en tidligere versjon av denne artikkelen ble det opplyst om at 165 pasienter så langt i år har fått dekket behandling av Aleris. Aleris opplyser nå om at de ved en misforståelse har sendt svar i millioner kroner. Det riktige er at de har tjent 165 millioner kroner på offentlige pasienter så langt i år.

AKTUELT NÅ