Hopp til innhold

Utdanningsdirektoratet: – Tvang bør være lov i skolen

Marcus (9) er psykisk utviklingshemmet og måtte slutte på skolen fordi det ikke er lov å bruke utstyret som hindrer ham fra å skade seg selv. – Av og til må det være lov med tvang på skolen, sier Utdanningsdirektoratet.

Marcus med foreldrene

LOV UTENFOR SKOLEN: Skinnene på armene hindrer Marcus i å nå sitt eget ansikt med slag.

Foto: Anders Fehn / NRK

Cathrine Børnes i Utdanningsdirektoratet

Cathrine Børnes i Utdanningsdirektoratet sier de bør vurdere å åpne for mulighet for tvang i skolen.

Foto: udir.no
Marcus

Marcus (9) svinger bilrattet i en kraftig U-sving på stuegolvet. Det går helt fint å leke, selv med skinner på armene.

Foto: Anders Fehn / NRK

Marcus (9) svinger bilrattet i en kraftig U-sving på stuegolvet. Det går helt fint å leke, selv med skinner på armene.

De hindrer bare Marcus i å nå sitt eget ansikt med slag.

– Skinnene er myke og fine. Jeg tror de er blitt en trygghet for ham, men jeg og faren til Marcus har måttet slåss lenge for at systemet skal godta skinnene, sier mamma Marianne Bertheussen.

Skinnene Marcus bruker defineres som tvang, og er lov, så lenge Marcus ikke er på skolen. Det har ført til at Marcus måtte gå tre år på skolen uten skinner. Han kom ofte hjem forslått i ansiktet.

Foreldrene mener loven om bruk av tvang også bør gjelde skolen.

– På tide å vurdere av hensyn til eleven

– Vi har ikke noe innsyn i det som skjer i skolen, og da kan vi tenke oss at noen blir holdt unna skolen fordi de ikke kan gjennomføre dette, mens andre kan bli utsatt for tvangstiltak som ikke er kontrollert eller fattet legalt, sier fylkeslege i Rogaland, Pål Iden.

Han peker på at det da heller ikke er noen innsyns- og klagerett for brukeren, og heller ikke noe tilsyn fra myndighetene.

Iden mener tvang bør bli lov på samme måte som i lovverket gir rom for utenfor skolen.

Det er 14 år siden tvang ble lovlig i helse- og omsorgstjenestene. Den gang ble det også bestemt at man etter hvert skulle innføre samme lovverk i skolen. Nå mener Utdanningsdirektoratet det er på tide med en vurdering.

– Vi har jo fått en del henvendelser fra Fylkesmannembetet om dette, og det viser i alle fall at det er mange dilemmaer her, og at det kan være hensiktsmessig med en avgrenset mulighet for bruk av tvang i skoletiden av hensyn til eleven, sier Cathrine Børnes i Utdanningsdirektoratet.

– De sier bare: «Sånn er loven»

Marcus tar et jafs av isen, som pappa Jørn Ove Mikalsen holder. Siden i sommer har han hatt undervisning et annet sted enn på skolen, og da med skinnene på armene.

– Regelverket i skolen sier at han får ikke lov til å bruke skinnene på armene fordi de kaller det tvang, mens i barneboliger og andre steder, så har vi fått vedtak om at det er lov til å bruke dem, sier Mikalsen.

– De kan liksom ikke flytte ett vedtak fra en institusjon til en annen. De lener seg bare på reglene og sier at sånner loven, sier han.

Marcus

Skinnene er lovlige å bruke på andre institusjoner, men ikke på skolen.

Foto: Anders Fehn / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ