Hopp til innhold

Likestillingsminister Abid Raja om konflikten i Norske Selskab: – Håper de våkner opp

Kultur og likestillingsminister Abid Raja ber herreklubben Norske Selskab åpne opp for kvinnelige medlemmer. Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm sier det kan være ulovlig å utelukke et kjønn hvis en klubb når en viss størrelse og innflytelse.

Abid Raja

Kultur- og likestillingsminister mener herreklubben Norske Selskab fremstår som gammeldagse og håper de åpner opp for kvinner.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

– Det er en utrolig gammeldags modell de har. Det er jo ikke veldig klokt at de utelukker kvinner. Det er litt bakstreversk også, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja og legger til:

Den generelle inkluderingskulturen, likestillingskulturen, som vi er så glad i Norge, den er de jo virkelig på bærtur med. Så kan jeg bare oppmuntre dem til å skjønne at vi er i 2020 og åpne opp.

Dagens Næringsliv har i en rekke artikler skrevet om likestillingskonflikten i herreklubben Norske Selskab. Det har vært en intern strid innad i klubben om de også skal tillate kvinnelige medlemmer.

Herreklubben har en rekke samfunnstopper og næringslivsledere som medlemmer. Etter generalforsamlingen i forrige uke i ble det klart at Norske Selskab fortsatt vil være en klubb reservert for mannlige medlemmer.

Tidligere i dag meldte administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer, at han trekker seg fra vervet som medlem av representantskapet i herreklubben Norske Selskab.

Han melder seg ut av foreningen etter å ha vært en del av mindretallet som vil tillate kvinner i foreningen og beslutningen kommer som følge av at han opplever at saken tar oppmerksomhet bort fra sakene Finans Norge arbeider med, skriver han i en melding på Finans Norges nettsider.

Hyller utbrytere

– Nå bryter ikke denne herreklubben noen regler, men de bryter jo alle de normale kutymene som finnes i det norske likestilte samfunnet, sier Raja.

Hvilke signaler sender det?

– Jeg synes det er veldig bra at det pågår en debatt innad i organisasjonen at de må myke opp. Jeg synes det også er modig å bryte ut, så all hyllest til de.

Også håper jeg at flertallet der etterhvert våkner opp og skjønner at man kan ikke utelukke kvinner fra en slik klubb. At de fremstår som gammeldagse, gammelmodige og at vi nå i 2020 har blitt likestilte i Norge, og her må man ha kvinner i alle forum og alle organisasjoner.

– Kan være ulovlig

– Jeg synes det er veldig rart i 2020 at en forening som ønsker å være relevant og som ønsker å debattere viktige samfunnsspørsmål, ikke tenker at man bør ha med seg halvparten av befolkningen, særlig når man vet at de bekler veldig viktige stillinger i Norge, sier likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.

Hanne Inger Bjurstrøm

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm

Foto: Kim Saatvedt

Hun opplyser at man kan ha private klubber og foreninger som er forbeholdt et kjønn, men at det kan være diskrimenerende å utelukke et kjønn hvis foreningen blir stor og innflytelsesrik for karriere og samfunnsspørsmål.

Det er klart at det kan også være ulovlig, det er viktig for meg å si. I utgangspunktet så gjelder jo likestillingsloven. Man kan ha private klubber og foreninger, men blir de i en viss størrelseorden og har en viss innflytelse så kan det være diskriminerende å utelukke et kjønn, sier Bjurstrøm.

Er Norske Selskab av denne kategorien?

– Nei, vi har ikke gjort en konkret vurdering av det, og jeg er i tvil om det, men jeg synes det er veldig viktig å si at det er unaturlig i dag å ha en sånn organisasjon eller en sånn forening uten at man åpner for begge kjønn. Så er det et viktig spørsmål hvorvidt det er viktig for kvinner å være medlem i det Norske Selskab, det får være opp til kvinner.

NRK har vært i kontakt med formannen i direksjonen av Norske Selskab, Morten Thorvaldsen, som svarer følgende i en e-post:

«Jeg synes dette med at vi er fremfor alt en venneklubb, et møtested for venner og hvor det er vennskapelig samvær som er viktig. Ut over dette forholder jeg meg til det som flertallet i klubben ønsker at vi skal gjøre.»

Likestillingsarbeid

Debatten har blant annet gått rundt om medlemmer kan være for likestilling og mangfold og samtidig være med i en organisasjon som ikke åpner for kvinnelige medlemmer.

Direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer

Direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer, trekker seg fra herreklubben Norske Selskab.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– For egen del er problemstillingen aktuell, fordi jeg er for likestilling og er valgt som medlem av representantskapet, primært et tilsynsorgan som normalt møtes to timer fire ganger i året, skrev direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer i innlegget der han opplyser at han trekker seg fra vervet som medlem av representantskapet i Norske Selskab.

Kreutzer viser til at han lenge har arbeidet aktivt for likestilling i sitt virke.

– Som leder i norsk finansnæring de siste 20 årene har jeg aktivt arbeidet for likestilling gjennom trainee-programmer, lederutviklingsprogrammer, programmer for flere kvinnelige styremedlemmer og utallige foredrag, og jeg har bidratt til å øke andelen kvinnelige ledere i organisasjonene jeg har ledet, skriver han.

Opprop

Søndag ble det klart at en rekke kvinner fra nærings- og samfunnslivet har skrevet under et opprop som krever at Norske Selskab åpner også for kvinner.

Oppropet er signert av 27 kvinner fra ulike bransjer i norsk næringsliv, mange i lederposisjoner, skriver Dagens Næringsliv.

– Om dette var en ren bridge- eller leirdueskyteklubb for menn i alle samfunnslag, ville det vært en annen sak. Men dette er en klubb der samtlige av medlemmene representerer viktige roller i næringslivet, og som i lukkede fora har samtaler som på sikt, direkte og indirekte, bidrar med verdifulle nettverk og viktige avgjørelser, sier gründer Isabelle Ringnes (31), som jobber for likestilling i Equality Check.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger