MDG vil tvinge bankene til oljefri sparing

Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil pålegge alle banker å tilby pensjonssparing som ikke er investert i olje, gass og kull.

Arild Hermstad

GRØNN ALDERDOM: Når MDGs Arild Hermstad en gang skal dra kortet som pensjonist, håper han at pengene ikke har skadet natur eller klima.

Foto: Iselin Fjeld

– Bankene har alt for stor makt over vår felles fremtid gjennom milliardinvesteringene de forvalter, sier Miljøpartiet De Grønnes toppkandidat i Hordaland, Arild Hermstad.

I dag har han og alle andre i miljøbevegelsen pensjonspengene sine investert blant annet i klimaverstinger som tjæresand og kull.

Grunnen er at det ikke er mulig å finne pensjonsforvaltere som holder seg helt unna fossil energiproduksjon.

Selv om Storebrand og KLP er kåret til Norges mest bærekraftige pensjonsforvaltere, blir sparepengene ikke klimanøytrale hos noen av disse.

– Lav etterspørsel etter fossilfri sparing i Norge, høy risiko og lav avkastning er grunnene til at norske pensjonsforvaltere ikke tilbyr fossilfrie fond, forklarer Harald Martens Holm, informasjonssjef i Storebrand.

Vil tvinge fram endring

– Vi synes det er helt sjukt at pensjonssparingen fort kan utgjør ditt største klimagassutslipp. Derfor foreslår MDG følgende:

1) Alle pensjonsforvaltere bør pålegges å tilby fossilfri pensjonssparing.

2) Alle arbeidstakere bør få informasjon om klimafotavtrykket til sparingen de har valgt.

– Når du kjøper en bil får du vite hvor store utslipp den har. Men når du investerer i et pensjonsfond så får du ikke vite noe om utslippene, sier Hermstad.

– Men er MDG villig til å akseptere lavere avkastning på sin pensjonsforvaltning?

– Jeg tror både vi og andre miljøbevisste er villige til det, hvis vi samtidig får ned klimautslippene. Dessuten tror jeg avkastningen fra fornybar energi vil bli bedre på sikt.

Det er mulig

Harald Martens Holm

SNART FOSSILFRITT: Harald Martens Holm i Storebrand lover at kundene deres snart kan velge pensjonsfond som unngår fossil energi.

Foto: CF-Wesenberg / Kolonihaven.no

– Vi tilbyr fossilfri pensjonssparing i Sverige i dag. Så ja, det er absolutt mulig, og det blir også mulig i Norge snart. Det har marginalt høyere risiko, og skal ikke gå utover avkastningen, sier Holm i Storebrand, som er landets største private pensjonsforvalter.

– Drømmen er at vi blir nedringt av pensjonssparere med spørsmål om bærekraft, sier Holm.

– Men det er jo arbeidsgiveren som bestemmer hvor pensjonspengene plasseres?

– Si fra og still krav, enten til banken eller til arbeidsgiveren din! Spør hvor pensjonspengene dine plasseres! Når man har innskuddspensjon må man jo spare noe av pensjonen selv. Man kan velge pensjonsforvalter og fond selv.

Men ikke alle bankene mener helt olje-, kull-, og gassfri pensjonssparing er mulig ennå.

– Det som har mest for klima er endret forbruk. Men det er mulig å gjøre pensjonssparingen mer klimavennlig. Og det gjør KLP ved å vri investeringene mot fornybar energi og påvirke bedriftene til å skifte fra fossil til fornybar energi, sier Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP.

Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirketør i Finans Norge mener utviklingen mot fossilfri pensjon kommer til å gå av seg selv:

– Det ville være veldig spesielt om politikere skal pålegge selskaper å tilby konkrete pensjonsprodukter. Men vi tror en økende interesse vil gjøre at fossilfri pensjon blir vanligere. Det foreligger også et forslag om svanemerking av fond som Finans Norge stiller seg positiv til.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger