Miljøbevegelsen sparer til pensjon i tjæresand

MDG og SV har pensjonspenger i miljøverstingene tjæresand, skiferolje og kull. Det har også nesten samtlige miljøorganisasjoner.

Oljesand

OLJESAND: 1. mai 2015 protesterte folk mot oljesand. Siden har Statoil kunngjort at de trekker seg ut av oljesand i Canada. Men norske banker fortsetter investeringene i andre energiselskaper som driver med tjæresand.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Miljøpartiet De Grønne og SV har pensjonspenger i tjæresand. Bankene som forvalter de to partienes pensjonssparing putter dem i selskaper som blant annet driver med tjæresand, skiferolje/skifergass og annen fossil energi.

MDG sykler

PENSJON I TJÆRESAND: MDG har også en liten del av pensjonssparingen sin i tjæresand, selv om banken deres, KLP, er blant de mest bærekraftige pensjonsforvalterne i landet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi har en sterk miljøprofil, men har ikke utleukket all fossil energi. Men miljøbevegelsen har påvirket oss til å bli mer miljøvennlige, sier Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP, som forvalter pengene til MDG.

Likevel er det noen av selskapene i porteføljen til KLP som driver med tjæresand.

Hverken MDG eller SV har bedt om fossilfri pensjonssparing, men sier de følger med på markedet for å se om det blir mulig å få til snart. I dag finnes ikke noe slikt alternativ i Norge. Storebrand sier at det er mulig å få til, men har ikke laget et slik tilbud ennå fordi etterspørselen har vært for lav.

SVs ansatte har sin pensjon i Sparebank1 Forsikring eller i Statens pensjonskasse.

Heikki Holmås, SV

SPAREPENGENE FORURENSER: Jo eldre SVs Heikki Holmås blir, jo mer klimautslipp har han gjennom pensjonssparingen sin.

Foto: Morten Holm / NTB scanpix

- Vår tjenestepensjonsordning har eksponering mot energiselskaper som delvis holder på med oljesandsutvinning. Totalt utgjør eksponering mot disse selskapene 0,36 %. To av disse selskapene, deriblant Statoil, har signalisert at de er i ferd med å avslutte denne typen utvinning. Vi forventer også at flere vil gjøre det samme i fremtiden, sier Kristin Vetleseter, kommunikasjonsdirektør i Sparebank 1.

«Omstilling fra fossil til fornybar energi krever kapital, og ved å ekskludere selskaper «blindt», vil slik eksklusjon potensielt kunne forsinke den positive omstillingen i selskaper.» heter det i en epost fra Sparebank 1.

Miljøbevegelsen

Men i liket med alle andre arbeidstakere her i landet har ikke miljøbevegelsen så mange valg når det gjelder pensjonssparing. Det finnes ingen gode fossilfrie alternativer.

Fremtiden i våre hender (FIVH), WWF, Zero og Greenpeace, og partiet Venstre, har alle pensjonspengene sine i Storebrand. Litt av pengene der er investert i tjæresand, kull og annen fossil energi.

Tjæresand

TJÆRESAND: Dette anses som den mest forurensende måten å utvinne olje på. Bildet er fra oljesandfeltet Leismer i Canada.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Vi har valgt den banken som har den beste planen for å komme seg helt ut av olje og gass. Men vi liker ikke at vi tjener penger på oljesand og har mast mye på Storebrand, sier Christoffer Ringnes Klyve, leder i FIVH.

Naturvernforbundet har pensjonssparingen sin i DNB-miljøinvest. Noen kroner går til kull, men ingenting til tjæresand eller skiferolje/gass.

– Fondet investerer i selskaper som driver med fornybar energi. Noen av disse kan ha en mindre del av virksomheten knyttet til fossilt, men det fornybare vil alltid være en dominerende driver for samtlige selskaper i porteføljen. Vi fokuserer på at selskapene totalt sett skal ha en klar grønn profil, sier Maria Abdli, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Bellona har pensjonen sin i Dansk Invest. Der havner pengene blant annet i selskap som Statoil, som i en årrekke har drevet med tjæresand og fortsatt holder på med skiferolje/skifergass i Nord-Amerika.

– Vi vurderer for tiden alternativer, for selv om Dansk Invest har fine etiske retningslinjer, så er nok ikke disse gode nok i praksis, sier Nils Bøhmer i Bellona.

Fossilfri pensjonssparing

– Snart vil vi tilby fossilfrie fond i Norge. Men vi mener det også er viktig å bruke makten vår til å påvirke selskapene til å investere mer i fornybar energi, sier Harald Martens Holm, kommunikasjonssjef i Storebrand.

Harald Martens Holm, informasjonssjef i Storebrand

SNART HELT FOSSILFRI: Informasjonssjef i Storebrand sier de snart kan tilby helt fossilfri pensjonssparing til miljøbevegelsen i Norge.

Foto: CF-Wesenberg

I fjor starter Storebrand å tilby flere fossilfrie fond til sine svenske kunder, gjennom datterselskapet SPP.

– Etterspørselen etter fossilfri sparing har vært stor i Sverige, mens norske forbrukere henger etter, men det begynner å komme seg. Signalene er at samtlige fra miljøbevegelsen vil gå over til fossilfri pensjonssparing så fort vi kan tilby det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger