MDG usikre om bilfritt sentrum i 2017

Miljøpartiet De Grønne (MDG) har programfestet at Oslo skal bli bilfritt i 2017. Nå har partiet fått makt, og sår tvil om det blir noe av.

Rasmus Hansson

- Vi er klar over at det må være gjennomføringstid på et vedtak om bilfritt Oslo sentrum, sier nasjonal talsmann Rasmus Hansson i MDG.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Miljøpartiet De Grønnes politikk med bilfrie bysentra vil føre til et kraftig press på boligmarkedet i storbyer som Oslo, mener Norges Eiendomsmeglerforbund.

– MDGs politikk vil føre til at prisene på boliger vil stige, mener adm. dir. Carl O Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Ikke snakk om at det blir transportkaos

Men Rasmus Hansson, som er nasjonal talsperson for de grønne, synes det er bare bra hvis flere vil bo i byen.

Han sier at han er uenig i argumentet om at transportproblemer vil skape tilflytting til Oslo og med det høyere priser.

– Vår politikk går ut på en parallell utbygging av kollektiv, sykkel og andre løsninger, parallelt med nedbyggingen av bilsatsingen. Her er det ikke snakk om at det blir transportkaos før man får på plass kollektivsatsingen, sier Hansson.

Hansson sier at bilfritt sentrum er målet i partiprogrammet fra 2013.

– Det har vi ikke fått anledning til å diskutere gjennomføringen av før nå. Vi må se på det i et litt oppdatert perspektiv når vi har hatt forhandlinger med begge sider i Oslo, sier Rasmus Hansson til NRK.

– Bilfritt sentrum vil ta tid

Men det er helt sikkert at det ikke blir noe bilfritt Oslo sentrum i 2017?

– Det får vi se på. Det har vi vedtatt i vårt program for en del år siden, og ikke hatt anledning til å gjennomføre det. Vi er klar over at det må være gjennomføringstid på et slikt vedtak, og så får vi se hva vi får ut av forhandlingene med de andre partiene, sier Hansson.

– Men er det slik at bedret kollektivtilbud skal komme først, og når det er på plass så fjernes bilene fra sentrum?

– Det er en endring som det er helt naturlig skal skje parallelt, det er jo sånn man utvikler kollektivtilbud. Det er ikke sånn at man først gjør det ene og så det andre. Man faser ut biler og inn kollektivtransport. Det viser seg mange steder å gå veldig smertefritt når man har fått på plass kollektivløsninger, sier Hansson.

MDG i Oslo presiserer overfor NRK at Rasmus Hansson ikke uttaler seg på vegne av de grønne i hovedstaden. De har ikke gitt seg på noen krav.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger