– MDGs politikk vil føre til økte boligpriser

– Miljøpartiet De Grønnes politikk med bilfrie bysentra vil føre til et kraftig press på boligmarkedet i storbyer som Oslo, mener Norges Eiendomsmeglerforbund.

Barcode, Bjørvika i Oslo

GRØNT KAN BLI DYRT: Får MDG gjennomslag for å strupe trafikken inn til Oslo vil dette føre til et voldsomt press på boligmarkedet og prisene vil stige, mener Norges Eiendomsmeglerforbund

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Valglogo

– Hundre tusen mennesker pendler til Oslo for å jobbe i dag. Hvis biltrafikken til sentrum strupes uten at kollektivtilbudet bygges ut samtidig vil dette føre at det blir vanskelig å komme seg på jobb, sier Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Flere vil ønske å bosette seg i byen. Dette vil føre til et økt trykk på et allerede presset boligmarkedet, sier Geving.

MDG er i en vippeposisjon i Oslo og mange andre kommuner over hele landet. Partiet har signalisert at de vil stille krav om bilfrie sentrum. I Oslo vil de ha biler ut av sentrum innen 2017. Partiet vil også ha slutt på all motorveiutbygging, innføre rushtidsavgift i Oslo og doble prisen i bomringene.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund

ØKT PRESS: MDGs politikk vil føre til at folk vil flytte nærmere jobben sin, tror Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Foto: CF-Wesenberg

Boligprisene i Oslo har steget kraftig over flere år, med en oppgang på 12,2 prosent siste året.

Å strupe biltrafikken inn til Oslo i løpet av to år vil skape store utslag i boligprisene, mener Eiendomsmeglerforbundet.

– MDGs politikk vil føre til at prisene på boliger vil stige, sier Geving.

Må takle befolkningsveksten

Også Norsk Eiendom er kritiske til MDGs miljøpolitikk i storbyene.

– MDG's forslag om et bilfritt Oslo sentrum innen to år er håpløst. Vi husker hvor lang tid det tok å legge om kjøremønstrene i noen få gater i Oslo sentrum i kjølvannet av bomben i Regjeringskvartalet. Man må gi samfunnet tid til å omstille seg, sier administrerende direktør Tor Olaf Askjer i Norsk Eiendom.

Askjer mener at det er nødvendig å satse på utbygging av ny E18 samtidig som man arbeider for redusert bilbruk og økt kollektivtrafikk.

– Alle disse momenter må benyttes for at vi skal takle befolkningsveksten, sier Askjer.

Boligannonser

DYRT Å BO: Det kan bli enda dyrere å bo sentralt dersom det blir bilfritt sentrum i Oslo og i andre storbyer, mener eksperter

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Liten betydning

Miljøpartiet De Grønne mener at politikken deres ikke vil skape det presset på boligmarkedet som eiendomsbransjen hevder.

– Nei, dette vil ikke ha nevneverdig betydning for boligprisene. Prisveksten vil først og fremst motvirkes gjennom god boligpolitikk, slik som vi foreslår i vårt program, sier byrådskandidat for MDG i Oslo, Eivind Trædal.

Partiet går blant annet inn for å fortette i indre by og å fortette rundt trafikknutepunkter.

SISTE NYTT

Siste meldinger