Matmerking skal bli enklere

En av tre forstår ikke innholdsdeklarasjonen på matvarer, ifølge en ny undersøkelse. Forbrukerrådet krever nå en enklere og tydeligere matmerking.

Mange av oss leser innholdsdeklarasjonen nøye, og stort sett er norske forbrukere opptatt av å unngå for mye sukker, fett, salt og kalorier i matvarene.

Men undersøkelsen som TNS Gallup har utført for Statens institutt for forbruksforskning, viser at mange ikke forstår det de leser, skriver Nationen.

Merking vanskelig å forstå

I undersøkelsen svarer 37 prosent at det er vanskelig å forstå matmerkingen, mens 35 prosent sier de sjelden har tid til å lese innholdsdeklarasjoner. 31 prosent tar seg aldri bryet.

Forbrukerrådet mener undersøkelsen viser at dagens ordning for merking av matvarer gjør det vanskelig å sjekke innholdet i maten man kjøper, og vil ha enklere og tydeligere merking.

-Hvor mange vet hva grensen for hvor mye salt man bør få i seg i løpet av en dag er? spør direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Merking med fargekoder

Nå foreslår Forbrukerrådet at varene skal merkes med fargekoder som viser innholdet av sukker, salt og fett. En slik ordning finnes i dag i Storbritannia.

-Alle vil leve sunt, og derfor må vi forenkle innholdet slik at alle med en gang kan se om matvaren er sunn eller ikke, sier Flesland.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger