Hopp til innhold

Dette er mannen som trekker i trådene i islamhatbevegelsen

Anders Gravers drømmer om en internasjonal folkebevegelse mot islam. Lørdag kommer han til Oslo for å spre sin propaganda.

anders gravers i New York

INTERNASJONAL: Anders Gravers har sterke bånd til anti-muslimer i både Europa og USA. Her holder han en tale i New York den 11. september 2011. 15. desember skal han gjøre det samme i Oslo.

Foto: Stop Islamisation of Europe

  • Mener muslimer som følger Koranen bør sendes ut av Europa.
  • Hevder fredelige, demokratiske muslimer egentlig er frafalne.
  • Frykter Europa er i ferd med å bli «islamisert».
  • Lørdag 15. desember skal han demonstrere i Gamlebyen i Oslo.
Anders Gravers og Stephen Gash

AKTIV: Lederen for Stop Islamisation of Europe (SIOE), Anders Gravers, holder en ropert under en demonstrasjon i Århus i 2008. I bakgrunnen ser du Stephen Gash, som leder SIOE i England.

Foto: Simon Wedege Petersen / Wikimedia Commons
Stephen Lennon, EDL (AKATommy Robinson)

BÅND: EDL-leder Stephen Lennon, best kjent som Tommy Robinson, og Anders Gravers har funnet tonen.

Foto: LEON NEAL / Afp
Stop Islamisation

PROTEST: 11. september i 2010 demonstrerte mange amerikanere mot å bygge en moské noen kvartaler unna Ground Zero.

Foto: MARIO TAMA / Afp

Siden 2005 har Gravers hatt en stadig større finger med i det anti-islamske spillet i Europa og USA.

– Han er en nøkkelperson i det anti-islamske miljøet, sier grunnleggeren av den britiske borgerrettsgruppen Hope Not Hate, Nick Lowles, til NRK.no.

I sommer produserte organisasjonen en rapport som kartla over 500 ulike anti-islamske grupper. Rapporten slår fast at Gravers er én av de 12 mest innflytelsesrike personene i bevegelsen.

– Han spiller en viktig rolle når det kommer til å skape nettverk i Skandinavia og Nord-Europa, men også USA, sier Lowles.

Karikaturstriden var avgjørende

Det hele startet med at Gravers så illsinte muslimer brenne det danske flagget under karikaturstriden for sju år siden. Dansken beskriver tv-bildene som «grusomme», og svarte med å starte «Stop Islamiseringen af Danmark».

To år senere var Stop Islamisation of Europe (SIOE) på plass. Lignende grupper finnes nå i 16 europeiske land.

Men Europa var ikke nok for Gravers.

I 2010 sørget han for at de svært islam-kritiske bloggerne Robert Spencer og Pamela Geller ble innsatt som ledere av Stop the Islamization of America.

Drømmer om store demonstrasjoner

Håpet var å få de såkalte counter-jihadistene bort fra skrivepulten og ut i gatene, skrev han på det islamkritiske nettstedet Jihad Watch. I starten gikk det riktig bra, sett med anti-islamske øyne. Sommeren 2010 mobiliserte Pamela Geller til store demonstrasjoner mot et planlagt islamsk kultursenter ikke langt fra Ground Zero på Manhattan i New York.

Men drømmen om en stor, internasjonal folkebevegelse mot muslimsk innvandring og påstått islamisering forblir en drøm, i hvert fall her i Norden.

Vanligvis møter kun noen titall mennesker opp når ulike Stopp islamiseringen-organisasjoner holder demonstrasjoner i Europa.

I starten av august i år troppet topplederne i den anti-islamske bevegelsen opp i Stockholm. Men selv ikke «stjernegalleriet» Pamela Geller, Robert Spencer, Tommy Robinson og Anders Gravers var nok til «lokke» mengder av islamkritiske svensker ut i gatene.

Under hundre tilhørere møtte opp for å vise sin støtte, mens mange flere kom for å vise sin avsky.

Men i England er det annerledes. Der har English Defense League lykkes i å mobilisere store folkemengder. Opp mot tusen mennesker har tidligere møtt opp for å demonstrere mot islam i Englands gater.

Knytter bånd til English Defense League

EDLs tidligere suksesser i England har vært en inspirasjonskilde for anti-islam aktivister over hele Vesten – også Anders Gravers.

For under ett år siden startet han derfor prosessen med å knytte English Defense League og deres søsterorganisasjoner tettere sammen med Stopp Islamiseringen-nettverket.

SION President's Council

Under den anti-islamske demonstrasjonen i Stockholm i sommer, bestemte Stop the Islamization of Nations (SION) seg for å opprette et såkalt president's council.

Foto: Skjermdump

– Jeg tror faktisk det store skrittet i den retning fant sted i forbindelse med demonstrasjonen i Århus i mars, hvor jeg fikk snakke med Tommy Robinson (lederen for EDL, journ. anm.), sier Gravers til NRK.no.

Lørdagens demonstrasjon i Oslo, der SIOE Norge og Norwegian Defense League (NDL) begge står som arrangører, er bevis på at Gravers strategi også har lykkes i Norge.

Tumyr ut i kulda

Men først måtte han kaste Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) og deres leder Arne Tumyr ut av det gode selskap.

Tumyr likte ikke måten NDL var organisert på, og sa blankt nei til et formelt samarbeid.

Da grep Anders Gravers inn.

– Jeg foretok meg ikke noe annet enn å si at de ikke var med i SIOE mer, og at de ikke hadde innvirkning på våre beslutninger lenger, sier han.

SIOE mobiliserer til demo

MOBILISERER: På nettsidene til Stop Islamisation of Europe (SIOE) oppfordrer de støttespillere fra hele Europa til å delta på demonstrasjonen i Oslo.

Foto: Skjermdump

Løsningen ble at Kjersti Margrethe Adelheid Gilje og Merete Hodne brøt ut av Sian, og startet en ny gruppe kalt Stop Islamiseringen av Europa, Norge.

– Vi jobber alle for samme mål, som er å stoppe islamiseringen av Europa, og stoppe Sharia-lover i Europa, sier Gravers.

Arne Tumyr

UTE: Arne Tumyr ville ikke ha et formalisert samarbeid med NDL. Da ble SIAN kastet ut av SIOE-familien.

Foto: NRK

Ifølge Gravers har islamiseringen av Europa pågått lenge allerede. Dersom den ikke stoppes, vil hele Europa bli underlagt islamsk lov en gang i framtida. Samtidig påstår han at muslimer som sier de er demokratiske enten lyver eller har forlatt sin religion.

– Det finnes kun ett islam, det finnes ikke noe «islam light», sier han og hevder at alle «ekte» muslimer er for steining ved utroskap og håndsavkutting ved tyveri.

Tror ikke Gravers drøm går i oppfyllelse

Anders Gravers lukker konsekvent ørene for muslimer og andre som sier at dette ikke stemmer.

Han mener de som ikke er enige med ham ennå, ikke har tatt innover seg den «islamske fare» som truer Europa.

Nå håper han at økt samarbeid islam-kritikerne imellom vil føre til økt oppslutning blant den jevne mann i gata.

– Vi er nødt til å se på det i en større helhet. I stedet for å skape én stor gruppe, så tror vi mer på at vi kan henvende oss til mange flere ved å ha mange grupper som samarbeider, sier Gravers til NRK.no.

Øyvind Strømmen

SKEPTISK: Øyvind Strømmen tror ikke Anders Gravers vil lykkes.

Foto: Arne Daniel Haldorsen / NRK

Forfatter Øyvind Strømmen, som har fulgt det anti-islamske miljøet på nett nøye, tviler imidlertid på at denne strategien kommer til å føre til den folkebevegelsen Gravers drømmer om.

Han peker på at de siste internasjonale mønstringene det siste året ikke har lyktes i å tiltrekke seg store folkemengder.

– De de har prøvd seg på tidligere har involvert ganske få mennesker. Det er få som dukker opp, sier han.

Mener folk flest «avslører bløffen»

Gravers` forsøk på å vinne innflytelse ved å stille i valg har heller ikke vært særlig suksessfulle. Han nekter likevel å gi seg, og sier til NRK.no at Stop islamiseringen af Danmark vil forsøke å sanke stemmer under kommeunevalget i Danmark neste år.

Men ifølge Nick Lowles i den anti-ekstremistiske organisasjonen Hope Not Hate er Gravers og hans meningsfeller for ekstreme til å gjøre det godt ved valg.

– Hvis disse folkene virkelig kjempet mot islamistisk ekstremisme, og bare det, så ville nok mange støttet dem, sier han.

Lowles mener folk flest innser at organisasjoner som SIOE og NDL i virkeligheten kjemper for et Europa uten muslimer.

– Men disse gruppene følger den såkalte Eurabia-tankegangen, som er et verdenssyn som sier at det finnes ingen uskyldige muslimer, alle er del av en grandios plan der målet er å ta over verden, som gremlins. Da er jo svaret et Europa uten muslimer.

English Defense League

HOOLIGANS: English Defense League har tidligere hatt stor suksess med å rekrutere medlemmer fra det engelske hooligans-miljøet.

Foto: EBU

AKTUELT NÅ