Hopp til innhold

Hevder islam er «Djevelens verk»

De vil forby islam i Norge og forberede oss på krig. I morgen tar de til Oslos gater for å spre sitt budskap – et budskap forskere frykter kan ende med vold og terror.

Kjersti Margrethe Gilje og Merete Hodne, leder Stopp Islamiseringen av Europa, NOrge. De hevder muslimene kommer til å ta over Europa.

NETT-TV: Kjersti Margrethe Gilje og Merete Hodne hevder muslimene vil ta over Europa.

– Jeg mener at islam er Djevelen selv, islam er ondskap.

Det hatefulle budskapet kommer på bred rogalandsdialekt og med et smil om munnen.

Lederne av den norske avdelingen for Stopp Islamiseringen av Europa (SIOE), Kjersti Margrethe Gilje og Merete Hodne, legger ingenting imellom når de skal beskrive religionen til har viet sitt liv til å bekjempe. Alternativet er borgerkrig, hevder de.

English defense League 2011, Luton

BRÅK: I England har EDL-protester ført til sammenstøt med politiet. Her fra Luton i 2011.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

– Det er bare snakk om tid, det. Det er ikke sikkert det kommer i løpet av de første ti-tjue årene, men det kommer før vi aner, påstår Hodne uten å blunke.

Skal demonstrere i innvandrerbydel

NRK.no møter dem i en julepyntet stue i et hvitt trehus i Sandes mens de planlegger lørdagens demonstrasjon i Gamlebyen i Oslo.

For første gang skal den norske anti-islam-bevegelsen gjøre som English Defense League har gjort mange ganger før dem – demonstrere i bydeler der det bor mange innvandrere med muslimsk bakgrunn.

Artikkelen fortsetter under bildet:

SIOE mobiliserer til demo

MOBILISERER: Flere internasjonale grupper har lenge reklamert for demonstrasjonen i Oslo. Politiet oppfordrer til ro og orden.

Foto: Skjermdump

Norwegian Defense League er også med som arrangør, og flere utenlandske toppledere i bevegelsen står på listen over appellanter.

– Vi håper at folk våkner, rett og slett, og ser hva som foregår, sier Rune Hauge (44) som siden april i år har ledet Norwegian Defense League.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Rune Hauge er leder for Norwegian Defense League. Han drømmer om en bred folkebevegelse mot islam i Norge.

NETT-TV: Rune Hauge forklarer hvorfor de skal demonstrere i Gamlebyen.

NDL har lenge vært preget av indre stridigheter, men nå håper Hauge å stable en bred protestbevegelse på beina.

– Jeg er villig til å reise land og strand rundt for å protestere, sier han.

Frykter ideologien vil føre til vold

Flere eksperter NRK.no har snakket med understreker at både SIOE Norge og NDL har få medlemmer.

Tidligere har kun noen titall personer møtt opp på demonstrasjonene deres. Men det betyr ikke at ideologien de sprer er ufarlig, advarer de.

– Hentydningene til at det pågår en motstandskamp og at det haster, gjør at man rettferdiggjør voldsomme handlinger. Nå er det jo ikke sånn at alle som deltar i disse gruppene er voldelige eller er tilbøyelige til vold, men denne retorikken gjør at noen av dem som allerede tenker på vold kan legitimere slike handlinger, sier Anders Ravik Jupskås, som forsker på ekstremisme.

Han sier islamkritikerne er sterkt påvirket av Eurabia-teorioen, som blant annet går ut på at det finnes en form for hemmelig avtale mellom vestlige eliter og islamske ledere om at muslimene ta «ta over» Europa.

Se hele intervjuet med Jupskås her. Artikkelen fortsetter:

Forsker Anders Ravik Jupskås ved UiO mener islamhatet på ytterste høyre er skremmende.

NETT-TV: Forsker Anders Ravik Jupskås mener hetsen mot muslimer minner om jødehat.

Heller ikke forfatter og journalist Øyvind Strømmen, som har skrevet boka «Det mørke nettet: Om høyreekstremisme, kontrajihadisme og terror i Europa», tror organisasjoner som Norwegian Defense League eller SIOE kommer til å gjennomføre voldelige aksjoner.

Likevel frykter han at holdningene de står for kan gi farlige mennesker en falsk legitimitet til å ty til våpen.

Øyvind Strømmen

INSPIRERER: Øyvind Strømmen sier anti-islamsk retorikk kan inspirere enkeltindivider til å begå voldelige handlinger.

Foto: Arne Daniel Haldorsen / NRK

– Hvis vi skulle få politisk vold i Norge som går utover uskyldige og folk som ikke er involvert i slagsmål, så er det noe som vil komme fra enkeltpersoner som er radikalisert gjennom grupper som NDL og som tar det ett steg videre. Det er der faren er størst, og det er den radikaliseringen vi har grunn til å frykte, sier han.

Mener budskapet kan skape en «ny Breivik»

Den amerikanske forfatteren av boka «The Islamophobia Industry», Nathan Lean, mener terrorhandlingene Anders Behring Breivik utførte viser hvor giftig anti-islamsk retorikk kan være.

Nathan Lean

TERROR: Amerikaneren Nathan Lean frykter flere terrorister som Anders Behring Breivik.

Foto: Privat

Lean sier til NRK.no at han er bekymret over at den såkalte «counter-jihad»-bevegelsen knytter stadig sterkere bånd over landegrensene.

– Hva kan konsekvensene av dette samarbeidet bli?

– Enkelt sagt: Flere som Anders Behring Breivik. Breivik sa under rettssaken at det var mange som ham, som bare ventet på en mulighet til å slå til, sier amerikaneren og viser til at hatkriminalitet mot muslimer nå øker i USA.

PST: Vi fokuserer kun på voldelige grupper

Jacob Scharf, som er sjef for politiets etterretningstjeneste i Danmark, bekrefter at de er urolige over at de ulike gruppene samarbeider stadig tettere over landegrensene.

– Vi ser i stor grad at dette samarbeidet og utviklingen av internasjonale kontakter har en radikaliserende betydning. Man forsøker å skape konflikter og motsetningsforhold som også appellerer til det brede lag av befolkningen, sa han til NRK Brennpunkt i oktober.

Martin Bernsen, informasjonsrådgiver i politiets sikkerhetstjeneste (PST).

VOLD: Martin Bernsen, informasjonsrådgiver i PST, vil ikke si hvilke grupper de mener har et voldspotensiale.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Martin Bernsen i norske PST understreker imidlertid at deres fokus er på voldelige organisasjoner, og organisasjoner med en voldelig ideologi og voldspotensiale.

– Organisasjoner som ikke har det, er ikke av interesse for oss. Men vi følger med på organisasjoner som kan bli voldelige, sier han til NRK.no

– Er NDL og SIEO Norge organisasjoner som kan bli voldelige?

– Vi vil ikke kommentere hvilke organisasjoner vi ser på, og i hvilken grad vi følger med på dem, svarer han.

NDL: – Vi tar avstand fra vold

Rune Hauge i Norwegian Defense League er lei av at organisasjonen han leder assosieres med terroristen Breivik. Han bedyrer at NDL har nulltoleranse når det gjelder rasisme og vold. Han avviser også at de sprer hat og frykt i samfunnet.

– Islam er farlig og må stoppes, men det er ikke hatefullt å si det.

– Men hva hvis noen tolker det bokstavelig?

–Ja, vi har jo sett ett tilfelle av det allerede, og det gikk jo ikke så godt, og jeg håper jo vi unngår det, selvfølgelig. Men det kan selvsagt skje igjen, for det er jo mange «psykoer» der ute, både her i landet og i Europa, sier han og understreker at dette også gjelder «den andre siden».

Artikkelen fortsetter under videoen:

Rune Hauge i Norwegian Defense League hevder islamiseringen av Norge allerede er godt igang.

NETT-TV: Rune Hauge i NDL mener Norge kan ende opp som Iran.

NDL-lederen sier at hans mål er å bygge en bred folkebevegelse mot innvandring fra muslimske land, og på den måten presse regjeringa til å føre en annen politikk.

Dersom det ikke skjer, er han overbevist om at muslimene kommer til å ta over landet.

– Det skjer i de fleste land der muslimer kommer i flertall, da overtar de, enkelt og greit. Bare se på Egypt, sier Hauge.

Grove anklager mot muslimer i Norge

Han hevder muslimer som er for fred og demokrati, enten lyver eller er frafalne. I hans verdensbilde finnes bare ett islam, og den er voldelig og farlig.

Kjersti Margrethe Gilje i SIOE Norge

KRISTEN: Kjersti Margrethe Gilje sier hun er personlig kristen, men vil ikke la muslimer følge sin religion i Norge.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Kjersti Margrethe Gilje og Merete Hodne

AKTIV: Merete Hodne har tidligere vært med i Norgespatriotene. Nå er hovedfienden islam.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Hauge understreker at han ikke har noe imot mennesker fra muslimske land – så lenge de er villige til å forlate sin religion.

– Hvis jeg fikk bestemme kunne det bo så mange muslim-mennesker som bare det her i landet, men da må de konvertere bort fra islam, sier han.

Merete Hodne og Kjersti Margrethe Gilje i SIOE Norge går enda lengre. På sikt er målet å forby islam i Norge, sier de. Allerede nå vil de nekte muslimer å stille til valg.

– Vi får så mange advarsler fra pastorer og politikere i land som Israel og Libanon som sier: «Hva dere enn gjør, ikke la dem slippe til i politikken. Det er der de kommer til å ta over», hevder Gilje, som selv er høyt oppe i Kristent Samlingsparti.

Hun sier rett ut at hun ikke stoler på muslimer fordi de angivelig lyver og skjuler sin egentlige agenda om å ta over verden.

– Preget av mistro og konspirasjoner

Ifølge Jupskås, som har forsket på høyreekstremisme, minner denne måten å argumentere på om hatideologien som brukes mot jødene.

– Det er jo sånn klassisk fra den gamle anti-semitiske måten å tenke på, som går ut på at «en jøde er en jøde, og en muslim er en muslim».

Forskeren hevder denne konspiratoriske tenkningen gjør det umulig å føre en reell debatt om integrering med disse gruppene.

I islamhaternes verden er en integrert muslim en løgner eller en frafallen, mens en ikke-integrert muslim er beviset på at de aldri kommer til å bli en del av samfunnet.

– Det er en form for argumentasjon som det er umulig å motbevise, sier han.

Varsler folkefest mot rasisme

Ifølge Jupskås er det umulig å si hvor stor andel av Norges befolkning som sympatiserer med holdningene NDL og SIOE Norge står for.

nick lowles

BEKYMRET: Nick Lowles i Hope Not Hate frykter islam-kritikerne makter å nå ut til bredere lag av befolkningen enn nynazistene.

Foto: Pressefoto

Men Nick Lowles i den britiske borgerrettighetsorganisasjonen Hope Not Hate er det grunn til å være bekymret.

Han hevder retorikken til dem som hevder islam er roten til alt ondt har tatt over mye av tankegangen på ytterste høyre fløy.

Men mens de gamle nynazistene virket fremmede og truende for «folk flest», har islamkritikerne et mye større nedslagsfelt.

– De rører i noe som går mye videre, nemlig frykten for en sivilisasjonskamp mellom kristne og muslimer. Selv om organisasjonene ikke har mange medlemmer, så når de ut til større deler av folket enn det nynazistene gjør. De forsøker å bruke befolkningens skepsis mot muslimer til å spre frykt, sier han til NRK.no.

Men antirasistene i Oslo gjør sitt beste for at NDL og SIOE Norge ikke skal lykkes i å vinne nye tilhengere. Lørdag arrangerer Antirasistisk Senter et tog fra sentrum som skal ende opp i det de kaller en folkefest mot rasisme på Grønlands torg.

Politiet sier til NRK.no at de ber alle som deltar i demonstrasjonene om å holde seg rolige.

– Vi henstiller til sunn fornuft og at meningene skal stå i fokus, sier stabssjef Johan Fredriksen til NRK.no.

AKTUELT NÅ