Får likevel reklamere mot moské

Motstandere mot den planlagte moskeen ved Ground Zero i New York har vunnet et kontroversielt reklame-søksmål.

Reklame på New Yorks busser

Reklamen som skal settes på New Yorks busser om kort tid viser et brennende World Trade Center og den planlagte moskeen med påskriften «Why there?»

Foto: Scanpix/Reuters

Diskusjonene omkring den planlagte moskeen ved Ground Zero i New York fortsetter.

New York-kommisjonen for nasjonale minnesmerker besluttet nylig å tillate riving av den eldre bygningen på 45 Park Place på nedre Manhattan.

Dermed banes veien for en omstridt søknad om å bygge et 13 etasjer høyt kultursenter som skal inneholde en moské, et treningssenter og andre aktiviteter.

– Stor seier for ytringsfriheten

Men flere amerikanere er sterkt kritiske til byggingen av moskéen like ved restene etter World Trade Center.

Reklamen for en motstandskampanje viser bilde av et fly som er på vei mot et brennende World Trade Center og den foreslåtte moskeen ved Ground Zero. Mellom bygningene står påskriften «Why there?».

Da opphavskvinnen til den viste reklamen ikke fikk lov til å bruke de lysende plakatene, gikk hun til søksmål.

Den radikale høyre-forfatteren og bloggeren, Pamela Geller, gikk først med på å fjerne flyet og røyken fra bygningene, men Metropolitan Transportation Authority (MTA), transportmyndighetene i New York, har nå gått med på å kjøre de originale reklamene.

Plakatene kan havne på busser rundt om i byen allerede fra neste uke av.

– Det er en stor seier for ytringsfriheten, uttalte Geller etter domsavsigelsen.

To kvartaler unna Ground Zero

Moské på Ground Zero

Det er i denne bygningen det planlegges en ny moské og kultursenter.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp

Den planlagte moskeen som skal være del av et stort kultursenter i New York, ligger bare to kvartal bortenfor stedet der terrorangrepene fant sted 11. september 2001.

Motstanderne har forsøkt å få bygningen fra 1857 erklært et nasjonalt minnesmerke fordi det ble rammet av biter fra et av flyene som traff tvillingtårnene.

Kommisjonen for nasjonale minnesmerker kom imidlertid til en enstemmig beslutning om at bygget ikke har noen historisk verdi og derfor kan rives.

Les mer: Nærmere moské på Ground Zero

Reklamer på New York-busser

Tidligere reklamer av Pamela Geller.

Foto: Pamela Geller / Ap

– Kampen er ikke over

Geller, som er kjent for sin utpregede propaganda mot islamering av Amerika, plasserte også tidligere i år kontroversielle plakater på bybussene.

Påskriften på plakatene var: «Fatwa på hjernen? Truer familien deg? På vei til å forlate Islam?» Under ordene stod webadressen til organisasjonen Refuge from Islam.

Sponsorene, «American Freedom Defense Initiativ», som arbeider mot islamisering av landet, skal ha betalt rundt 10 000 dollar for reklamen, i overkant av 60 000 norske kroner.

– Bussene er en veldig effektiv form for annonsering. Dersom man reklamerer på store oppslagstavler er det ikke sikkert alle får øye på dem, sier Geller.

Til tross for seieren mot MTA varsler Geller at kampen langt fra er over. Det neste planlagte aksjonen er en demonstrasjon ved det planlagte Cordoba House på 11. september.

Protest mot moské på Ground Zero

Protester mot moskeen på Ground Zero i New York.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt