LO: – Trekk hele forslaget

– Helseministeren må trekke hele forslaget om reservasjonsrett for fastleger. Det er ikke noe som tyder på at annen løsning vil gi abortsøkende kvinner bedre rettigheter, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Gerd Kristiansen

Gerd Kristiansen oppfordrer alle til å fortsette kampen mot reservasjonsretten.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

I en pressemelding sier LO-lederen av hun er glad for at den massive motstanden har drevet helseminister Bent Høie til retrett. Fredag morgen ble det klart at helseministeren snur, det blir ingen reservasjonsordning for fastleger.

– Jeg vil gratulere alle som har stått på i denne kampen, men den er på ingen måte over ennå, sier Kristiansen.

Ifølge kilder NRK har snakket med, vil forslaget trolig inneholde en ordning der det ikke lenger er fastleger som henviser kvinnelige pasienter til abort. Legene kan likevel forpliktes til å gi kvinnene informasjon om inngrepet.

Kristiansen peker på at KrF-leder Knut Arild Hareide har uttalt at han bare er villig til å droppe reservasjonsretten dersom samvittighetsfriheten for fastleger blir ivaretatt på andre måter. Også nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, sier det er viktig at leger ikke skal presses til å handle i strid med sin samvittighet.

– Det er vanskelig å se hvordan dette skal skje, uten at abortsøkende kvinner i praksis blir skadelidende, sier LO-lederen.

Hun oppfordrer alle til å fortsette kampen mot reservasjonsretten.

– Først når vi ser det endelige forslaget fra regjeringen, vet vi om vi har vunnet, sier Kristiansen.

– En klok avgjørelse

Tone W. Trøen

Tone Trøen.

Foto: Stortinget.no

Tone Trøen i helsekomiteen fra Høyre sier hun syns det er en klok avgjørelse å finne en løsning som endrer dagens praksis.

– Jeg er glad for at hensynet til kvinnene er viktigst og jeg er bra at regjeringen lytter til innspillene og inviterer til en åpen debatt om dette, sier hun.

Hun sier dagens praksis, der en kvinne som ønsker abort kan møte en lege som har reservert seg, ikke fungerer, men hun reagerer på Arbeiderpartiets gratulasjon til norske kvinner.

– Jeg mener kvinner nå vinner på at det har vært en åpen debatt om dette, vi har fått fram at kvinner kan gå rett til sykehus og vi har sett at dagens praksis ikke fungerer. Det er prisverdig at dagens regjering har ønsket å forandre denne ordningen, sier Trøen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger