Hopp til innhold

Vil ha 50-tallets boligpolitikk tilbake

LO mener den rødgrønne regjeringen må hente inspirasjon fra historien og gjøre mer for å hjelpe unge mennesker til å skaffe seg bolig.

LO-leder Roar Flåthen

LO-leder Roar Flåthen mener regjeringen må se til etterkrigstidens boligpolitikk for å hjelpe de unge i dagens marked.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– Jeg tror både denne regjeringen og politikere generelt, både lokalt og sentralt, skal ta innover seg at Norge nå er et samfunn under sterk vekst. Vi har sterk befolkningsvekst, og det slår selvsagt også hardt ut i et boligmarked som allerede er veldig anstrengt, sier LO-leder Roar Flåthen.

LO mener derfor tiden igjen har kommet for et kollektivt løft, etter inspirasjon fra 1950-tallets boligpolitikk: Husbanken må hjelpe flere med lån, og byggelagene må nok en gang få bygge landet.

Tusenvis av rimelige leiligheter

Rolf Winther kom seg omsider inn på boligmarkedet i 1956. Da hadde han stått på venteliste i sju år før han fikk seg Obos-leilighet på Kalbakken i Oslo.

– Tre rom og kjøkken og bad…og entré og balkong! Det var liksom topp, det. Vi flyttet inn i 1956, for 56 år siden, sier Winther.

For å bøte på boligmangelen etter krigen, fikk byggelagene i oppgave å bygge ut mange tusen rimelige leiligheter.

Winther betalte 6000 kroner – omtrent en årslønn – for sin leilighet. Han synes synd på dem som skal inn på markedet i dag.

– De har det ikke lett. Når du tenker på en årslønn i dag, som kanskje ligger på rundt 400.000 kroner. For en leilighet på 1,5-2 millioner er ikke det så enkelt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rolf Winther

Rolf Winther flyttet lykkelig inn i sin egen leilighet i 1956 etter å ha stått på venteliste i sju år.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– Må lovfeste om nødvendig

Også LO mener flere unge nå trenger hjelp til å komme seg inn på boligmarkedet. Om nødvendig mener LO at regjeringen må lovfeste at kommunene legger til rette for boligbygging.

– I noen sammenhenger må man sannsynligvis ta noe dyrket mark eller områder som er definert som jordbruksareal, sier Flåthen.

I høst kommer regjeringens boligmelding.

Rolf Winther håper at dagens unge kan finne boliglykken slik han gjorde for snart 60 år siden.

– Vi har trivdes her og regner med å trives her så lenge vi lever, sier Winther.

AKTUELT NÅ