Hopp til innhold

Lillesand-kvinnens familie: Rettferdigheten har seiret

Den 21 år gamle Lillesand-kvinnen er frikjent for å ha forsøkt å smugle kokain til Norge fra Bolivia.

Tiltalt Lillesand-kvinne utenfor tinghuset i Cochabamba, Bolivia

Den 21 år gamle kvinnen ble arrestert på flyplassen i Cochabamba sammen med Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez, men rømte til Norge før rettssaken startet i Bolivia. Her trøstes kvinnen (med ryggen til) av familien sin utenfor tinghuset i Cochabamba i desember 2009.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Det bekrefter kvinnens forsvarer Carl Bore overfor NRK.

21-åringen har sammen med fire andre personer vært tiltalt i Oslo tingrett for forsøk på eller medvirkning til kokainsmugling fra Bolivia.

– Dette har fremtont seg som et mareritt for henne i tre og et halvt år. Selv med visshet om at hun var uskyldig, har hun ikke hatt kontroll på hva som har skjedd. Derfor er det selvsagt veldig gledelig å lese en dom som svart på hvitt frifinner henne fra bekymringene.

Vil legge saken bak seg

Carl Bore

Saken har vært en stor belastning for familien, sier 21-åringens forsvarer Carl Bore.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Carl Bore har snakket med både kvinnen selv og familien hennes i dag.

– De uttrykker stor glede over tingrettens frifinnelse. Hun sier selv at hun nå er klar for å legge denne saken bak seg og konsentrere seg om media-utdannelsen sin, sier Bore til NRK.

– Familien sier at de føler rettferdigheten har seiret. Dette har vært en stor belastning for dem i tre og et halvt år.

Gjennom den fem uker lange rettssaken i Oslo tingrett, har både slektninger og venner vært til stede nesten hver dag for å støtte kvinnen.

Ankefrist om to uker

Aktor i saken, statsadvokat Petter Mandt, ba om seks og et halvt års fengsel for kvinnen og vil nå vurdere om avgjørelsen skal ankes.

– Vi vil bruke tiden nå frem til ankefristen går ut til å ha en grundig gjennomgang av dommene for å vurdere om vi skal anke noen av avgjørelsene, sier Mandt til NRK.

Kan du si allerede nå om dere vil anke frikjennelsen av Lillesand-kvinnen?

– Nei, det er det for tidlig å svare på. Ankefristen går ut om to uker, og vi vil bruke tiden godt, sier Mandt.

Bore forteller til NRK at de ikke har fått noen signaler om at det blir noen anke.

– Dommen er veldig grundig i forhold til vår klients sak, som vurderes over fem sider. Jeg ser ikke noe behov for en ny prøving. Det er også slik at etter å ha hatt den belastningen i tre og et halvt år, så er det nå på tide at hun kan få legge dette bak seg og gå videre i livet, sier Bore.

Rømte fra Bolivia

Kvinnen ble arrestert sammen med Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez 19. mai 2008 på flyplassen i Cochabamba i Bolivia med det som først ble opplyst å være 22,4 kilo kokain i bagasjen.

Senere har aktor i tiltalen nedjustert størrelsen på kokainbeslaget til 11 kilo, fordi det viste seg at kokainet ikke var skikkelig veid.

21-åringen rømte imidlertid fra Bolivia før rettssaken startet der, og ble satt på tiltalebenken i Oslo tingrett sammen med fire antatte bakmenn.

Kvinnen var den eneste av de fem tiltalte i Oslo tingrett som ikke var tiltalt for å tilhøre en organisert kriminell gruppe, etter den såkalte mafiaparagrafen, straffelovens paragraf 60a.

De fire andre tiltalte ble dømt.

En 26 år gammel mann ble dømt til fem års fengsel, en 22-årig mann til fengsel i seks år og seks måneder og må betale 10.000 kroner, en 25-årig mann til fem år og seks måneders fengsel og til å betale 10.000 kroner, en 23 år gammel kvinne dømmes til fengsel i fem år og seks måneder, hvorav to år gjøres betinget.

Trodde hun skulle på romantisk tur

21-åringens forsvarer Carl Bore ba om full frifinnelse for sin klient. Han la vekt på at kvinnen har fortalt at hun ikke visste at turen til Bolivia skulle ende i et smuglingsforsøk.

Lillesand-kvinnen sa i sin forklaring at hun ble lurt med på turen til Bolivia og at hun hadde trodd hun skulle på ferietur til Spania med sin daværende kjæreste, Stina Brendemo Hagen, og venninnen Madeleine Rodriguez.

Koffertene og Adidas-bagene der kokainen ble funnet i Cochabamba

Koffertene og Adidas-bagene ble til de norske kvinnene ble vist frem i retten i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

AKTUELT NÅ