Leier ut pass mot penger

Ved å finne noen som likner på seg, brukes ekte ID-dokumenter for å komme inn i Norge. En økende trend, forteller Kripos.

Bulgarsk ID-kort

Dokumentet er ekte, men personen som bruker det er ikke den samme som på id-kortet.

Foto: Skatteetaten

Samtidig som ekte dokumenter blir stadig vanskeligere å forfalske, blir metodene mer kreative. En ny og økende trend er mennesker med lovlig opphold som leier ut identiteten sin til andre.

Det forteller strategisk analytiker ved Kripos, Vegar Hoel.

– Personer enten låner eller leier ut sine egne ID-dokumenter eller pass til folk som likner. Når man da skal krysse Schengen-grenser vil det ikke lyse noen varsellamper fordi dokumentene er ekte.

Men det kan koste.

– Vi har sett priser fra 200 euro til opp mot 1000 euro, men det virker som det er store variasjoner her, sier Hoel.

Ifølge en rapport fra Skatteetaten avslørte dansk politi flere saker der utleier skulle ha betalt. En typisk betaling var et månedlig gebyr på 30 prosent av lønna samt pensjon i leie for en identitet.

Var albanere – ble bulgarere

Også Skatteetaten har opplevd at folk uten lovlig opphold prøver å registrere seg med andres identitetsbevis – da for å bli registrert som EØS-borger her i Norge. Nylig avslørte de, sammen med Arbeidstilsynet, tre personer som sa de var bulgarere.

– Ved nærmere kontroll viste det seg at de var albanere. De hadde da ekte bulgarske pass, men bildene stemte ikke overens med personene, sier direktør i innovasjons- og utviklingsavdelingen i Skatteetaten Jan Christian Sandberg.

– De brukte identiteten til bulgarere som var lovlig registrert i Norge og kom seg inn på arbeidsmarkedet, der de opererte under falsk identitet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jan Christian Sandberg i Skatteetaten

Også Skatteetaten har opplevd at personer utgir deg for å være en annen enn det de er. – Det kan ha dramatiske konsekvenser fordi vi ikke vet hvem disse egentlig er, sier direktør i innovasjons- og utviklingsavdelingen i Skatteetaten Jan Christian Sandberg.

Foto: Gry Veiby / NRK

Trend i hele Europa

– Det er et økende problem i hele Europa, sier Vegar Hoel fra Kripos.

Ifølge Nasjonalt ID-senter ble det avslørt 64 tilfeller der noen hadde lånt en annens identitet for å utgi seg for å være denne, men alt tyder på store mørketall.

– Vi har etterretning som tyder på at dette er mer omfattende enn det som avdekkes på grensene, sier Hoel.

Den nye trenden stiller ekstra høye krav til dem som foretar identitetskontroll fordi papirene er ekte.

– Det stiller krav til både erfaring og teft å vurdere om personen som står foran en er den samme som står oppgitt i dokumentet, sier Hoel.

– Falsk ID er en trussel både mot kriminaliteten i Norge, men også mot sikkerheten i Norge, sier Hoel.

SISTE NYTT

Siste meldinger