Hopp til innhold

Legger seg flate: Milliardsprekk og regelbrudd i Forsvaret

Først da det var brukt mellom 2,3 til 2,8 milliarder kroner mer på datautstyr enn tillatt, oppdaget Forsvaret feilen. De erkjenner regelbrudd. Forsvarsminister Enoksen krever opprydding.

Forsvarets opptak og seleksjon

Forsvaret har ikke hatt kontroll på datainnkjøpene. Dette bildet ble tatt da søkere til cybertekniker i cyberforsvaret demonterte en server i felt i forbindelse med forsvarets opptak.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Før jul gikk alarmklokkene hos Forsvaret, kan NRK avdekke. De hadde brukt mellom 3,5 og 4 milliarder kroner på datautstyr gjennom en avtale med IT-selskapet Atea.

Grensen i avtalen var på 1,2 milliarder kroner.

– Vi har rett og slett ikke vært flinke nok til å følge opp avtalen. Det er internkontroll og avtaleforvaltning som har sviktet. Det sier viseadmiral Elisabeth Natvig til NRK. Hun er sjef i Forsvarsstaben.

– Hvordan oppdaget dere at Forsvaret hadde gått så mye over avtalen?

– Det var det logistikkorganisasjonen som varslet om. De varslet oss umiddelbart, og vi varslet videre til Forsvarsdepartementet, sier Natvig.

Erkjenner regelbrudd

Da pengebruken på datautstyr fra Atea passerte 1,2 milliarder kroner, skulle Forsvaret egentlig lyst ut et nytt anbud. Det skjedde ikke.

– Du kan ha noe overforbruk på en rammeavtale, men et overforbruk som dette er et brudd på anskaffelsesreglementet, sier Natvig.

Da sprekken ble oppdaget dro Forsvaret i håndbrekket på datainnkjøp.

– Vår intensjon var å stoppe all bruk av avtalen, men det kunne vi ikke. Vi har ikke noen annen avtale på plass ennå. Hvis vi ikke kan bruke denne avtalen, kan vi få en ganske alvorlig svikt i våre IKT-systemer, sier Natvig.

Hun sier at Forsvaret jobber med å få en ny avtale om leveranser av IT-utstyr på plass. Håpet er at denne er klar i mai.

Viseadmiral Elisabeth Natvig, sjef for Forsvarsstaben på kontoret sitt.

Viseadmiral og sjef for Forsvarsstaben, Elisabeth Natvig, sier at de har startet en gjennomgang av saken.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Enoksen: – Alvorlig sak

– Dette er en alvorlig sak, og det skal ikke skje. Det offentlige innkjøpsregimet er strengt, og det skal følges, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) til NRK.

Enoksen framholder at dette først og fremst en sak for Forsvaret selv.

– Anbudsregelverket skal følges. Dette har medført at andre leverandører enn Atea ikke har hatt mulighet til å få leveranser til Forsvaret. Det skal være en rettferdig konkurranse når man inngår avtaler som dette, så det må ryddes opp i, sier Enoksen.

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp), 20. februar 2022.

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen ber Forsvaret om å rydde opp.

Foto: Erlend Skorpetveit Aga / NRK

Avviser manglende kontroll

I kjølvannet av milliardsprekken på Atea-avtalen, har Forsvaret startet en intern gjennomgang. De får også hjelp av en ekstern konsulent.

De går også gjennom andre rammeavtaler, sier Natvig.

– I 2021 hadde Forsvaret et budsjett på 66 milliarder kroner. Hvor god kontroll har Forsvaret på pengebruken, når noe som dette kan skje?

– Generelt vil jeg si at vi har god kontroll på pengebruken. Jeg må understreke at vi ikke har brukt penger vi ikke har. Vi har overforbrukt på en rammeavtale, svarer Natvig.

– Hvem har ansvaret?

– Det er forsvarssjefen som har ansvar for Forsvarets virksomhet.

– Hvorfor svarer ikke forsvarssjefen, general Eirik Kristoffersen, på saken da?

– Det er jeg som stabssjef som stort sett tar meg av det administrative, sier Elisabeth Natvig til NRK.

Atea er et IT-selskap med hovedkontor i Oslo, og avdelinger landet rundt. Ledelsen ønsker ikke å kommentere saken.

Hei! Har du innspill til oss?

Vet du om andre forhold i Forsvaret NRK burde titte på? Eller vet du mer om denne saken? Ta gjerne kontakt med oss på e-post om du har innspill.

Du kan også sende oss innspill, tips og informasjon kryptert og sikkert via NRKs ekstra sikre varslingsmottak – se hvordan sende inn via NRKs SecureDrop her.

NRKs journalister har tidligere laget flere saker om forhold i Forsvaret, blant annet innen temaer som seksuell trakassering og overgrep i Forsvaret og Forsvarets nedbygging og salg av eiendom.

Vi er alltid interesserte i ny informasjon som gjør at vi kan sette søkelys på forsvarssektoren. Så bare ta kontakt med oss.

AKTUELT NÅ