Hopp til innhold

Laveste investering på 40 år

Politikere, næringslivsfolk og forskere er enige; vi må leve av noe etter oljen også. Likevel har det ikke vært investert mindre på norsk eksportindustri utenfor oljesektoren på 40 år.

Sveising

Investeringene i fastlandsindustrien har ikke vært lavere siden 1982. Det viser tall NHO legger frem i dag.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Terje Aasland, leder i næringskomiteen (Ap)

Terje Aasland

Foto: Stortinget

Det viser en tall fra Næringslivets Økonomibarometer som Norges Hovedorganisasjon (NHO) legger frem midt på dagen torsdag.

Barometeret viser at investeringstallene for eksportindustrien utenfor oljesektoren i 4de kvartal er på nivå med de verste kvartalene under finanskrisen. På NHOs egne hjemmesider heter det blant annet:

«Investeringene i fastlands-Norge er de laveste på over 40 år.»

– Markedene i Europa blør

Leder Terje Aasland (Ap) i næringskomiteen på Stortinget sier regjeringen har gjort en rekke tiltak for å oppmuntre til å sette pengene sine i fastlandsindustrien.

Han peker på Europa når han skal forklare hva som hemmer investeringene.

Les også: Eksportbedrift vurderer å flytte ut produsjonen til Seattle
Les også: Tysk industri advarer mot norsk lønnsfest
Les også: – LO må forstå vi er en del av verden

– Jeg er urolig på vegne av fastlandsindustrien i Norge. Ute i Europa blør markedene, og det er der norsk industri har sine hovedmarkeder. Det kan være den sterkeste årsaken til at man ligger på vent når det gjelder investeringer, sier Aasland.

Avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO er ikke like overbevist som Aasland.

– Det viser at det er svake markeder, men det kan også være noe med rammebetingelsene ved å investere i Norge som ikke er gode. Dersom det er tilfelle så bekymrer det oss, sier Aarnes.

Han sier han frykter for store deler av norsk næringsliv. For til tross for at fastlandsindustrien sliter, er det full fest i en annen stor eksportnæring i Norge; oljeindustrien.

Mer og mer oljeavhengige

Svein Flåtten

Svein Flåtten

Foto: SIGURDSØN BJØRN / SCANPIX

Det gjør at en stadig større del av norsk næringsliv rettes inn mot nettopp denne sektoren, noe som igjen er negativt for andre deler av næringslivet. Resultatet er at norsk økonomi blir bare mer og mer ensidig avhengig av nettopp oljesektoren.

– Dette er først og fremst et resultat av at olje- og gassindustrien har vært sterk, at den har vært kostnadsledende, og at vi nå har et kostnadsnivå som er opp mot 60 prosent høyere nå enn det var i 2006. Det er ingen naturlig omstilling, sier næringspolitisk talsmann Svein Flåtten (H).

Han sier regjeringen ikke har gjort nok for å stimulere fastlandsindustrien samtidig med den økonomiske utviklingen.

– De har skjøvet på problemene, sier Flåtten.

Han mener regjeringen burde fulgt rådene fra Høyres alternative budsjett der man tar til orde for satsing på forskning og utdanning, styrking av samferdselssektoren og skatteletter.

Det får Aasland til å se rødt.

– Endringer i skattesystemet er Høyres svar på alt. Det satses allerede enormt på både forskning og utdanning i Norge. Vi har stabile rammebetingelser og trygg styring. Det er dette næringslivet etterspør, sier Aasland.

– Men man må få noen nye svar. Det holder ikke å ligge på vent slik Arbeiderpartiet gjør. Det er sant at dette ikke bare er en skattedebatt, men skatt er også en del av utfordringene, parerer Flåtten.

AKTUELT NÅ