NRK Meny
Normal

Lanserer bank-id uten Java

Har du slitt med å logge på nettbanken på grunn av Java? Nå er en ny løsning lansert, og flere banker sier de vil ta den i bruk tidlig i oktober.

Java

IRRITERENDE: Mange er blitt møtt av dette bildet når de har forsøkt å logge på nettbanken. Bankenes kundesentre har fått mange klager på problemer med Java, opplyser BankID.

Foto: Skjermdump: DNB.no

I dag har over 70 prosent en BankID og bruker den jevnlig i nettbank og andre tjenester på nett, deriblant på offentlige nettsider.

Men siden BankID har brukt programmeringsspråket Java, har krav til innstallering av programvaren og hyppige oppdateringer ført til mye frustrasjon. BankID har benyttet seg av Java i ti år.

Unni Strømstad

Pressesjef Unni Strømstad i Nordea sier banken vil ta i bruk bank-id uten Java i begynnelsen av oktober.

Foto: Nordea

– Kundene har opplevd problemer med å installere den og hyppige krav til oppdatering av programvaren. Grunnen til at vi har utviklet en ny løsning er brukerproblemer, sier kommunikasjonssjef Hege Steinsland i BankID til NRK.

Eies av bankene

BankID er eid av bankene i Norge, og selskapet opplyser at DNB, Nordea, Danske Bank, SpareBank 1 og Sparebanken Vest har deltatt i prosjektet. Det er Nets og Knowit som har utviklet løsningen.

BankID 2.0 krever ikke Java eller annen installert programvare.

Den nye løsningen skal være like trygg som den forrige.

– Det har vært en forutsetning, forsikrer Steinsland.

Digipost med sine 350.000 registrerte brukere tok løsningen i bruk umiddelbart.

Nordea vil lansere i oktober

Nordea og Sparebank 1 har signalisert at de vil ta i bruk løsningen i oktober.

– Dette er en kjempegod nyhet. Vi ønsker å lansere dette så fort som mulig. Vi håper det blir i begynnelsen av oktober, men er avhengige av en liten testperiode først, sier pressesjef Unni Strømstad i Nordea.

Hun forteller at problemer med innstallering og oppdatering av Java har tatt opp mye tid på kundesenteret.

– Vi ønsker å hjelpe kundene med det som er viktig for dem, og ser frem til å få mer tid til disse samtalene, sier Strømstad.

DnB lanserer i november

DnB sier de trenger noe mer tid på grunn av mengden kunder.

– Brukerne våre får dette puljevis fra starten av november. Vi er veldig glade for at løsningen nå er lansert, for dette har vært trøblete for mange av kundene våre, sier kommunikasjonsrådgiver Marit E. Giske til NRK.

– Kan dere garantere at overgangen blir problemfri?

– Ja. Dette er testet nøye, og det er gjort et godt forarbeid, så det håper og tror vi, svarer Giske.

Den elektroniske ID- og signeringsløsningen BankID har blitt utviklet av bankene som en felles infrastruktur.

– Vi tror at de aller fleste bankene vil skynde seg, nå som brukeropplevelsen blir mye bedre, sier Steinsland.

– Java var riktig valg

BankID ble lansert for de første kundene i 2004, og har siden den gang blitt en standard for sikring av nettbankene i Norge, skriver selskapet i en pressemelding.

– Bakteppet for valget av Java i sin tid var at det skulle fungere på alle operativsystemer, som Mac, Windows, Linux. Og det var nok et riktig valg for ti år siden, sier drifts og utviklingssjef Frode Beckmann Nilsen i BankID.

Han påpeker at smarttelefoner og nettbrett ikke bruker Java i det hele tatt.

– Dermed måtte man utvikle apper for de respektive operativsystemene, noe som krever installasjon hos sluttbrukeren og som er kostbart for oss å vedlikeholde, sier Nilsen.

– Nå skal sluttbrukeren slippe å installere og oppdatere separat programvare. Det eneste som kreves er en standard nettleser som er oppdatert, og de fleste nettleserne, som for eksempel Firefox og Chrome, oppdateres automatisk nå.
Eldre nettlesere, som Internett Explorer 8, kan ikke brukes, sier Nilsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger