Kulturdepartementet krever svar fra kirken

Kirkerådet får i dag et brev der kulturminister Thorhild Widvey krever umiddelbare tiltak for å rette opp i medlemsregisteret.

Thorhild Widvey

VIL HA SVAR: Thorhild Widvey krever tiltak.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Kulturdepartementet har allerede vært i kontakt med Kirkerådet, og sender i dag et brev, med spørsmål om hva som nå gjøres for å rydde opp, sier kulturminister Thorhild Widvey til NRK.

Foran årets kirkevalg har Den norske kirke igjen slitt med rot i medlemstallene. Flere som ikke er medlem av kirken, har fått valgkort sendt i posten.

– Hva gjør Kirkerådet for å sikre at medlemsregisteret kun inneholder medlemmer, og at det er medlemmer som stemmer ved kirkevalget? Vi vil be om en rask tilbakemelding på hvilke umiddelbare tiltak som settes i verk, sier Widvey.

– Vi vil samtidig også be om en bredere rapport om hva som har vært gjort siden 2009 for å få et korrekt medlemsregister.

Følgefeil

I 2006 ble det foretatt en gjennomgang av medlemsregistrene til alle tros- og livssynssamfunn i Norge, som første til at 67.000 medlemmer ble slettet fra registeret til Den norske kirke i 2007. To år etter, i forbindelse med kirkevalget i 2009, ble det for første gang sendt ut valgkort til stemmeberettigede. Rundt 25.000 personer meldte tilbake at de var feiloppført og ble strøket.

Direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen, mener rotet med valgkortene nå skyldes en følgefeil fra tidligere problemer.

– Det er en flere følgefeil fra måten systemene ble bygget opp på 90-tallet. Staten ville basere systemet på folkeregisteret, noe kirken var uenig i. Det er utgangspunktet for endel av feilene, men det er også noen feil vi ikke skjønner og vil gå etter i sømmene, sa Johnsen til Dagsnytt atten i går.

Medlemskontingent

Karin Andersen

VIL ENDRE: Karin Andersen og SV kommer til å fremme forslag om endringer for trossamfunn.

Foto: Stig Weston / SV

SV mener tida inne for at trossamfunn skal få tilsvarende regler som barne- og ungdomsorganisasjoner.

– Vi må få systemer som gjør at det ikke er så lett å jukse eller at noen kan risikere å bli medlemsført mot sitt eget ønske. Det er alvorlig for veldig mange. Vi trenger et system som folk kan stole på, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).

Til høsten vil SV fremme et forslag for Stortinget der de blant annet vil fjerne automatisk medlemskap i trossamfunn, ilegge sanksjoner ved juks av medlemstall og pålegge alle trossamfunn som mottar statsstøtte en gjennomgang av egne medlemsregistre der samtlige medlemmer må bekrefte om de fortsatt ønsker å være medlem, eller ikke.

De foreslår også å innføre en medlemskontingent.

– Det er et forslag som vi må vurdere. Det er en måte å se hvem som reelt sett ønsker å være medlemmer. Selv om det ikke er det viktigste, sier Andersen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger