Kritiserer regjeringens lyntogplan

Tidligere NSB-sjef Osmund Ueland kritiserer Stortinget og regjeringen for at de ikke sjekket om svenskene ville godkjenne en lyntog-forbindelse mellom Oslo og Göteborg før de satte i gang med en utredning.

Osmund Ueland

Osmund Ueland mener regjeringen planer om lyntog fra Norge til Europa rakner.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

– Den lyntog-historien som stortinget og regjeringen har satt i gang, hvor tog skal konkurrere med fly rakner, hevder Ueland.

Han mener det er kritikkverdig at det ikke ble sjekket med svenske myndigheter hva de mener om hastigheten på togene før utredningen ble satt i gang.

Må bremse på svensk side

Mens norske utredere planlegger en linje med hastighet på opptil 330 km/t, skriver Aftenposten i dag at Sverige sier nei til at tog får gå i mer enn 250 km/t på den svenske delen av strekningen mellom Oslo og Göteborg på svensk side.

– Når vi har en begrensning på 250 km/t i Sverige, så er det ikke mulig å nå København på 3 timer. Det betyr at en langt lavere andel av passasjerene vil velge tog framfor fly, sier Tom Stillesby som leder lyntogutredningen.

Heller ikke på strekningen mellom Oslo og Stockholm vil svenskene ha tog i 330 km/t. Planleggerne legger derfor opp til at togene skal gå i slik hastighet på norsk side, mens de bremser ned til 250 km/t når de passerer grensa, skriver Aftenposten.

Hvis dette stemmer er det stor fare for at det ikke blir noe lyntog fra Norge til Europa.

LES: – Lyntog i Norge er et luftslott

– Ikke bestemt, sier Sveriges regjering

Men søndag ettermiddag sier det svenske næringsdepartementet at de ikke har bestemt seg for hvilken hastighet togene får lov til å holde.

– Det stemmer ikke at den svenske regjeringen har tatt stilling til dette. Spørsmålet utredes internt, sier pressekontakten til infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd til nyhetsbyrået TT.

Ifølge pressekontakt Mychèle Östman skal saken også bli tatt opp når den svenske ministeren møter sin norske kollega i midten av juni.

Tog

– Tog er reise og fly er frakt, mener Osmund Ueland, som støtter tanken om raskere togforbindelser.

Foto: NRK

Støtter tanken om raskere tog

Tidligere NSB-sjef Osmund Ueland gjentar også i dag det han mener er viktigere enn lyntog til utlandet, nemlig at politikerne vedtar bygging av dobbeltspor fra Oslo til Halden, Skien og Lillehammer.

Han mener at så lenge ikke dobbeltspor blir bygget, noe som har vært bestemt i 20 år, er det å snakke om lyntog å føre folk bak lyset.

– Nå er det på tide at politikerne prioriterer pendlerne og vedtar en finansiering for dobbeltspor til Halden, Skien og Lillehammer nå i høst. Det kan stå ferdig om 10 -12 år dersom dette er viktig nok for regjeringen. Dette koster vel 100 milliarder kroner, og det har Norge råd til, sier Ueland.

Han legger til at han likevel støtter planene om raskere tog til Sverige og til kontinentet.

– Et jernbanetilbud i Norge med 250 km/timen, strekningen Oslo - Gøteborg på to timer, og Oslo - København på 4 timer er et fantastisk jernbanetilbud. Tog er reise og fly er frakt, sier Ueland.


SISTE NYTT

Siste meldinger